home 2024. május 04., Mónika napja
Online előfizetés
Címet védett a Kanizsa Úszóklub
Tóth Tibor
2023.11.17.
LXXVIII. évf. 46. szám
Címet védett a Kanizsa Úszóklub

A Kanizsa Úszóklub 9. alkalommal nyerte meg az országos hosszútávúszó-liga küzdelmeit. A magyarkanizsai egyesület fölényesen, több mint 42 000 pontot gyűjtve védte meg tavalyi címét, ami még a klub vezetőinek elvárásait is felülmúlta.

Egyéniben a Kanizsa Úszóklub versenyzői az idény végi összesített alapján két 1., két 2. és nyolc 3. helyet szereztek. A dobogó legfelső fokára Pilisi Zsófia és Farkas Etelka állhatott, Sanela Aćić és Muhi Viktor ezüstérmet szerzett saját korosztályában, míg Amina Krspogačin, Magosi Dorka, Aleksandrović Lara, Nagy György Alexandra, Muhi Ádám, Vukašin Rakić, Kordován Zoltán és Juhász Árpád a 3. helyen végzett.

— Célunkat teljesítettük, és 9. alkalommal bizonyultunk az ország legjobb csapatának. Fölényünkről a megszerzett pontszám is tanúskodik, hiszen a második, a harmadik és a negyedik helyezett csapat összesen nem szerzett annyi pontot, mint a mi úszóink. Köszönöm a gyerekeknek, hogy szorgalmasan végigdolgozták az egész idényt, a nyári szünidő alatt sem pihentek, hanem folyamatosan részt vettek az edzéseken és a versenyeken egyaránt. Kormos Rudolf edző mellett köszönet illeti a szülőket is, akik naponta hozták edzésre a fiatalokat, és hétvégenként a versenyekre való utazásban is rengeteget segítettek. A kiváló eredmény nemcsak az egyesületé, hanem a szülőké is, és legfőképp a gyerekeké — mondta Dragan Aćić, a Kanizsa Úszóklub elnöke és edzője.


A Kanizsa Úszóklub versenyzői 9. alkalommal nyerték meg az országos hosszútávúszó-ligát

Az idei hosszútávúszó-liga tizenöt versenyből állt, a bosznia-hercegovinai viadal másodszor, a romániai megmérettetés harmadszor maradt el. A hazai rendezésű futamok közül kiemelkedett a šabaci nemzetközi maraton, ahol észak-macedóniai és magyarországi versenyzők is részt vettek, de az egész idénnyel kapcsolatban elmondható, hogy a mezőny a tavalyinál sokkal erősebb volt a nagyszámú külföldi úszó jelenlétének köszönhetően.

— Šabacon nemcsak maratont, hanem ultramaratont is tartottak. A 19 km-es távot klubunk versenyzője, Muhi Ádám sikeresen teljesítette, és ezzel ő a harmadik magyarkanizsai úszó, akinek ez sikerült. Mellette kilenc versenyzőnk leúszta a 15 km-es távot, ami szintén elismerésre méltó teljesítmény. A verseny végén mindegyik úszónk azt kérdezte, hogy jövőre úszhat-e 15 km-nél még hosszabb távot. Meglepődtünk a kérdésen, de természetesen felkészítjük őket a még hosszabb táv teljesítésére, úgyhogy jövőre remélem, nem egy, hanem tizenhárom úszónk teljesíti a 19 km-es távot. Kedvező időjárási körülmények között zajlott a verseny, az utolsó úszó célbaérkezése után azonban leszakadt az ég. Nagy örömömre szolgál, hogy az elmúlt évben mért idők alaposan csökkentek, tehát a versenyzők jócskán megjavították legjobb eredményeiket — mondta az elnök.


Muhi Ádám (balról kék felsőben) a harmadik magyarkanizsai úszó, aki sikeresen teljesítette a 19 km-es távot

A téli ligában hét verseny szerepel, melyből még kettő (november 26-án és december 17-én) van hátra. A magyarkanizsai klub célja, hogy a téli ligában is begyűjtse a csapatbajnoki címet.

— A decemberi, szabadkai fedett medencés versenyen a tizenkét éven aluli úszóknak 200 és 400 méteren miniligát szervezünk. Jövőre a kisebbek a nagyokkal azonos versenyeken, de rövidebb távokon indulhatnak. Tehát ők is „élesben” úsznak, és bekerülnek a pontrendszerbe. Ebben látom a jövőt — mondta az elnök, majd hozzátette, hogy az idén hat új, Zentáról, Törökkanizsáról és Horgosról érkezett úszóval bővült a csapat, de már Novi Pazar-i és szabadkai versenyzők is jelezték, szívesen folytatnák pályafutásukat a magyarkanizsai klub színeiben.

