home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Citeraünnep volt Muzslyán
Kónya-Kovács Otília
2013.03.06.
LXVIII. évf. 10. szám
Citeraünnep volt Muzslyán

Leegyszerűsítve nevezhetnénk így is a Szilasi-emléknapot, amelyet kilencedik alkalommal szervezett meg a Muzslai Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület. Március 2-án Muzslyán találkozott a vajdasági citerások színe-java. Az esemény fő célja továbbra is a citerajáték továbbéltetése, népszerűsítése, s hogy méltó emléket állítson a falu szülöttjének, Szilasi Mihálynak. A neves citeraművész a sántaciterázást művelte, egyedi játékának felvételét a Néprajzi Múzeum hangtárában is őrzik.

Az esten elsőként a muzslyai egyesület legfiatalabb szakosztálya, az óvodásokból álló Harmatcsöpp tánccsoport mutatkozott be, majd Rúzsa Róbert előadásában hallhatta a közönség Fehér Ferenc idekívánkozó versét, az Apám citerája címűt. A zenei aláfestést Lele József muzslyai citeraszólista szolgáltatta, akinek még megadatott, hogy a nagy Mestertől, Miska bácsitól tanulhasson és muzsikálhasson. Dobó József a szervezők nevében üdvözölte a jelenlevőket, és ezúttal is megköszönte Szilasi Mihály két lányának, Horváth Irénnek és Trifunjagić Rozáliának, hogy családjaikkal minden alkalommal megtisztelik e rendezvényt. A citerások ünnepét hivatalosan Várkonyi Zsolt, az MNT Közigazgatási Hivatalának vezetője nyitotta meg.
—  Ebben a teremben érződik és sugárzik a tettek eredménye, a célok tisztasága, az eszmények és az emlékezés megtartó és értékteremtő ereje, amely közösségünk megmaradásának a kovásza mind Muzslyán, mind bármely más településünkön  —  hangsúlyozta Várkonyi Zsolt.
Az ünnepségen a házigazdák közül fellépett a Rozmaring, a Pöngető citerazenekar, továbbá az egyesület citerazenekara és vegyes kórusa, valamint Lele József szólista. A vendégek közül bemutatkozott a magyarittabéi Búzavirág Hagyományápoló Egyesület citerazenekara, a csókai Pöngetyű és a Kicsi csillag ( Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület), továbbá a szabadkai Lányi Ernő Iparos Művelődési Egyesület citerazenekara, a temerini Markoláb és a Róna citerazenekar, a Pacsér Művelődési Egyesület citerazenekara és két pacséri szólista, Zsadányi Bálint és Kálmán Róbert, valamint a torontálvásárhelyi Kovács József citeraszólista.
A rendezvény hivatalos része után társalgás következett, azaz folytatódott a nótázás meg a citerázás.
 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..