home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Csillag születőben
Tóth Tibor
2020.04.29.
LXXV. évf. 18. szám
Csillag születőben

A szabadkai Csajkás Petra hatéves kora óta úszik. Nővére ekkor már kitartóan szelte a habokat, így Petra is úgy gondolta, kipróbálja ezt a sportágat. Az úszóiskola elvégzése után a klubban maradt, és korosztályról korosztályra egyre jobban fejlődött. Az úszás előtt rövid ideig teniszezett és balettozott, de a nagy szerelemnek az úszás bizonyult. A köztudatba 2019-ben robbant be a közgazdasági középiskola első osztályát fejező lány, amikor az országos bajnokságokon tíz érmet nyert.

Első versenyén hétéves korában állt rajtkőre, ám ekkor még az idősebbek között indulva nem szerzett érmet. A második megméretésen azonban már érmet akaszthattak a nyakába, miután a Zomborban megtartott versenyen 50 pillangón a dobogó második fokára állhatott. Ekkor tudatosult benne, mennyire tetszik neki az úszás, és ez az a sportág, amelyet igazán szeretne űzni.

— A tavalyi volt az eddigi legsikeresebb évem. Az idényt a tartományi bajnoksággal kezdtem, saját korosztályomban négy aranyérmet nyertem, abszolút kategóriában pedig két ezüstöt és két bronzot szereztem. A nagymedencés országos bajnokságra úgy utaztam el, hogy már egy bronzzal is elégedett lennék, ehelyett három ezüsttel és egy bronzzal — utóbbi abszolút kategóriában — tértem haza, amin magam is meglepődtem. Az év vége felé közeledve a rövidpályás vajdasági bajnokságon korosztályomban négyszer állhattam a dobogó legmagasabb fokára, abszolút kategóriában pedig két bronzérmet gyűjtöttem be. A decemberi rövidpályás országoson 100 vegyesen második lettem, abszolútban bronzot nyertem, emellett 100 és 200 háton is egy-egy bronzot szereztem saját korosztályomban és abszolút kategóriában is. Pályafutásom kezdetétől több mint kétszáz érmet nyertem összesen. A nagymedencés országos bajnokságra készültünk, a járványhelyzet miatt azonban fel kellett függesztenünk az edzéseket — mondta Petra, aki a Spartacus-Prozivka Úszóklub tagja.

Korábban mellen úszott, de egy évvel ezelőtt hátra és vegyesre váltott, kisebb versenyeken viszont mellen és gyorson is rajthoz áll. Az élsport rengeteg lemondással jár, hiszen a versenyidény alatt naponta edz, csak a vasárnap a pihenőnap.

— Amikor az iskolában délelőttös vagyok, akkor suli után pihenek, majd úszó- és konditermi edzés következik. Késő este átnézem a tanulnivalót, és már ágyba is dőlök. Délutáni váltás esetén reggel megyek edzeni, majd átolvasom a napi tananyagot, és indulok a suliba. A tanulást és a sportot nem egyszerű összehangolni. Gyakran órák előtt és szünetekben is átnézem az anyagot, ami sokat segít.

Petra szülei, hacsak tehetik, elkísérik lányukat a versenyekre. Édesanyja, Krisztina elmondta, hogy az elsődleges cél az volt, hogy Petra megtanuljon úszni, hogy a mély vízben is biztonságban érezze magát.

— Az úszóiskola befejezése után Petra úgy gondolta, tovább szeretne úszni. Nagyon sok társa, akivel akkoriban úszott, már abbahagyta a sportágat, ő azonban kitart, aminek nagyon örülünk, és segítjük, támogatjuk. A kétórás, nagyon erős edzéseket végigülni is nehéz, hát még végigcsinálni. Azt is meg lehetne érteni, ha azt mondaná, hogy ezt ő már nem kéri. Az eredményeket illetően különösebb elvárásaink nem voltak, így még jobban örülünk annak, hogy ilyen sikeres úszóvá vált. Emlékszem, első versenye után, melyen érmet szerzett, mesélte: képzeljük el, bemondták a nevét, és fel kellett állnia a dobogóra. Hatalmas élmény volt számára. Időnként elkísérjük a versenyekre, főleg a vajdasági és a belgrádi megméretésekre. Nővére is úszott korábban, és a húgát is beírattuk a rekreációs csoportba, tehát mindhárom lányunk megismerkedett ezzel a sportággal — mondta Krisztina.

