home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Csángók és Csángállók
Csermák Zoltán
2016.09.01.
LXXI. évf. 35. szám
Csángók és Csángállók

Gyímesi és moldvai dallamok a Bartókon — Szeptember második hetében a Bartók Rádió népzenei adásait a csángó népzenének szenteli. Az ajánló ezekből a műsorokból nyújt át egy csokorra valót.

A Bartók Rádió minden délben népzenei válogatással jelentkezik. Hétfőn a fiatalokhoz szól, kedden távoli népekhez látogat, csütörtökön a világzene kedvelői hallhatnak feldolgozásokat. A Népzene – itthonról szerdai, pénteki és szombati adásaiban nyomatékosan jelenik meg a határon túli magyar muzsika is. Szeptember második hetében a csángó kultúra áll a középpontban.

Szlama László közreműködéseit bemutató sorozat harmadik, befejező részét hétfőn hallhatják a népzenekedvelők. A sokoldalú, tehetséges ifjú változatos moldvai és magyarországi, valamint macedón muzsikával örvendezteti meg az érdeklődőket. A művész ezúttal kobozon, citerán és klarinéton játszik.

Csütörtökön a fiatal győri és budapesti zenészekből alakult Csángálló zenekar lemezét mutatja be. Az együttes hétesztendős múltra tekint vissza, jelenlegi felállásában 2014 óta játszanak. Zenei anyanyelvüknek a gyimesi és moldvai csángók népzenéjét tekintik, amelyre építkezvén folyamatosan tágítják érdeklődési körüket, repertoárjukat és hangszeres tudásukat.

A pénteki adásunkban folytatjuk a Magyarországra telepített bukovinai székelyek népzenéjének ismertetését – írja az előzetesben Sebő Ferenc. - A Baranya megyei gyűjtés során meglepő volt, hogy milyen sok régi stílusú dal szép, autentikus előadásával találkozhattunk még. Mindemellett az új magyar népdalstílus darabjai is felbukkannak.”

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..