home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Cél a bennmaradás
Tóth Tibor
2024.02.23.
LXXIX. évf. 8. szám
Cél a bennmaradás

A hajdújárási Vinogradar felnőtt labdarúgói az utolsó helyen zárták a Szabadkai Körzeti Liga őszi idényét. A csapat a tizenöt mérkőzésen két győzelmet aratott, ugyanennyi döntetlent könyvelt el, és tizenegy alkalommal vesztesként volt kénytelen levonulni a pályáról. A megszerzett 8 pont nagyon kevés, de a tavasszal 45 pont lesz játékban, így a csapatnak minden esélye megvan, hogy kiharcolja a hőn áhított bennmaradást.

A liga egyik legfiatalabb átlagéletkorú csapatánál a téli szünetben edzőváltás történt, Saša Antunović helyét ugyanis, aki a tavasszal játékosként folytatja a Vinogradarban, Jovica Čučković vette át, aki a 2000-es évek elején több idényt játékosként töltött a klubnál, edzőként pedig a 2014/15-ös idényben egészen a bajnoki címig vezette a zöld-fehéreket. A játékoskeretet illetően nagy változások nem történtek Hajdújáráson: a csapatból Klebecskó Csongor és Törteli Krisztián távozott, míg eddig csak a horgosi, de az utóbbi években Magyarországon (Mórahalom, Bácsalmás, Röszke) futballozó Szűcs Saša érkezett. A vezetőség bízik benne, hogy az új edző személye egy újabb energiát ad a csapatnak, és ki lesznek küszöbölve azok a hiányosságok, amelyek az ősszel több mérkőzésen is jellemezték az együttest.


A felnőtt- és a 13 éven aluli csapat (Fotók: Vinogradar Labdarúgóklub)

— A csapatot egy kicsit magasabb pozícióba vártuk — tekintett vissza az őszre Latyák Lóránt, a Vinogradar Labdarúgóklub elnöke. — Látjuk, mik a hiányosságaink, mi hiányzott ahhoz, hogy néhány ponttal többet gyűjtsünk, és valahol a középmezőnyben helyezkedjünk el. Jó leckének bizonyult ez a tizenöt mérkőzés, viszont sereghajtók vagyunk. Természetesen nem adjuk fel, célunk a ligában való maradás. A vártnál gyengébb szereplést a tapasztalathiány számlájára írom, hiszen csapatunk rendkívül fiatal, és kevés az olyan emberünk, aki korábban huzamosabb ideig játszott ezen a szinten vagy magasabb ligában. Ebben a rangfokozatban egy kicsit erősebb focit játszanak, mint a városi ligában, a csapatok nagy részében több egykori profi, illetve félprofi játékos szerepel, akik ebben a ligában csak levezetnek. Nálunk ilyen focisták nincsenek, sőt, a nyáron több ifjúsági és serdülőkorú játékosunk csatlakozott a felnőttekhez. Nehéz megmondani, hány csapatot kellene megelőznünk a biztos bennmaradáshoz. Tudomásom szerint az alattunk lévő mindhárom községi ligából néhány csapat szeretne magasabb ligába lépni, és azt is figyelembe kell venni, hogy a felettünk lévő Vajdasági Ligából hány csapat esik vissza a mi ligánkba. Három, de az is lehet, hogy négy csapatot mindenképp magunk mögé kellene utasítanunk.

Lapzártánkig négy felkészülési mérkőzést játszott a Vinogradar: Bordányban az első félidei kiváló játék ellenére 1:0-ra kikaptak a zöld-fehérek, a višnjevaci Udarnik 3:1-re, a Városi Liga őszi bajnoka, a szabadkai Lokomotiva 2:1-re győzte le a hajdújárásiakat, a Zenta ellen viszont 2:1-re sikerült nyerni. A március 2-án kezdődő tavaszi idény előtti utolsó felkészülési mérkőzésen a Vinogradar vasárnap Csantavérre látogat.

A Vinogradarban a felnőttek mellett még hat korosztályban (U17, U15, U13, U11, U9, U7) folyik a munka, a 13 éven aluliak korcsoportjában a nagy létszámra való tekintettel két csapatot indítottak a megfelelő bajnokságban. Latyák elmondta, hogy az elmúlt idényben a klub a története során először minden korosztályban indított csapatot a bajnokságban.

— Az idén ificsapat nincs Hajdújáráson, többen ugyanis más klubba szerződtek, vagy külföldön tanulnak tovább, viszont az ősztől újra minden korosztályban pályára lépnénk. Próbálunk egységes rendszert kialakítani, a korosztályos csapataink, valamint a felnőttek edzője között is kiváló az együttműködés — emelte ki Latyák.


