home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Civil vagyok!
2005.02.02.
LX. évf. 5. szám
Civil vagyok!

A szabadkai Zenith Műhely munkatársai november és december folyamán kétnapos civil képzést tartottak a kishegyesi, bácsfeketehegyi és csantavéri civil szervezetek aktivistái számára. Összesen mintegy ötven résztvevő ismerkedhetett meg a civil szervezetek működési mechanizmusával.A Civil vag...

A szabadkai Zenith Műhely munkatársai november és december folyamán kétnapos civil képzést tartottak a kishegyesi, bácsfeketehegyi és csantavéri civil szervezetek aktivistái számára. Összesen mintegy ötven résztvevő ismerkedhetett meg a civil szervezetek működési mechanizmusával.
A Civil vagyok! projektum célja a vajdasági magyar falvak polgárainak anyanyelvű képzése a civil szektor fejlesztésének és közösségük megerősödésének érdekében. Elvárásaink szerint az újonnan szerzett tudás birtokában az adott közösség, annak tenni vágyó magja lépéseket tud tenni saját lakóhelye és közössége érdekében. A jelenlevők megismerkedhettek a civil szervezet és civil társadalom fogalmával, a lobbizás fontosságával, az önkéntesek szerepével, a csoportmunka előnyeivel, valamint a projekttervezés és -írás fortélyaival.
A képzés második részében a részvevők kis csoportokban saját projekttervezeteiket írták, s ezeket aztán helyi szinten meg is valósítanak. Ehhez jelképes anyagi támogatást is kaptak a szervezőtől. A kishegyesi Női Fórum Mikulás-csomagot osztott ki a hátrányos helyzetű gyermekeknek, a bácsfeketehegyi Zöld dombok egy játszótér kialakításának előkészületi munkálatait tervezte meg, a csantavéri iskolában pedig Luca-napi táncházat szerveztek a néphagyományok ápolása végett.
A képzést a résztvevők hasznosnak és sikeresnek ítélték meg. Az értékelő kérdőívekben így fogalmazták meg véleményüket: ,,A projektumírási gyakorlat ráébresztett arra, hogy közösen fellendíthetjük falunk életét”, ,,a csoportmunka a képzés erőssége”, ,,a képzés erőssége, hogy új információkat közölt érthetően”, ,,tetszett, hogy több korosztály tudott együtt dolgozni”.
A Civil vagyok! képzésen a három faluból a következő szervezetek képviselői vettek részt: Kishegyesről a Női Fórum, a KINCSE Nagycsaládosok Egyesülete, VAMADISZ. Bácsfeketehegyről az Izida anya- és gyermekvédelmi társulat, Gazdakör, Katicabogár Nagycsaládosok Egyesülete, Zöld dombok. Csantavérről a Nagycsaládosok Egyesülete, a Csantavéri Polgárok Egyesülete, a Profil Polgárok Egyesülete, az Önkéntes Tűzoltó-egyesület, a Néphősök Általános Iskola, a Csantavéri Újság, a Musica Viva Kamarakórus, a Kozmix tánccsoport, a csantavéri atlétikai csoport, a Bartók Béla M. E. szalmaképkészítő csoportja, a Chontafayer civil szervezet és a Délvidéki Magyar Fiatalok Szervezete. A civil szervezetek képviselőin kívül érdeklődő fiatalok is részt vettek a képzésen, akik még nem tagjai egy szervezetnek sem.
A Zenith Műhely reményei szerint a képzésben részt vett aktivisták az új információk s a kialakult készségek segítségével sikeresebben pályázhatnak majd különböző alapítványoknál, illetve hasznos programokat szerveznek saját falujukban.
Január 22-én Szabadkán volt a projektum értékelő konferenciája, melyen a szervezetek képviselői vettek részt. Roncsák Petrovics Erika, a projektum koordinátora összegezte a féléves projektum hozadékait. Miskolczi József a lobbizásról és a civil szférában eltöltött tapasztalatairól beszélt bátorítva a falusi civil szervezetek képviselőit.
A bácsfeketehegyi Zöld dombok, a kishegyesi Női Fórum és a csantavéri iskola képviselői pedig beszámoltak a saját, helyi projektumuk megvalósításáról.
A szervezetek képviselői külön kiemelték, hogy a projektumnak sikerült összehoznia a falvakban működő civil szervezeteket, de a kishegyesi és bácsfeketehegyi szervezetek között is szorosabb lett a kapcsolat. A kishegyesi helyi szervező Zsidai Erzsébet volt, a csantavéri pedig Vert Gabriella.
A résztvevők sikeresnek ítélték meg a Civil vagyok! projektumot s felmerült az igény a képzés folytatására is.
A program támogatója az Illyés Közalapítvány volt.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..