home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Cselszövés a pázsiton
Szerda Zsófia
2024.04.20.
LXXIX. évf. 16. szám
Cselszövés a pázsiton

Moliére: Tartuffe. A drámairodalom egyik klasszikusát vitte színre Ricz Ármin a szabadkai Népszínház Magyar Társulatával. A címszerepben Hajdú Tamást láthatjuk. De kicsoda is ő, azaz kicsoda ez a Tartuffe?

Egy cselszövő kalandor, aki magát egy őrülten vallásos személynek adja ki, és Orgont (Kovács Nemes Andor), a jómódú, tisztes családapát, férjet egészen hatása alá keríti, olyannyira, hogy lányát, a szeleburdi, naiv Mariane-t (Horváth Blanka) és minden ingóságát neki adja. Tartuffe azonban közben titokban Orgon feleségébe, Elmirába szerelmes. A ház ura ebből mit sem lát, hiszen szemét elhomályosítja rajongása Tartuffe iránt. A realitáshoz való minden viszonya eltűnik, hiába próbálja erre végül már maga a felesége, Elmira (Kalmár Zsuzsa) is figyelmeztetni. A háztartás többi szereplője átlát a szitán, Dorine (G. Erdélyi Hermina) próbálja eltántorítani a ház urát, észérvekkel győzögeti, de hiába. Hermina nagyon jól hozza a mindentudó társalgónőt, aki humoros megjegyzéseivel véleményez mindenkit. S Orgon fia, Damis (Nyári Ákos) is tudja, hogy Tartuffe egy csaló, tajtékzik dühében, legszívesebben agyonütné apja kegyeltjét. Az előadásban a nagymamát, Orgon anyját Ralbovszki Csaba alakítja. Két alkalommal lép színre, az elején és a végén, kiválóan alakítva a kemény öreglányt, aki mindenkit ráncba szed.    

Fotó: Igor Preradović

A rendező egy percig sem hagyta lankadni a figyelmünket, egymást követték a meglepő megoldások, az előadás ritmusa tökéletes mérlegen lett kimérve. Nagyon jó megoldás a vetítés, melyen általában az éppen színen nem lévő szereplőket látjuk, egy kicsit mintegy bekukkantva a kulisszák mögé. Ennek egyik legszebb pillanata, amikor premier plánban látjuk Orgon arcát, ahogy végignézi felesége és Tartuffe jelenetét. Orgon köztünk, a nézők között ül, saját maga vetített arcával néz farkasszemet, és valójában négy szeme előtt történik minden. Jó rendezői megoldás, ahogy ezzel még jobban ráerősít arra, mennyire el van vakítva Tartuffe által. A remek videókat az AmigohVisuals készítette, azaz Baráth Attila, akit az előadásban Cléante szerepében is láthatunk. 

Nagyon tetszettek a mára utaló megoldások, a micire vetített érzelmi kijelző Valérnál (Budinčević Krisztián), aki egy rolleren érkezik a színpadra, a néha megszólaló lépésszámláló, a vérnyomás emelkedését jelző mobilhang vagy a cigarettát felváltó elektromos cigi.

Hajdú Tamás egy varázsló, aki nadrágjából egészen elképesztő dolgokat varázsol elő, mint Mary Poppins a mindent elnyelő szőnyegtáskájából, de mozgásban, hangban is varázsol, úgy mozog, mint egy macska, Orgon és Tartuffe duettje pedig számomra az előadás egyik fénypontja. A háttérben a kivetítőn több autó kulcsa kerül az asztalra, aláíratnak szerződéseket arról, hogy minden Tartuffe-re száll, és közben ők ketten egy érzelmes duettben dalolnak egymásnak, egymással, egymás szájából véve ki a hangokat.

A zene is tökéletesen illeszkedik az előadáshoz, jól működik a franciául énekelt Mi atyánk, és jók az aláfestőbb jellegű motívumok is. A zeneszerző Pálfi Ervin.

Az egész előadás egy tökéletesre nyírt angol pázsiton játszódik. De minden zöld pázsitból van körülöttük, a falak, a padló, éppen csak a kék ég nem, de az is tökéletes kékséggel ragyog mögöttük/fölöttük. Minden arra utal, hogy nincs itt baj, nem is lehet, minden tökéletes, ide még a Jóisten is biztos szívesen fordítja arcát. A fénytervet Boris Butorac készítette, a díszlet- és jelmeztervező Salamon Luna. Az előadás dramaturgja Oláh Tamás volt, aki jó érzékkel színesítette a szöveget némi mai nyelvezettel.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..