Kihelyezett edzés a szabadkai Majsai Úti Általános Iskolában 

A főpályán 2021-től vannak reflektorok, tavaly novemberben a műfüves segédpálya, néhány hete pedig a segédpálya is meg van világítva. A Bordány csapatával már két sikeres IPA határon átnyúló pályázaton vettek részt a hajdújárásiak, a harmadik eredményét március elejére várják. Pozitív elbírálás esetén 2025 végéig több infrastrukturális fejlesztést valósítanának meg és különféle programokat rendeznének, egyebek között minden valószínűség szerint egy UEFA C licences edzőképzést is.

A serdülők a Szabadkai Körzeti Liga 6. helyén, a pionírok a Magyarkanizsa—Zenta—Ada Községközi Liga 7. helyén zárták az őszt. A felkészülést mindkét csapat január 21-én kezdte, a fiúk négy edzéssel és egy mérkőzéssel készülnek a bajnokság folytatására. A csapatok vezetőedzője, Kmec Andor elmondta, hogy foghíjasan vágtak neki a küzdelmeknek, hiszen több játékos mindkét korosztályban szerepel, emellett a pionírok kapusa már az első edzésen ujját törte.

— Az ősz végére kialakult egy gerinc, melyre a téli felkészülést alapozhatjuk. Bő kerettel, a két csapatban összesen 26 játékossal bírunk. Az első edzésen megbeszéltük, hogy a tavaszi idényben csak a tavaszi táblázatot nézzük, és így próbálunk minél magasabb helyezést elérni. Már most a következő idényre készülünk, melyben a bajnokság első mérkőzésétől kezdve mindkét csapattal az első három hely egyikére pályázunk — emelte ki Kmec.

A pionírokkal Bordányban játszottak egy felkészülési mérkőzést (2:1-es győzelem), majd mindkét csapat háromnapos, tatabányai edzőtáborba utazott. A bajnokság rajtjáig a serdülők az oromi Sampion felnőttcsapatával, az adai AFK-val és a Tornyos ificsapatával mérkőznek, míg a pionírok Adán és Bácskossuthfalván vendégszerepelnek. A pontvadászatot a serdülők március 16-án Szeghegyen kezdik.

Tešić Ervin és Krisztin Gábor az U11-es és az U13-as korosztály munkáját irányítja. A 13 éven aluli korosztályban két csapatot indított a klub, közülük az A csapat vezeti a Szabadkai Minőségi Liga B csoportjának táblázatát, míg a 11 éven aluliak a középmezőnyben foglalnak helyet.

— A felkészülés során az idősebb korosztályok edzésprogramját követjük, tehát a gyerekeket igyekszünk felkészíteni azokra a dolgokra, amelyek az elkövetkező években várnak rájuk. Mindez persze csökkentett intenzitással és idővel történik. A fiúk jól bírják a terhelést, így bizakodóak vagyunk az elkövetkező időszakot illetően. Az U13-as csapattal szeretnénk megtartani jelenlegi 1. helyünket, az U11-es csapattal pedig zsinórban harmadszor bejutnánk a nyolcas döntőbe — mondta Tešić.

A csapatok már túl vannak néhány mérkőzésen, az elkövetkező időszakban pedig egyebek között az AFK, a Spartacus és a TSC női U15-ös csapatával is megmérkőznek a március 16-ai bajnoki rajtig.

A legkisebbekkel, az U7-es és az U9-es korosztállyal való munka Faragó Arnold és Kökény Dominik feladata. A felnőttcsapatban játszó Faragó elmondta, hogy a gyerekeket márciusban vette át, és a nyár folyamán, a TSC Labdarúgó Akadémia programját követve, összeállítottak egy edzéstervet, mely szerint dolgoznak.

— A nyáron a Spartacus szervezett egy tornát, ahol a házigazdát kiejtve továbbjutottunk a csoportból, majd a zágrábi Dinamóval egygólos meccset játszottunk, és egészen a nyolcaddöntőig jutottunk, ahol a Crvena zvezda győzött le bennünket. A közelmúltban Kiskunhalason vendégszerepeltünk, és bronzérmet szereztünk. A létszámmal és a gyerekek hozzáállásával is elégedett vagyok, nagyon ügyes kis focistákkal dolgozhatunk. A tavasszal főként a 9 éven aluliakkal játszunk több barátságos meccset, április 20-án egy budapesti tornára utazunk. Minden második héten próbálunk mérkőzést szervezni, hiszen a gyerekek leginkább akkor fejlődnek, ha rendszeresen játszanak meccseket — mondta Faragó.

Minden bizonnyal nehéz félszezon vár a klubra, de a vezetőség és a szurkolók is bíznak abban, hogy a felnőttek bennmaradnak a ligában, az utánpótláscsapatok pedig folytatják eredményes szereplésüket.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..