Pilisi Zsófia a tizenkét-tizenhárom évesek pontversenyében a legjobbnak bizonyult, abszolút kategóriában pedig az 5. helyen végzett.

— Nehéz idényen vagyok túl, de sikerült teljesíteni az elvártakat, és korosztályomban minden versenyt megnyertem. A tizenöt megméretés közül a Novi Pazar-i a kedvencem, mert több napig együtt van a csapat, és a táj is lenyűgöző. Szeretem a magyarkanizsai és a velebiti maratont is, mert ismerem a pályát, és így könnyebb úszni. Jövőre szeretnék jobb lenni, még nagyobb sikereket elérni — mondta Zsófia.

Magosi Dorka szintén a tizenkét-tizenhárom éves korosztályban versenyzett, és a 3. helyet érte el.

— Elégedett vagyok az eredményekkel, mind a tizenöt versenyen jó teljesítményt nyújtottam. Az első és a második helyezett sokkal jobban teljesített, de nem csüggedek, jövőre megpróbálok egy helyet előrelépni, és megszerezni a 2. helyet. Kedvencem a hazai rendezésű maraton, mert könnyebb hazai pályán, ismerős környezetben úszni, hiszen egész nyáron a Tiszában edzünk, és már jól ismerjük — mondta Dorka.


Taktikai megbeszélés a téli liga egyik szabadkai versenye előtt (Fotók: Kanizsa Úszóklub)

Sanela Aćić korosztályában egyet lépett előre, a tavalyi 3. helyről a 2.-ra jött fel.

— Jónak tartom a 2. helyet, az összesített győztes elég jól elhúzott, őt nem tudtam beérni. A versenyek közül a legnehezebb a 15 km hosszú šabaci maraton volt, hiszen korábban sosem úsztam még ilyen hosszú távot. Jövőre korosztályt váltok, a tizennégy-tizenöt évesek között fogok versenyezni. A mezőny elég erős lesz, nem hiszem, hogy az első három között végzek, így a legfőbb célom az időeredményem javítása lesz — vázolta a terveket Sanela.

Muhi Viktor a tizenegy-tizenkét évesek között a 2., összesítettben a 7. helyen zárta a nyári liga küzdelmeit.

— Mind a tizenöt versenyen elért teljesítményemmel elégedett vagyok. A két hazai pálya a kedvencem, valamiért mindkét helyszínen sokkal jobban szeretek úszni, mint máshol. Versenyen először úsztam 15 km-t, amire sokat készültem. Az idősebbek, a tizenhárom-tizennégy évesek közé kerülök, ahol erősebb vetélytársakkal kell megvívnom a csatát. Bízom magamban, a befektetett munkában, és reménykedem a dobogó harmadik fokának elérésében — vélekedett Viktor.

Kószó Patrik nyolc éve úszik, egy éve csatlakozott a Kanizsa Úszóklubhoz. A tizenöt-tizenhat évesek között a 4. helyet érte el a 2023-as idényben.

— A helyezésemmel nem vagyok teljesen elégedett. Jövőre még többet fogok edzeni, és jobb eredményt szeretnék elérni. A versenyek közül a šabacit emelném ki, ahol először úsztam 15 km-t. A következő évben növelném a távot, és megpróbálkoznék a 19 km teljesítésével. Folyóban jobban szeretek úszni, ott gyorsabbak a versenyek, és hamarabb célba érünk. Nagyon szeretem az úszást, mert egészséges és élvezhető sport, általa sok helyre eljutunk, és szép tájakban gyönyörködhetünk. Jövőre korosztályt váltok, a tizenhét-tizennyolc évesek között versenyzek, mely kategóriát gyengébbnek gondolom a tizenöt-tizenhat évesek mezőnyénél, így esélyt látok egy dobogós helyezés megszerzésére — mondta Patrik.

A bajnokcsapat tagjai jelenleg a téli liga hátralévő két versenyére készülnek, majd az ünnepek közeledtével néhány hetes pihenőre vonulnak, hogy újult erővel vágjanak neki a következő idénynek, ahol a cél egyértelműen a címvédés.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..