home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Csapjunk a dobok közé!
Szerda Zsófia
2023.02.04.
LXXVIII. évf. 5. szám
Csapjunk a dobok közé!

Szabadkán majdnem minden hétre jut valami kis újdonság, most éppen dobiskola nyílt. Djembén s egyéb ütős hangszereken tanulhat játszani, aki érzi magában az afrikai és a keleti ritmusok hívó szavát, vagy csak szeretne kipróbálni valami újat. Én is belestem az első órájukra. A dobiskolát Vdovin Vladimir Yurevich vezeti, ő alapította meg a DrumTamTamot még Oroszországban. Most Szabadkán egyelőre négy diákkal működnek, de szeretettel várják az újabb érdeklődőket.

Vladimir Murmanszkból érkezett, Oroszország legtávolabbi csücskéből, az északi sarkkörön túlról. Itt hozta létre a DrumTamTam ütős hangszeres iskolát, melyet ott tizenkét évig vezetett. Az iskola tanítványaiból megalapított egy zenekart is, mellyel Oroszországban, Norvégiában és Finnországban lépett fel. Négy hónapja Vladimir Szabadkára költözött, és itt is szeretné ugyanezt megvalósítani, így meghirdette az első dobórát, melyre négy, egészen különböző, dobolni vágyó, lelkes amatőr jelentkezett, és megsúgom, hogy igen ügyes volt a tanár is, a diákok is, hiszen az óra végére sikerült összeállítaniuk egy komplex kis ritmuskompozíciót, és megtanultak néhány váltást, zárást is. Az óra több nyelven folyik, cikáznak a mondatok az angol, az orosz és a szerb között. Szóval ingyenes nyelvleckéket is veszünk közben. (Ez volt itt a vicc helye.)

Vladimir dobóráin több ütőhangszert ki lehet próbálni, egyik fő és alaphangszer azonban a djembe, mely azon kevés dobok közé tartozik, amelyeket mindkét kézzel ütnek. Otthonában oly magas hangra hangolják, amennyire csak tudják. Bőre kecskebőr — régen antilop lehetett —, melyet manapság vaspántokkal, régen állati inakkal feszítettek a fatestre, mely a homokóra formára emlékeztet, felső része azonban kiöblösödő, 30—38 cm átmérőjű.

A Guineából és Maliból származó djembék általában 61 cm magasak. E tulajdonságai teszik lehetővé a dob jellegzetes hangzását, mely igencsak különbözik a többi hangszerétől, s e tulajdonság révén lett a nagyvilágban is közkedvelt és elterjedt. A djembe régen minden eseményt végigkövetett, legyen az avatás, névadási ceremónia, terménybetakarítás vagy titkos társaság szeánsza. Leginkább talán Guinea Faranah tartományától a Maliban lévő Segou tartományig találhatjuk a legszínesebb djembehagyományokat, ám Guinea fővárosa, Conakry környékén, aztán e területtől keletebbre, Burkina Fasóban, illetve délen, Elefántcsontparton is megtalálhatjuk e színes repertoárok jeles képviselőit.

A DrumTamTam csapatához bárki csatlakozhat, nincs korhoz kötve, nem kell hozzá zenei előképzettség vagy különleges ritmusérzék, de hallás sem. A DrumTamTam iskolában különféle ritmikai hagyományokat tanulnak, de nem korlátozódnak csupán erre — meséli Vladimir. — A repertoárunk saját, tehát eredeti, nehéz lenne csak afrikainak vagy csak keletinek mondani. Itt mindenki megtalálja a saját hangszerét, ritmusát és helyét, részét a kompozíciókon belül. Ezért is hívom a DrumTamTamot néha közösségi dobolásnak.

Ha valaki tehát kedvet kapott egy kis doboláshoz, és szeretne belekóstolni az afrikai ritmusok bódító világába, az jelentkezzen a DrumTamTam Facebook-oldalán vagy telefonon, a 060/325-1192-es számon.

Fényképezte: Szerda Zsófi

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..