home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Csillag(ok) születőben
Tóth Tibor
2022.11.14.
LXXVII. évf. 45. szám
Csillag(ok) születőben

Hűvös, nyirkos időben kerestem fel a Palicsi Evezősklubot, melynek udvarába lépve igazi nyüzsgés fogadott. A fiatalok az ott felállított ergométereken szelték a kilométereket, de voltak, akik vízre szálltak, és az idei utolsó evezéssel tettek pontot a 2022-es idény végére.

Az egyesület versenyzői az idén 20 regattán vettek részt, ebből 13-at hazai vizeken rendeztek meg, 7 alkalommal pedig Magyarországon (Kalocsa, Mohács, Szolnok, Budapest) és Horvátországban (Eszék) vendégszerepeltek a palicsi sportolók. A Palicsi-tavon ezúttal két viadalt tartottak, hiszen 60. alkalommal adtak otthont az ország egyik legrangosabb versenyének, a vajdasági nyílt bajnokságnak, 5. alkalommal lehettek házigazdái Szabadka nyílt bajnokságának, és a szezon elején a szabadkai Sportcsarnokban az országos ergométer-bajnokságot is megrendezték. Az országos bajnokságon részt vett 13 palicsi versenyző közül aranyérmet Csipak Szergej nyert serdülőegypárban, míg bronzérmet Csipak (junioregypárban), a Csipak és Dávid Iván alkotta serdülő-kétpárevezősegység, a Malatinszki Laura, Korhecz Boglárka összetételű pionír-kétpárevezős és a Malatinszki, Korhecz, Bogosavljev Anna, Arnold Réka alkotta serdülő-négypárevezősegység szerzett. Csipak az országos bajnokságon nyert érmek mellett a Balkán-bajnokságról két aranyéremmel (egypárban és négypárban) tért haza, a tartományi nyílt bajnokságon szintén egypárban és négyesben állhatott a dobogó legmagasabb fokára, a korosztályos világbajnokságon pedig kétpárban a belgrádi Matija Rajkovićtyal a B döntőben a 3. helyen ért célba.

— Felettébb elégedett vagyok az idénnyel, nem reméltem, hogy ennyire eredményes tudok lenni. A vb-n elért 6 perc 29 másodperces időnkkel és a helyezésünkkel is meg vagyok elégedve, hiszen Matijával három héttel a vb előtt ültünk először együtt hajóba, és azt sem szabad elfelednünk, hogy két évvel idősebbek között versenyeztünk. A következő évben korosztályt váltok, és a juniorvilág- és -Európa-bajnokságon szeretnék még jobb eredményeket elérni — mondta Csipak Szergej.


A Balkán-bajnokságon aranyérmes négyes, Csipak Szergej jobbról az első (Fotók: facebook.com/RowingClubPalic)

Szabó Hangya András, a Palicsi Evezősklub elnöke először a csapateredményeket emelte ki, hiszen az országos bajnokságon szerepelt 20 egyesület között a palicsiak az előkelő 7. helyen végeztek, Vajdaság nyílt bajnokságát a 2. helyen zárták, az év végi összesített rangsorban pedig a tavalyi helyezésen egyet javítva a 6. helyet érték el.

— Én sem lehetek elégedetlen a 2022-es idénnyel, hiszen kitűzött céljainkat elértük. Az országos bajnokságról szerettünk volna még egy aranyérmet, de így sem panaszkodunk. A legfényesebb eredmények Szergej nevéhez köthetőek. Szinte minden versenyéről 1. vagy 2. hellyel tért haza, az edzője kérte tőle, hogy minden regattáról hozzon érmet. Serdülőként szerepelt a junior-világbajnokságon, és mindössze néhány tizeden múlt, hogy kétpárban nem jutott az A döntőbe. Szergejre hatalmas kitartás és akarat jellemző, rengeteg energiát fektet az evezésbe, mert saját magának szeretne bizonyítani — nyilatkozta Szabó Hangya.


Az országos bajnokságon bronzérmes serdülőnégyes

Az országos bajnokságon bronzérmes serdülő-négypárevezősegység tagjai közül Korhecz Boglárka elmondta, hogy sikeres idényen van túl, hiszen tíz érmet nyert a versenyeken, az országoson pedig a négyes mellett párosban is szerzett egy bronzot. A következő idényben korosztályt vált, és mindent megtesz, hogy az idősebbek között legfiatalabbként is jó eredményeket érjen el. Az idén korosztályt váltott Bogosavljev Anna a négyesben elért 3. helyet tartja az idény legjobb eredményének, de emellett Arnold Rékával párosban is szép sikereket ért el. Nagy várakozással tekint a következő idényre, amikor is a fő cél az országos bajnokságon való érem/érmek megszerzése lesz. A hozzá hasonló korú fiatalokat sportolásra buzdítja, hiszen a sport kitartásra, alázatra, önfegyelemre tanít, és rengeteg maradandó emlék szerezhető általa. A négyes harmadik tagja, Arnold Réka az országos bronz mellett Annával kétpárevezősben bronzérmet nyert az eszéki nemzetközi regattán. Réka öt éve evez, és szinte első látásra magával ragadta ez a természetközeli sportág. A jövő évi terveivel kapcsolatban elmondta, hogy Annával párosban még jobb eredményeket szeretne elérni, és a négyessel is minél jobb szereplés a célja.

A klubban általában 30-35 sportolóval dolgoznak, a lehetőségek ugyanis nem engedik meg, hogy még több evezőssel foglalkozzanak. A 29 igazolt versenyző főleg a pionír, a serdülő és a junior korosztályból kerül ki, a felnőttek 3-an vannak. Az utóbbi néhány hónapban több korábbi evezős tért vissza egykori sikerei helyszínére.


A mohácsi versenyen tizenöt érmet nyertek a palicsi evezősök

— A hagyományos evezősiskola iránt az idén valamivel kisebb érdeklődés mutatkozott. A koronavírusos években 25-30 fiatal jelentkezett, az idén 12-en végezték el az iskolát, 6-an pedig a következő idényben versenyen is szerepelnek. Augusztusban a felnőttek számára is elindítottuk az evezősiskolát, melyen meglepően sokan vettek részt. 9 ötven év körüli, az evezést az elmúlt hónapokban elsajátító evezőssel gyarapodtunk, akik kitartóan dolgoznak, és néhányat közülük a veteránok mezőnyében benevezünk a következő évi tartományi nyílt bajnokságra. Szergejt Balkán-bajnokságon egypárban és négypárban az első kettő közé várjuk, de minden valószínűség szerint nyolcasban is hajóba ül. Emellett a juniorvilág- és -Európa-bajnokságon is indítjuk — mondta az elnök, majd megköszönte mindazok segítségét (Szabadka Önkormányzatának támogatásából a felszerelés egy részét újították fel, valamint Szabadka nyílt bajnokságát is megszervezték, de a klubot néhány magán- és közvállalat is támogatta), akik hozzájárultak az egyesület zavartalan működéséhez.

A sportolók — Szergej kivételével, aki a Balkán-bajnokság után kapott két hét szabadságot — november folyamán egy hét pihenőt kapnak, majd megkezdődik a 2023-as idényre való felkészülés, melynek első fázisában futás, úszás és edzőteremben végzett gyakorlatok szerepelnek a programban.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..