Egy sportoló sikereiben óriási szerepe van az edzőnek is, akivel naponta készül, aki felkészíti a versenyekre. Petra Ivan Šoštarec irányításával kezdett úszni, jelenleg pedig Miroslav Udicki irányítja a munkáját.

— A mostani edzőmmel három éve dolgozom együtt. Kiváló csapatmunkát végzünk, ezért is tudok ilyen ütemben fejlődni. Korábban nem tartoztam az élvonalhoz, de amióta vele dolgozom, sikerült a legjobbak közé kerülnöm. Nem hittem volna, hogy ilyen eredményeket lesz képes kihozni belőlem. Összehangolt párost alkotunk, ő megírja az edzéseket, én pedig végrehajtom a feladatot — mondta Petra, majd hozzátette, hogy az élsport számára nem követel különleges táplálkozást, tehát olyan nincs, hogy valamit nem szabadna ennie, arra azonban figyel, hogy minél több húst, gyümölcsöt és zöldséget vigyen be szervezetébe.

A medencés úszás mellett a hosszútávúszással is megpróbálkozott, nem is akármilyen sikerrel.

— 2018-ban a medencés úszást egy kicsit félretettem, és inkább a hosszútávúszásra összpontosítottam, mivel úgy gondoltam, abban nagyobb esélyem van. Több első, második és harmadik helyet gyűjtöttem be, az idény végén saját korosztályomban a második helyet szereztem meg. A leghosszabb távot, 10 km-t Šabacon úsztam le, ez azért volt nehéz, mert 2 km-t árral szemben kellett teljesítenünk. Egy év kitérő után tavaly újra visszatértem a medencés úszásra, de a hosszútávúszást sem hanyagolom el teljesen, hiszen augusztusban indulni szeretnék a magyarkanizsai maratonon. Korábban a nők között abszolút kategóriában két alkalommal nyertem meg a Tiszában rendezett futamot, tavaly az óbecsei Jovana Ječanski mögött a második helyen csaptam célba. Fűt a visszavágás — mondta Petra, akinek nincs példaképe, viszont figyeli Hosszú Katinka, Jakabos Zsuzsanna, Burián Katalin és a többi magyarországi úszó technikáját.

Kisebb városokból sosem volt könnyű „kiugrani”, és a nagyok közé berobbanni. Ez több vajdasági magyar sportolónak is sikerült, és Petra is jó úton halad afelé, hogy például Szilágyi Csaba, Szabó Szebasztián, a teniszező Györe László vagy a birkózó Nemes testvérek nyomdokaiba lépjen, hiszen a felsorolt versenyzők is kisebb városokból indulva váltak nemzetközileg elismert sportolókká. Hazai porondon Petra legnagyobb riválisa egy jagodinai lány, aki a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka úszóklubjának, a budapesti Iron Swimnek a tagja. A szerbiai országos bajnokságon igen erős a mezőny, mivel az Egyesült Államokban egyetemre járó szerbiai versenyzők is rendszerint hazarepülnek a rangos megméretésre. Petra sosem ijedt meg a konkurenciától, sőt, állítása szerint jót tesz neki, hiszen igazán csakis erős ellenfelek között versenyezve fejlődhet.

— Hosszú távú célokat nem tűztem ki magam elé. Most az a legfontosabb, hogy bekerüljek a válogatottba, ami után újabb célokat is kitűzhetek. Nagyon szeretek úszni, így büntetés számomra, hogy a kialakult helyzet miatt nem úszhatok. Most az úszáson és a tanuláson van a hangsúly, egyelőre ez a legfontosabb. Bízom benne, hogy a nyáron már rendezhetnek versenyeket, hiszen alig várom, hogy újra medencébe ugorhassak — bizakodik Petra.

Reméljük, hogy a sport minél hamarabb visszatér mindennapjaink közé, és hamarosan Petra újabb sikereitől lesz hangos a sportsajtó.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..