home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Csalás, sikkasztás miatt a rácsok mögé
KISIMRE Ferenc
2011.08.17.
LXVI. évf. 33. szám
Csalás, sikkasztás miatt a rácsok mögé

Szalai Attila karikatúrájaOlykor a nagy pénzek igazán meg tudják bolondítani az embert, olyannyira, hogy elveszíti józan ítélőképességét, nincs birtokában a helyes arányoknak és saját lehetőségeinek sem. Az alábbi esetek ezt kiválóan példázzák.A főiskolai végzettségű Tóth Andor Sándor, nőtl...

Szalai Attila karikatúrája

Olykor a nagy pénzek igazán meg tudják bolondítani az embert, olyannyira, hogy elveszíti józan ítélőképességét, nincs birtokában a helyes arányoknak és saját lehetőségeinek sem. Az alábbi esetek ezt kiválóan példázzák.
A főiskolai végzettségű Tóth Andor Sándor, nőtlen, vagyontalan, büntetett előéletű vádlott, 2001. végén megkereste az általa jól ismert S. Imre sértettet azzal, hogy kőolaj-származékok forgalmazásával kapcsolatos vállalkozáshoz szeretne társulni, de ehhez elegendő működő tőkéje nincs, ezért tőle szeretne kölcsönkérni. A Németországban élő sértett Tóth ajánlatát elfogadta azzal a feltétellel, hogy a kamattal nyújtott kölcsön biztosítékaként megfelelő ingatlanfedezetet kért.
A kölcsönök felvételekor egy alkalommal ugyan valós ingatlant ajánlott fel a vádlott, de az ingatlanra nem vezették fel a jelzálogjogot, így az nem szolgálhatott fedezetül. Egy másik alkalommal pedig olyan ingatlant ajánlott fel, amelynek értéke nem fedezte a felvett kölcsön összegét. Olyan is előfordult, hogy a vádlott egy ügyvéd ismerősével vetetett fel kölcsönt a károsulttól, s az összeget később ő maga kívánta felhasználni. Ezzel Tóth tévedésbe ejtette S. Imrét, aki a valódi kölcsönkérő személyét ismerve a kölcsönügyletbe nem ment volna bele. A 2001-ben és 2002-ben történt kölcsönügyletekkel kapcsolatos cselekményeivel a vádlott -- rendszeres haszonszerzésre törekedve -- a sértettnek összesen 36,5 millió forint kárt okozott, mely az eljárás során sem térült meg.
Első fokon folytatólagosan elkövetett csalás bűntettében mondta ki bűnösnek a Csongrád Megyei Bíróság Tóth Andor Sándor kiskőrösi lakost, és ezért 3 év börtönre és 4 év közügyektől való eltiltásra ítélte. Kötelezte a korábban hosszú ideig szökésben lévő vádlottat, hogy az ítélet jogerőre emelkedése után 15 napon belül fizessen meg Sándor Imre magánfélnek 36 millió 529 ezer forint tőkét és annak kamatait, valamint az adóhatóság részére 900 ezer forint illetéket a felmerült bűnügyi költségeken kívül. A Szegedi Ítélőtábla másodfokon tárgyalta az ügyet, és túl enyhének találta az első fokon hozott ítéletet, ezért Tóth Andor Sándort 3 helyett 4 év börtönbüntetéssel sújtotta. Az ítélet jogerős, ellene fellebbezésnek nincs helye.

A Zuschlag-pertől elkülönítve...

