home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Citerások találkozója és ünnepe
Kónya-Kovács Otília
2023.02.26.
LXXVIII. évf. 8. szám
Citerások találkozója és ünnepe

Tizenkilencedik alkalommal gyűltek össze a hétvégén a vajdasági citerások Muzslyán, hogy együtt ünnepeljék a Szilasi-napot. Ezen az eseményen Szilasi Mihályra, Muzslya szülöttére, neves citerásra emlékeznek, ugyanakkor a citerajátékot is éltetik. Immár hagyomány, hogy minden alkalommal elhangzik Fehér Ferenc Apám citerája című verse. A költeményt Kapusi Lúcia adta elő, citerán kísérte Lele József, a Népművészet Mestere.

Az egybegyűlteket Dobó József, a Muzslai Petőfi Sándor MME elnöke köszöntötte, a rendezvényt Fremond Árpád, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke nyitotta meg. Beszédében elismerően szólt a citerások ünnepéről, melynek „célja a citerázás népszerűsítése, átörökítése, a citerajáték éltetése, a barátkozás, valamint az, hogy a népköltészet tovább éljen bennünk”.

A helyiek mellett a fellépő citerások Újvidékről, Temerinből, Szentmihályról, Magyarkanizsáról, Pacsérról, Kisoroszról, Topolyáról és Törökbecséről érkeztek, valamint ezúttal is fellépett a csókai születésű, Budapesten élő Borsi Ferenc citerás, oktató.

Az est közös citerázással, nótázással, barátkozással zárult. A rendezvénynek jótékonysági jellege is volt, ugyanis önkéntes adományt gyűjtöttek Páger Anita helybeli lány javára, aki egy külföldi műtét előtt áll.

Fényképezte: Zsáki Ervin

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..