home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Családbarát közgondolkodás
(SZ.L.)
2013.11.27.
LXVIII. évf. 48. szám
Családbarát közgondolkodás

A család a nemzet fennmaradásának alapja, záloga — hangzott el többek között azon a tanácskozáson, amelyet a szabadkai Smile Nagycsaládosok Egyesülete szervezett Szabadkán. A rendezvény célja, hogy a család, a gyermekvállalás fontosságára hívja fel a figyelmet, kettőnél több gyermek nevelésére ösztönözze a házaspárokat.

A rendezvényt László András, a magyar családügyért felelős államtitkárság kabinetfőnöke nyitotta meg. Elmondta, hogy a magyar kormány célja a magyar nemzet egyesítése, a magyar családok támogatása. Köszönetet mondott a családokat segítő egyesületeknek és szervezeteknek, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy a magyar nemzet jelentős létszámban maradjon meg a Kárpát-medencében. A kettős állampolgárság és a választójog pedig az anyaország adósságának a törlesztése a határokon túl rekedt nemzettársak felé. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a jövőben is támogatja a családokat segítő szervezeteket — tette hozzá László András.

Joó Horti Lívia a Magyar Nemzeti Tanács nevében köszöntötte a résztvevőket. A közoktatási bizottság elnöke azt hangsúlyozta, hogy az MNT alapvető feladata a vajdasági magyar családok támogatása és a velük való folyamatos kapcsolattartás. Joó Horti Lívia továbbá az óvodások és kisiskolások helyzetéről, a Magyar Nemzeti Tanács beiskolázási programjáról, a támogatási lehetőségekről és az anyanyelven való tanulás fontosságáról beszélt.

A vajdasági és külföldi vendégeket Benák Búcsú Emese, a szervező egyesület alelnöke is köszöntötte. Elmondta: büszke arra, hogy a Smile tagja a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének. Céljuk az itt élő nagycsaládok anyagi és erkölcsi támogatása, programok szervezése. Elsősorban a háromnál több gyermekes szülőket szólítják meg, ám egy vagy két gyermekes családok is csatlakoznak az egyesülethez. A Smile évente legalább egy nagyszabású tanácskozást szervez. Az idei konferencián is a családokat leginkább érintő témákról hallhattak a résztvevők.

— Egyebek mellett az óvodásokra és a kisiskolásokra vonatkozó támogatási formákról tájékozódhatnak a szülők az előadások által, ugyanakkor szó esik a magzatvédelemről, a családbarát programok ismertetéséről. A Magyar Nemzeti Tanács Népesedési Akciótervéről szóló összefoglalót is ismertetjük az érdeklődő szülőkkel. Erre az évre azt tervezzük, hogy karácsonyi műsort készítünk, valamint csomagosztást szervezünk — bízunk abban, hogy mindez megvalósul. A mostanihoz hasonló jellegű konferenciát évente csupán egyszer, esetleg kétszer tudunk rendezni, ennek több oka van: elsősorban az anyagiak. Kisebb programokat, gyermekek számára rajzpályázatokat azonban gyakran szervezünk, és szakköreinket is fontosnak tartom megemlíteni. A múlt évben a magyar történelem került előtérbe, idén a földrajzzal foglalkozunk.

A Családbarát közgondolkodás elnevezésű konferenciának a Népkör Magyar Művelődési Központ adott otthont. Az előadásokon kívül szórakoztató programok részese lehetett a közönség. Fellépett a szabadkai Lányi Ernő Iparos Művelődési Egyesület kis citeraegyüttese és az Adagio balettstúdió is. Amíg a szülők részt vettek az előadásokon, gyermekeik a Népkör Aranykapu Játszóházában szórakozhattak, ahol bábjáték is várta őket.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..