home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
„Csengessünk csengőkkel, szeressünk szeretettel”
MTVA
2015.12.15.
LXX. évf. 49. szám
„Csengessünk csengőkkel, szeressünk szeretettel”

A magyar közszolgálati csatornák karácsonyi műsorajánlata — A közszolgálati médiumok az idén is gazdag programkínálattal kedveskednek nézőiknek, hallgatóiknak. A rádió- és televízió szerkesztők tartalmas, az ünnephez méltó műsorokkal díszítik fel a karácsonyfát.

December 23-án a Vendég a háznál a Vándorbölcső mozgalomról ad hírt. Egy családszerető asztalos mester, Czotter András egy bölcsőt faragott ajándékba, amelyet időről időre újszülöttek között sorsoltak ki. Később az ország és a külhoni magyarság is több faragvánnyal gazdagodott. E kis jászolok azt üzenik: minden gyermek érkezése öröm és áldás (Kossuth Rádió 11.32).

December 24-én, szenteste, a Sebő-Pátriában Sebő Ferenc a karácsony ezer arcát osztja meg a hallgatókkal: megismerjük a gyermekkor óvó karácsonyát, a régi hagyományban élő kis falvak ősi szokásrendjét, s a nagyvárost, ahol az emberek a lakásukba zárkózva ünnepelnek. De mindben a mélyen közös vonásokra lelünk: az emberek igyekeznek e napon a legjobb énjüket megmutatni (Bartók Rádió 19.00).

Este, a televíziónézők Franco Zeffirelli örökbecsű alkotását, a Napfivér, Holdnővért láthatják. A XII. századi Assisiben játszódó történetben Szent Ferenc és Szent Klára életével ismerkedhetünk meg. Az 1972-ben bemutatott film – különösen a fiatalok körében - mindmáig népszerű, ehhez a kiváló szereplők és a látványos rendezés mellett Donovan zenéje is nagyban hozzájárult (Duna 19.20).

Az Életrevalók című francia film a mai francia társadalomból merít valós példát, s azon túl, hogy rendkívül szórakoztató, ugyanakkor katartikus hatású. A mozi főhősei a tolószékbe került gazdag arisztokrata és a külvárosi gettóból jött színes bőrű vagány (Duna 21.20).

A Duna World a vatikáni éjjeli szertartást sugározza (21.30), a Duna az éjféli misét a szombathelyi Sarlós Boldogasszony székesegyházból közvetíti (24.00).

A hallgatók karácsony napján a budahegyvidéki evangélikus istentiszteletbe kapcsolódhatnak be (Kossuth Rádió 10.03). „Karácsonykor az ég és a föld összeér. Ezért ez az ünnep az Istennel való találkozást jelentheti –hirdeti Fabiny Tamás püspök. - Emellett azonban a szolidaritás ünnepe is lehet. Ki-ki hálát adhat, ha van fedél a feje fölött, ha van családja, étele, itala. Ám közben nem szabad megfeledkezni  azokról, akik az Isten háta mögött élnek”.

Ferenc pápa hagyományos karácsonyi üzenetét és Urbi et Orbi áldását a római Szent Péter térről délben láthatják a nézők. A műsor kommentátora Török Csaba, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia TV-referense, akivel Erhardt Ágoston beszélget (Duna).

Az Isten kezében szerkesztői a Kis-Balaton mellett megbúvó Vörsön keresik fel a messze földön híres betlehemet. 1948-ban, amikor a vallási életet a hatalom megpróbálta visszaszorítani a templomok falai közé, néhány vörsi ember elhatározta, hogy egyedülálló betlehemet épít. Így a karácsonyi készületnek ez a szokása szinte beépült a falu néprajzába (Duna World 16.00). Európa legnagyobb betleheméről este egy rádióműsor is beszámol (Vörsi karácsony, Kossuth Rádió 19.03)

A későbben nyugovóra térők a Biblia: Jézus című olasz-német tévéfilmet tekinthetik meg. A kétrészes, nemzetközi összefogással készült mű 31 éves korától követi a Megváltó életét. A csodálatos vidékeken játszódó alkotás olyan sztárokkal eleveníti fel a „legszebb történetet”, mint Jeremy Sisto és Jacqueline Bisset (Duna 23.10, a második részt másnap ugyanebben az időpontban láthatják a nézők).

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..