home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Családbarát önkormányzatokat díjaz az MNT (1.)
GAZSÓ Orsolya, LACKÓ VARJÚ Sára, T. KISS Tamás
2014.06.11.
LXIX. évf. 24. szám
Családbarát önkormányzatokat díjaz az MNT (1.)

A Magyar Nemzeti Tanács a Népesedési akcióterv keretében létrehozta a Családbarát Önkormányzat díjat, melyet minden évben anyák napján fognak átadni ünnepélyes keretek között, kivéve az idei évet, amikor augusztus 31-én került sor az átadásra.

Az elismerést évente egy község, város érdemelheti ki az MNT által kinevezésre kerülő bizottságtól, amely felméri, hogy melyik önkormányzat járult hozzá a leginkább az akciótervben megfogalmazott célok megvalósításához.

— A Családbarát Önkormányzat kitüntetést olyan önkormányzat érdemelheti ki, amely elfogadta az MNT stratégiájával összhangban levő helyi népesedési akciótervet. További szempont, hogy az adott helység saját stratégiájához rendelt-e pénzforrásokat, melyeket beépített a költségvetésbe. Fontosnak tartjuk, hogy az önkormányzatok együttműködjenek az MNT akciótervének végrehajtását végző szakemberekkel és a munkacsoporttal. Feltétel még, hogy az adott önkormányzat bevezette-e a nagycsaládos kártyát, melyhez kedvezményeket is rendel, együttműködik-e a gyermekekkel foglalkozó civil szervezetekkel, és támogatja-e munkájukat. A díj egy díszoklevélből és egy emlékéremből áll — nyilatkozta lapunknak dr. Korhecz Tamás, az MNT elnöke, majd hozzátette, hogy kevés városban látnak olyan kitapintható intézkedéseket, amelyek az MNT népesedési stratégiája szerint valósulnak meg.

TOPOLYA

Topolya községben is drasztikusan csökken az újszülöttek száma. Míg 2007-ben 291 baba született, addig tavaly csak 273. Évről évre kevesebb a harmad- és a negyedszülött gyermek: 2003-ban 42, 2012-ben már csak 23 harmadik gyermek született. Kókai Mernyák Melinda, Topolya polgármester asszonya Sípos Hajnalkát, a topolyai Községi Tanács tagját bízta meg azzal, hogy derítse ki, mi áll ennek a hátterében, és koordinálja a szükséges intézkedéseket. Hajnalka maga is édesanya, két gyermek szülője, ezért szívügyének érzi a gond orvoslását. A negatív népszaporulat okát elsősorban a házasságkötés időpontjának a kitolódásában látja. Az elmúlt évekhez viszonyítva későn, a harmincas éveikben esküsznek meg a Topolya községbeli fiatalok. A nők karrierépítési vágya szintén közrejátszik abban, hogy kevés gyermek születik. Hajnalka szerint eltorzult a családalapítás fogalma, a család értéke, több fiatal inkább teherként, mintsem élete céljaként gondol a családalapításra. Hogy ez megváltozzon, a topolyai önkormányzat munkatársai a Magyar Nemzeti Tanács kezdeményezésére kidolgoztak egy népesedési akciótervet, amely a családépítésről kialakított negatív képen anyagi juttatásokkal, kedvezményekkel és különféle családi programokkal próbál javítani a következőképpen: a médiában családriportokkal, több gyermeket nevelő édesanyákkal készített interjúkkal hívják föl a nézők, hallgatók figyelmét a családalapítás előnyeire és fontosságára. Emellett anyagi juttatásokkal támogatják azoknak a civil szervezeteknek a munkáját, amelyek családos programokat és nevelő jellegű előadásokat szerveznek a serdülő fiataloknak. Pénzbeli juttatást nyújtanak a szülőknek minden gyermek születése után, akárcsak az év elsőszülött gyermekének, akit a polgármester asszony minden évben személyesen is meglátogat. Az iskoláskor előtti intézmények csoportjaiban a harmad- és a negyedszülött gyermek után csak az étkeztetést kell kifizetnie a szülőnek, a többi költséget az önkormányzat állja. A középiskolás tanulóknak 50%-os útiköltség-támogatást adnak. Ösztöndíjjal jutalmazzák a legjobb tanulmányi átlagú egyetemistákat, és külön azokat a diákokat, akiknek tízes vagy ötös (ha magyarországi egyetemen tanulnak) átlaguk van. A szociális segélyre szoruló szülőket szintén segítik, gyermekeik ingyenes uzsonnát és munkafüzeteket kapnak. Az egyház családoknak szóló rendezvényeit is támogatják, valamint az egészségháznak az abortuszszám-csökkentéssel foglalkozó programjait és a kismamatornákat is. Közreműködtek abban, hogy a topolyai nőgyógyászok rendszeresen eljárjanak a falusi rendelőkbe, így az ott élők tanácsot kérhetnek a gyermekvállalással kapcsolatban. Az elmúlt évben hat játszóteret építtettek a Topolya községbeli iskolák és óvodák környékén .

