home 2024. április 29., Péter napja
Online előfizetés
Családi Szabadegyetem Magyarkanizsán
Fehér Márta
2023.06.30.
LXXVIII. évf. 26. szám
Családi Szabadegyetem Magyarkanizsán

Mi az egészségesebb, a vaj, a margarin vagy a zsír? Mire figyeljünk oda internetezés közben? S egy számla netes kifizetése vagy rendelés esetén? Miért jó fejkörzéssel lazítani munkavégzés közben vagy után? Izgalmas, érdekes témákkal foglalkozik a térségünkben csupán Magyarkanizsán elérhető ingyenes program, melyre a többgenerációs családokat várják.

A KárpátHáló Egyesület a Tempus Közalapítvány támogatásával — a Kulturális és Innovációs Minisztérium Családokért Felelős Államtitkára javaslatára — Családi Szabadegyetem előadás-sorozatot szervez magyar ajkú családoknak Magyarkanizsán, a Cnesa OMI közreműködésével. A kísérleti program mindössze két helyszínen valósul meg: Magyarkanizsán kívül a csángóföldi Diószegen.

— A KárpátHáló — melynek mi is tagjai vagyunk — főleg az időskorúak életminőség-javítását tartja szem előtt. Tavaly nyáron volt nálunk egy kis konferencia, az évi közgyűlésnek ugyanis Magyarkanizsa adott otthont, s akkor egyeztünk meg abban, hogy elindítunk nálunk egy szabadegyetemi formájú rendezvényt — fogalmazott Sarnyai Károly, a Cnesa Oktatási és Művelődési Intézmény igazgatója. — A Családi Szabadegyetem keretében az előadásokon és a gyakorlatokon a családok tagjai, azaz a nagyszülők, a szülők és a hat—tizennégy éves gyermekek együtt vesznek részt. Így a közös ismeretszerzés révén megerősödnek a családban a kapcsolatok, és azonosan értelmezhetővé válnak a családi közösség számára hasznos új információk. A foglalkozásokon az előadások és a gyakorlatok a következő témákat járják körül: a mindennapi életünk minősége (dr. Madarász Sándor magyarországi vendég előadó tartott előadást); digitális írástudás, az internet biztonságos használata (Gazdag Csaba műszaki és informatikatanár); egészséges életmód (Pálfi Krisztián személyi edző, testnevelő tanár, egykori élsportoló, kajakozó); egészségmegőrzés (dr. Sarnyai Anikó); a zene világa (Csányi Tamara okleveles osztálytanító). Az utolsó találkozó keretében pedig egy kulturális program közös megtekintése szerepel a tervben, mi itt Magyarkanizsán a Mindenki című filmet nézzük majd meg együtt, utána pedig beszélgetünk ennek kapcsán Nadrljanski Tornai Erika, a Cnesa munkatársa moderálásával. Az előadásokat és a gyakorlatokat a felnőttképzésben jártas, magasan képzett magyarországi és helyi szakemberek tartják. Ez azért fontos, mert az interneten rengeteg információ van, és közülük a jót, a hiteleset megtalálni már hozzáértést igényel, nehéz kiszűrni a szándékosan vagy hozzá nem értésből megtévesztő információkat. Itt a Szabadegyetemen felkínált előadások anyagát a KárpátHáló külön erre a célra fejlesztette ki. 


Sarnyai Károly (a szerző felvétele)

Sarnyai Károly elmondta, a mintaprogram tapasztalatait leszűrve azon igyekeznek majd, hogy a jövőben a Családi Szabadegyetem a község több kisebb településére is eljusson.

— Magyarkanizsa bővelkedik programokban, rendezvényekben (jelenleg, a Szabadegyetemmel párhuzamosan legalább három-négyben részt lehet venni), míg a csángóföldi Diószegen valószínűleg ez az egyetlen program ebben az időpontban. Tehát ott nemcsak a sajátos célok valósulnak meg, hanem a közösségnek a toborzása, egybetartása, az együtt való gondolkodás is. Azt is hozzá kell tenni, hogy a program megkezdését a május eleji, belgrádi tragédia miatt el kellett halasztani, s már akkor láttuk, hogy nehéz lesz összehozni a többgenerációs családokat nemcsak a teljes előadás-sorozat, hanem egy-egy előadás erejéig is, hiszen következtek az évzárók, vizsgák, ballagások, bérmálkozás, elsőáldozás vagy éppen a nyolcadikosok kisérettségije, egyes családok pedig már megkezdték a nyaralást.

Raffai Beáta és férje visszajáró hallgatói az előadásoknak. Három fiúgyermeket nevelnek, egy tizennyolc, egy tizennégy és egy tizenhárom éveset, akik néptáncolnak, sportolnak, így a család igencsak aktív életet él.

— Jónak tűntek az előadástémák, illetve jó ötlet, hogy több generáció találkozzon ezek során, s együtt töltsön el néhány órát. Az informatika témaköre nagyon érdekelte a fiúkat, de nemcsak őket. A mozgást is nagyon élvezték, akárcsak mi. Ők természetesen nem tudnak minden alkalommal itt lenni, ám a filmet mindenképp közösen szeretnénk megnézni. Zeneiskolai tanárként dolgozom, így a zenei előadást is nagyon várom.


Többgenerációs boldogság — a Raffai család (a szerző felvétele)

— Jó kis csapatépítés — teszi hozzá a férje, Raffai Tibor. — A családunk arra törekszik, hogy ne csak ezen előadások kapcsán, hanem egyébként is folyamatos legyen otthon a beszélgetés, a kötődés, a mindennapok rohanása közben is találjunk időt az egyéni vagy a közös beszélgetésekre, hogy minőségi időt töltsünk egymással. Nemcsak az itt elhangzottakat beszéljük meg, hanem a napi gondokat, örömöket is, figyelünk a gyerekek rezgéseire, igyekszünk egymásra hangolódni, s ilyenkor kikapcsolni a külső hatásokat. Rendszeressé tettük a keddi és a vasárnapi közös ebédeket édesanyámnál, közel lakunk egymáshoz, gyakran benézünk hozzá, hogy érezze, szükségünk van rá.


Dr. Sarnyai Anikó egészségügyi előadása (a szerző felvétele)

— Nincs már nagyszülő internet nélkül — fogalmaz Raffai Veronika, a nagymama. — Néhány évvel ezelőtt ezért is vettem részt a laptopfelhasználói kurzuson. Németországban él a legidősebb unokám és a lányom, naponta beszélgetünk, s az okostelefon meg a különféle alkalmazások használatát is elsajátítottam annak érdekében, hogy tudjuk tartani a kapcsolatot, és legalább a képernyőn láthassam őket. A számlákat is elektronikusan fizetem, így az internet biztonságos használata nagyon érdekel. A közös torna pedig jólesik! Az egészségügyi előadás sok hasznos információt tartalmazott.

A Családi Szabadegyetem programját teljesítő résztvevők a KárpátHáló Egyesület oklevelét kapják meg az ünnepélyes zárórendezvényen. A Családi Szabadegyetem további előadásaira még lehet jelentkezni a Cnesa Oktatási és Művelődési Intézményben, Búzás Hedvig helyi szervezőnél, az edukacija@cnesa.rs e-mail-címen, illetve a 063/54-50-28-as telefonszámon.

 
Még lehet csatlakozni a Családi Szabadegyetem programjaihoz (a szerző felvétele)


Közös torna (Cnesa felvétele)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..