home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
CES, 2023 — technológiai kiállítás
Apró József
2023.02.11.
LXXVIII. évf. 6. szám
CES, 2023 — technológiai kiállítás

Az idei, vagyis 2023-beli, Las Vegasban megtartott CES — Consumer Electronics Show rengeteg érdekes újdonságot tartogatott. A többi közt olyan bionikus műkezet, amellyel érezni is lehet, intelligens babakocsit, mely egy kis túlzással önvezető, a LiFi egy továbbfejlesztett verzióját, mely a wifi kiegészítése lehet, és a fény modulációjával továbbítja az adatokat. Ezeken kívül még nagyon sok olyan terméket vagy kütyüt mutattak be, amely lehet, hogy a közeljövőben a mindennapjaink részévé válik, de az is előfordulhat, hogy sehol máshol nem fogjuk többé látni.

Az Ability Hand az első olyan bionikus kéz, amely többérintéses visszajelzéssel bír. Mindössze 490 gramm a súlya, mely 20 százalékkal kevesebb, mint egy átlagos emberi kézé. A bezáródási sebessége 200 milliszekundum, azaz gyorsabb, mint bármely más, a piacon kapható bionikus kéz. Mindemellett teljesen víz- és ütésálló, valamint Bluetooth segítségével összekapcsolható iOS vagy Android-rendszerű eszközökkel is, és ezzel lehet finomhangolni a terméket. Nem meglepő, hogy az Ability Hand, vagyis a bionikuskéz-protézis mesterséges intelligenciát használ, harminckét fogási módot képes alkalmazni attól függően, hogy milyen szorosan kell megfogni valamit. A protézis myoelektromos, azaz mechanikus és izomingerrel működtetetett szenzorainak hála egy olyan törékeny dolgot is, mint egy tojást, meg lehet vele fogni anélkül, hogy eltörne, mivel visszajelzést is ad a viselőjének finom rezgések formájában.

A kanadai GlüxKind Technology Ella névre keresztelte a babakocsiját. Önvezetőnek nevezni azért egy kicsit túlzás, mert nem arra kell gondolni, hogy elviszi a babát sétálni, amíg mi otthon nézzük a tv-t. Csak annyira lett felturbózva, amennyire még józan ésszel belefér. Például elektromos rásegítést kapunk, ha emelkedőn felfelé vagy füves úton haladunk, illetve az intelligens fékrendszer a lejtőn lefelé egy kicsit fékezi a babakocsit. A babakocsi álló helyzetben képes ringatni a csecsemőt, de egy fontos extra még az is, hogy figyeli a távolságot közte és a használója között, és ha egy karnyújtásnyinál távolabb kerültek egymástól, akkor megáll. Emellett a közvetlen környezetét is folyamatosan érzékeli, és figyelmeztet a közeledő járművekre. Továbbá van egy mesterséges intelligencián alapuló, kéz nélküli funkciója, vagyis önmagától képes haladni a szülő mellett, hogy annak mindkét keze szabadon maradhasson. Viszont ez a funkció csak akkor használható, ha a gyermek nincs a kocsiban. Mindezek mellett fehérzaj-generátor és babakocsi-nyomkövető is található benne. A csodajárgányra 200 kanadai dollár foglalót kell előre fizetni, és ha minden a tervek szerint halad, 3800 dollárba fog kerülni.

Mindemellett számtalan újdonságot ismerhettünk meg az idei kiállításon. Színváltós autókat, vezeték nélküli akkumulátoros tv-ket, melyeknél az elektronika nem a tv mögött, hanem egy külső dobozban helyezkedik el, és az adatok vezeték nélkül vándorolnak. A Lenovo két képernyős laptopot villantott, melyet áprilistól 2000 dolláros áron meg is lehet majd vásárolni. Az ASUS pedig 3D kijelzőset, melyet szemüveg nélkül is használhatunk. Végül pedig nehéz szó nélkül elmenni a Samsung live streaming sütője mellett, melyet a cég a tartalomgyártóknak szánt, hogy élőben közvetíthessék, ahogy a disznótoros ebéd sül benne. Emellé rögtön ajánlott egy Blok Smart Cutting Board okosvágódeszkát is beszerezni, melyen kijelző is található.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..