home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Coolio
Zvekán Péter
2022.10.20.
LXXVII. évf. 40. szám
Coolio

(1963—2022)

Artis Leon Ivey Jr., művésznevén Coolio egy amerikai rapper, aki szeptember 28-án hunyt el, mindössze ötvenkilenc évesen. Sokan gondolják, hogy ő is egyslágeres előadónak számít, ez azonban így nem igaz, csak Európában nem olyan szinten terjedtek el a dalai, mint az Egyesült Államokban.

Az 1963-ban született amerikai rapper és zenei producer 1987-ben vette fel az első dalát, mely a Whatcha Gonna Do? címet kapta. A rákövetkező évben megszületett a What Makes You Dance (Force Groove) című szerzeménye, de ez idő tájt még nem jött el számára az átütő siker. 1991-ben csatlakozott a WC and the Maad Circle rapcsapathoz, de ez sem volt az igazi.


Fotó: hiphop-n-more.com

Az első jelentős sikert 1994-ben érte el, akkor, amikor leszerződött a Tommy Boy Recordshoz. Ennek égisze alatt jelent meg az első önálló albuma, az It Takes a Thief, melyről a Fantastic Voyage végre elhozta számára a várva várt sikert. A dalt rengeteget játszotta az MTV, a Billboard Hot 100-as listán (az USA egyik legfontosabb slágerlistája) egészen a 3. helyig jutott. Végül ez lett az év egyik legmeghatározóbb rapdala.

Az előadók életében ez az időszak az egyik legkritikusabb — az a pillanat, amikor már sokan megismerték őket egy slágernek köszönhetően. Hogyan tovább? Ilyenkor egy még ütősebb számmal kell jelentkezni. Esetében ez nem is sikerülhetett volna jobban. 1995-ben ugyanis megjelent Coolio legnagyobb slágere, a Gangsta's Paradise.

A rap világában elfogadott, hogy a zenei alapot egy régebbi dalból veszik kölcsön, és azt dolgozzák fel, ez ebben az esetben sincs másképp. Az ismert dallam és ritmus, melyet ma már az egész világ dúdol, eredetileg Stevie Wonder 1976-ban kiadott Pastime Paradise című dalából származik. Coolio azonban nem saját maga vette fel a szerzeményt, hanem segítségül kérte a vokális részekhez az amerikai énekest, Larry Sanderst, azaz L.V.-t. Közös munkájuk gyümölcse pedig hatalmasat robbant. A feldolgozás részben annak köszönheti a sikerét, hogy ez lett a Veszélyes kölykök című film betétdala. Itt említem meg, hogy maga a film is nagyot ment abban az időben. A Gangsta’s Paradise végül a legjobb rapelőadás kategóriában Grammy-díjat kapott, a klipje pedig két elismerést is bezsebelt az MTV Video Music Awardson. Mind a mai napig ez Coolio legnagyobb slágere.

A siker azonban nem tartott sokáig. Coolio az elkövetkező időszakban nem tudta megugrani a saját mércéjét, így szép lassan kikerült a fókuszból. Természetesen nem hagyott fel a zenéléssel. Rengeteget működött együtt más neves előadókkal, nemcsak az Egyesült Államokban, hanem Nagy-Britanniában is. Viszont többé már egy dala sem tudott felkerülni a Billboard listájára, még a legjobb 100 közé sem. Ettől függetlenül az USA-ban természetesen turnézott, és továbbra is a zenélésből élt, csak éppen a világhírneve csappant meg.

Az élete folyamán a bajkeverés sem állt távol tőle. Például 1998-ban Stuttgartban 6 hónapos próbaidőre ítélték, valamint 17 000 dolláros büntetést kellett fizetnie azért, mert részt vett egy rablásban, és hát súlyos testi sértés is volt a pakliban. Vagy amikor 2016-ban Los Angelesben letartóztatták a reptéren, mert egy töltött fegyvert találtak nála az egyik táskában.

Összesen 6 gyermek édesapja volt, feleségével, Josefa Salinasszal 1996-ban házasodtak össze, majd 2000-ben el is váltak. Coolio 2022. szeptember 28-án az egyik barátjánál tartózkodott, amikor is kiment az illemhelyre. Gyanúsan sok ideig volt ott, ezért a többiek megnézték, minden rendben van-e. Akkor már a földön heverve találták. A zenész halálhírét barátja és menedzsere, Jarez Posey erősítette meg a CNN-nek. A halál oka: szívleállás.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..