A Szegedi Ítélőtábla ez év januárjában tárgyalta a Zuschlag János és társai ellen indított, nagy port kavart büntetőügyet. (Lapunk 2011. január 26-án és február 9-én tudósított róla.) Ekkor a XIV. rendű Földes Gábor vádlott ügyvédje a Szegedi Ítélőtáblához beadvánnyal fordult, arra hivatkozva: egy másik ügyben felmerült, hogy Földes beszámíthatósága kizárt, ezért nem vonható felelősségre. Ekkor a táblabíróság ügyét elkülönítette a pertől, és elrendelte új orvos-szakértői vélemény beszerzését. Ez bizonyította, hogy a Zuschlag-üggyel kapcsolatos cselekmény elkövetésekor a vádlott beszámíthatósága nem volt korlátozott, vagyis azért a cselekményéért felelősségre vonható.
A Bács-Kiskun Megyei Bíróság 2010. március 31-én kihirdetett ítéletében Földes Gábort (1955, érdi lakos) bűnpártolás és 2 rendbeli magánokirat-hamisítás vétségében mondta ki bűnösnek, ezért halmazati büntetésül 400 napi tétel? pénzbüntetésre ítélte. A bíróság egy napi tétel összegét 500 forintban határozta meg, kimondva: az így kiszabott 200 ezer forint pénzbüntetést meg nem fizetése esetén fogházbüntetésre kell átváltoztatni. Az ítélet ellen az ügyész a büntetés súlyosítása, a vádlott és védője pedig a büntetés enyhítése érdekében nyújtott be fellebbezést.
Az I. fokú bíróság a Zuschlag-ügy XI. tényállási pontjában foglalkozott a vádlottat érintő cselekményekkel. Ezek szerint a Táncsics Mihály Alapítvány 2005 decemberében pályázati felhívást tett közzé Kapcsolat Közösségi Kommunikáció címmel. A pályázat civilszervezetek, informális közösségek és mások számára maximum 500 ezer forint vissza nem térítendő támogatás elnyerésére kínált lehetőséget. A vádlott megkeresésére Zuschlag János I. rendű vádlott hozzájárult ahhoz, hogy az általa irányított szervezet érdekkörébe tartozó két fiktív civilszervezet (a Szövetség a Modern Magyarországért és az Y-Generáció Egyesület) nevében pályázatot nyújtsanak be. A Szövetség a modern Magyarországért nevében 2006 januárjában Szövetség az épített környezetért címmel pályázatot adott be 500 ezer forint támogatás elnyerése érdekében. Pályázati programként közösségi rendezvény megvalósítása, alkalmi kiadvány készítése és terjesztése, valamint parkosítás került megjelölésre. A Táncsics Mihály Alapítvány 2006 februárjában 500 ezer forintot átutalt az egyesület bankszámlájára, de a támogatás nem a pályázatban megjelölt célra, hanem a 2006-os országgyűlési képviselő-választási kampányra fordították. A beszámolóban foglaltak megvalósulásának igazolására szolgáló számlákat -- amelyek fiktívek voltak, nem állt mögöttük tényleges gazdasági tevékenység -- a Works Team Kft. nevében Földes Gábor vádlott állította ki.
Az Y-Generáció Egyesület nevében 2006. januárjában Hirdessünk barátibb társadalmat címmel nyújtottak be pályázati kérelmet a Táncsics alapítványhoz 500 ezer forint támogatás elnyerése érdekében. Pályázati programként lapkiadás, technikai háttér fejlesztése került megjelölésre. A támogatást az Y-Generáció Egyesület megkapta, de a támogatást nem a megjelölt célra, hanem szintén a 2006-os országgyűlési képviselő-álasztási kampány során használta fel. A beszámolóban foglaltak megvalósulásának igazolására szolgáló fiktív számlákat, aelyek mögött nem állt tényleges gazdasági tevékenység, a Works Team Kft. nevében szintén Földes Gábor állította ki -- áll az I. fokon eljáró bíróság ítéletében.
A Szegedi Ítélőtábla büntetőtanácsa megváltoztatta a Földes Gábor ellen bűnpártolás vétsége és más bűncselekmény miatt indított büntetőügyben a Bács-Kiskun Megyei Bíróság ítéletét. A Zuschlag-perben XIV. rendű vádlottként megvádolt Földes Gábor cselekményeit egyrendbeli folytatólagosan elkövetett bűnpártolás vétségének és egyrendbeli bűnsegédként, folytatólagosan elkövetett magánokirat-hamisítás vétségének minősítette a táblabíróság. A vádlott pénzbüntetésének tételszámát, tekintettel az idő múlására, a vádlott betegségére és -- a Zuschlag-perben korábban kiszabott büntetéseket is figyelembe véve -- a belső arányosságra, 200 napi tételre enyhítette. Az így kiszabott 100 ezer forint pénzbüntetést meg nem fizetése esetén 200 napi szabadságvesztésre kell átváltoztatni -- mondta ki a Szegedi Ítélőtábla. Az ítélet jogerős, ellene fellebbezésnek nincs helye.
Az ítélet indoklásakor a vádlott indulatos kijelentéseket téve elhagyta a tárgyalótermet és a bíróságot...
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..