home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Csak a fővárosiaknak jár?
2017.11.13.
LXXII. évf. 45. szám
Csak a fővárosiaknak jár?

Szeniorkártyát követelnek az idősek — Terjed a kanyaró — Belgrádban megtartották az első kerekasztal-beszélgetést Koszovóról — Házelnökből miniszter

Szeniorkártyát követelnek az idősek

Ingyenes kártyákkal örvendeztették meg a napokban a belgrádi nyugdíjasokat. (A fővárosban hamarosan önkormányzati választás lesz.) Ahogyan azt Ana Brnabić kormányfő és a városvezetőség bejelentette, a fővárosban élő idősek a kártyának köszönhetően különféle kedvezményeket vehetnek igénybe: számtalan üzletben, gyógyszertárban, egészségházban, színházban, sportközpontban, közművállalatban használhatják, és 5-től 20 százalékos árengedményt kapnak. A Szerbiai Nyugdíjasok Szövetségének elnöke, Đuro Perić szerint tömegesen telefonálnak az idősek az egész országból, azt kérdezve, kapnak-e ők is ilyen kártyát, és ha igen, mikor. Elmondta, tisztában van vele, hogy a közelgő választás miatt került sor erre a lépésre, de nem volna szabad az államnak különbséget tennie a nyugdíjasok között. „Csak abban reménykedhetünk, hogy más önkormányzatok is követik a főváros példáját, noha szkeptikus vagyok” — tette hozzá. (Politika)

 

Terjed a kanyaró

Október eleje óta több mint negyvenen kapták el a kanyarót Szerbiában. A fertőzöttek közül ketten tüdőgyulladással kerültek kórházba. Húsz eset közül egynél lépnek fel komplikációk. „A megbetegedettek 93 százaléka nem kapta meg a kötelező védőoltást” — erősítette meg Darija Kisić Tepačević, a Batut Közegészségügyi Intézet igazgatóhelyettese. Egy három hónapos kisbaba is kanyarós lett. Őt az édesanyja vitte el Pristinába, a nagymamát látogatták meg, és ott kapták el a vírust. „Ha az édesanya felvette volna az MMR-védőoltást, a kisbaba is védett lett volna. Nagyon veszélyes, ha egy csecsemő betegszik meg kanyaróban.” A Batut intézet szigorú intézkedéseket vezetett be, így jelenteni kell minden kanyarógyanús esetet, melyet kivizsgálnak. Ellenőrzik a gyermekek kartonját, és identifikálják azokat, akik nem kapták meg a védőoltást. Különösen nagy a fertőzésveszély az iskolákban és az óvodákban, bár a törvény szigorúan előírja, hogy csakis beoltott gyerekek járhatnak ezekbe az intézményekbe. Az év közepéig Belgrád területén a gyerekek alig 30 százaléka kapta meg a védőoltást. Azóta javulás tapasztalható, az arány meghaladja az 50 százalékot. Hasonló a helyzet az egész országban, a nagyobb városok a veszélyeztetettebbek. A kanyaró igen ragályos betegség, melyre lázas, hurutos bevezető szakasz és egy ezt követő „kiütéses” fázis jellemző. Amióta kötelező a védőoltás, a fertőző betegség szinte teljesen eltűnt — a közelmúltig. A szülők egy része ugyanis tudatosan nem hajlandó beoltatni gyermekét. (Blic)

 

Belgrádban megtartották az első kerekasztal-beszélgetést Koszovóról

A belső párbeszéd első rendezvényére a tudományos-jogi közélet képviselőit hívták meg. Az államot Marko Đurić, a kormány Koszovó-ügyi irodájának igazgatója, a munkacsoport elnöke és Nela Kuburović igazságügyi miniszter képviselte. A felszólalók eltérő álláspontokat fogalmaztak meg: némelyek úgy vélik, hogy Szerbia és Koszovó reáluniójának megalapításával lehet megoldani a kérdést, mások szerint Szerbiának a jövőben nem kellene engedményeket tennie Koszovó irányába, s vannak, akik a szerb nyelvű oktatást, a szerb intézményeket erősítenék. Aleksandar Vučić kezdeményezésére a jövőben kerekasztal-beszélgetéseket, tanácskozásokat, műhelymunkákat és vitaesteket szerveznek Koszovóról. A munkacsoport honlapot is működtet majd. (Tanjug)

 

Házelnökből miniszter

A szerbiai képviselőház elnöke, Maja Gojković márciustól a kormány tagja lesz, a kulturális minisztériumot vezeti majd. Helyére, a házelnöki tisztségre Aleksandar Martinović, a Szerb Haladó Párt frakcióvezetője kerül. „Nem titok, hogy a jelenlegi kulturális miniszter, Vladan Vukosavljević nem teljesítette az elvárásokat, azaz nem ért el eredményeket. Hónapok óta folynak az egyeztetések arról, ki vehetné át ezt a tárcát. A megoldás a házelnök asszony lehet, aki hónapok óta tortúrák szenvedő alanya a parlamentben” — mondta a Srpski telegrafnak egy kormányközeli forrás. (Srpski telegraf)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..