home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Családias hangulatú táncház Törökbecsén
Zséli Ágnes
2021.02.17.
LXXVI. évf. 7. szám
Családias hangulatú táncház Törökbecsén

Farsangi népi szokások, gyermekjátékok, mondókák, társalgás. Ez jellemezte a Hagyományok Háza Hálózat — Vajdaság által szervezett, törökbecsei Farsangi családi táncházat.

A népzenétől, gyermekzsivajtól hangos interaktív foglalkozásnak a helyi Jókai Mór Magyar Művelődési Egyesület adott otthont. Az esemény lebonyolításából az egyesület táncosai mellett a szülők is bőven kivették részüket. A szervezők a járványügyi szabályzatok betartására is külön hangsúlyt helyeztek. A jó zene semmiképp sem maradhatott el, hiszen a különféle kreatív jelmezben érkező résztvevőknek a talpalávalót az óbecsei Fokos zenekar húzta.

Egyébként a koronavírus miatt a mintegy 80 gyermeket felölelő négy tánccsoportban a foglalkozás huzamosabb ideje szünetel, így a találkozásnak mindenki nagyon örült. Az egyesület székházát cowboyok, hercegnők, bohócok lepték el, de nem volt hiány macskában, kalózban és rajzfilmhősökben sem. Az óvodások, kisiskolások az öltözékükhöz illően viselkedtek, valamint fennhangon énekeltek, mondókákat tanultak, táncot roptak.

— A Hagyományok Háza Hálózat — Vajdaság új programmal készült — emelte ki Cseszák Balázs kulturális szervező. — A foglalkozásokkal azokat a településeket célozzuk meg, ahol ez idáig egyáltalán vagy kevésszer rendeztek táncházat. Ez leginkább a szórványban élő magyar közösségekre vonatkozik. A célunk nem más, mint az, hogy a családok körében a népzenét, néptáncot népszerűsítsük, de mind több szülőt szeretnénk bevonni a népi hagyományápolásba, akiknek az örökségünk elsajátítása mellett a csemetéjükkel közös táncházazáshoz is alkalom adódik. A szervező hozzáfűzte, a törökbecsei táncházba a helyi Jókai Mór Magyar Művelődési Egyesület égisze alatt működő, aktív tagokat hívták meg, akiknek az esemény örömöt, boldogságot szerzett, hiszen a barátokkal, társakkal való találkozásra a járványügyi helyzet miatt eddig nem adódott alkalom.

— A gyerekekkel különböző időpontokban dolgoztunk, hogy megakadályozzuk a járvány esetleges terjedését — folytatta Balázs. — A táncházból senki sem maradt ki, s igazán örülünk annak, hogy az ovisoktól a középiskolásokig mind a négy tánccsoportból, pontosabban a Cifrázó, a Parapács, az Apróka és a Csalogató csoportból is szívesen jöttek. Reméljük, hogy a jövőben módunkban áll majd az is, hogy a családi táncházunkkal olyan személyeket is megörvendeztessünk, akik nem foglalkoznak néptánccal, illetve olyan közegekben tudunk majd szervezkedni, ahol ezt a műfajt még nem ismerik.

A rendezvény sikeressége alapján úgy tűnik, a bánáti településen az ovisoknak, az általános és a középiskolásoknak, valamint a szülőknek sikerült elűzniük a telet, abban is reménykedve, hogy a törökbecsei Jókai Mór Magyar Művelődési Egyesületben a táncpróbák is hamarosan beindulnak.

Fényképezte: Zséli Ágnes

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..