Hajnalka kiemeli a topolyai közintézmények dolgozóinak munkáját is, hiszen játszóházakat, bábszínházat, irodalmi műsorokat, táborokat, pelenkás színházat és baba-mama programokat rendeznek a szülőknek és gyermekeiknek — térítésmentesen. Hangsúlyozta továbbá, hogy a topolyai önkormányzatban két-három, gyermeket nevelő jogász anyuka is dolgozik, akinek családbarát munkahelyet és rugalmas munkaidőt tesznek lehetővé, tehát mind édesanyaként, mind munkaerőként helyt tudnak állni a mindennapokban. Elmondása szerint a községben folyamatban van olyan munkahelyek létesítése is, ahol részmunkaidőben dolgozhatnak a több-, legalább háromgyermekes szülők.

MAGYARKANIZSA

Az egyre inkább lefelé görbülő demográfiai mutatókat Magyarkanizsa község az utóbbi években még a többi községhez képest is felülmúlta — méghozzá negatív értelemben. A község ugyanis a fehér pestis sújtotta területek között magasan az élen jár a -7,8‰-es természetes szaporulatával. Mindez azt jelenti, hogy a termékenység egyharmaddal alacsonyabb annál a szintnél, amely a népesség természetes újratermelődéséhez szükséges, és hogy a népesség gyarapodásához 100 nőre 210 gyermeknek kellene jutnia. Ezek az adatok vetették fel a demográfiai folyamatok befolyásolásának szükségességét, amely egy népesedéspolitikai akcióterv kidolgozásával kezdődött.

Ennek a cselekvési tervnek a létrehozását polgármesteri kezdeményezés indította el. A megalakult munkacsoport tagjai feladatul kapták, hogy elemezzék a Magyarkanizsa községben uralkodó demográfiai helyzetet, valamint a társadalmi gyermekellátásban, az egészségügyben, a szociális védelemben, valamint a nevelésben és az oktatásban uralkodó állapotokat. Mindezt a 2011—2020. évi községi fejlesztési stratégiával, a megfelelő tájékoztatási és információáramlási mechanizmusok kiépítésével.

Magyarkanizsán hamar rájöttek, hogy a születésszámot ösztönző hatékony családpolitika komplex támogatási rendszert feltételez. A gazdasági eszközökön kívül ugyanis az intézményi háttér, a gyermekjóléti támogatások és a nők szociális védelmének kiépítése elengedhetetlen ahhoz, hogy eredményesen befolyásolható legyen a községi természetes szaporulat.

Magyarkanizsa önkormányzata mindezek érdekében hat olyan rent hozott, amely a család- és a gyermekvállalás támogatására irányul. Ezek között első helyen szerepel a gyermekes családok pénzügyi támogatása, amely az első-, a másod- és a harmadszülött gyermekekre, illetve az év elsőszülöttjére vonatkozó egyszeri pénzsegélyt, valamint az ikreknek járó babakocsira való jogosultságot foglalja magában. A második rendelet a harmad-, illetve a negyedszülött gyermek iskoláskor előtti intézményben való tartózkodásával kapcsolatos költségek teljes átvállalásáról szól. A harmadik a szociális védelmi jogosultságról, a negyedik a középiskolai tanulók útiköltség-térítéséről (10-től 50%-ig), az ötödik a községből származó hallgatók ösztöndíjazásáról, a hatodik rendelet pedig az óvodások és az általános iskolások ingyenes étkeztetésére való jogosultság érvényesítésének feltételeiről és módjáról.

Mindezeken kívül léteznek különféle stratégiai célok, programok és intézkedések, amelyek szintén a helyi népesedéspolitika részei. Ide tartozik a kisgyermekes anyák foglalkoztatása is. Ennek keretében szorgalmazzák a többgyermekes édesanyák munkahelyének kialakítását a közigazgatási hivatalban, a közintézményekben és a közvállalatokban, igyekeznek megvalósítani a részmunkaidős foglalkoztatást, valamint a távmunkát és az ezeket lehetővé tevő rugalmas munkaidő-beosztást is.

Hasonló célja van az úgynevezett nagycsaládos kártyának is, amely a három- vagy többgyermekes családokat juttatná különféle kedvezményekhez. Például jutányosabb áron kapnának belépőt művelődési és sporteseményekre, illetve további kedvezményekhez jutnának egyéb szolgáltatások terén is, amelyek listáját folyamatosan bővíteni kívánják. Ezért a város önkormányzata fel is kérte mindazokat a vállalatokat, intézményeket és egyéb szervezeteket, amelyek szeretnének ebben közreműködni, hogy mielőbb jelezzék segítő szándékukat, ezáltal ugyanis tovább-bővíthetik a nagycsaládosok számára szóló kedvezmények sorát.

A legújabb rent azonban a múlt héten fogadták el, ez pedig a mesterséges megtermékenyítés támogatására vonatkozik. Mivel a testen kívüli megtermékenyítésre tett első két kísérletet még fedezi a szerbiai egészségbiztosítás, a harmadikat azonban már nem, az önkormányzat a költségek fedezéséhez 75 000 dinárral járul hozzá. Ez pedig különösen előnyös, mivel egy ilyen beavatkozás átlagos díja 150 000 és 200 000 dinár között van, a községben pedig több olyan családról is tudnak, amelynek egy ilyen segítség nyújthatna lehetőséget a családalapításra. Ennek részleteit az önkormányzat hamarosan közzé is teszi saját honlapján, a nagycsaládosoknak járó kedvezménykártya pedig június második felétől lesz igényelhető.  (Folytatjuk)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..