home 2024. május 23., Dezső napja
Online előfizetés
Bulizni gyerekkel is lehet!
(Forrás: kiskegyed.hu)
2014.12.24.
LXIX. évf. 52. szám
Bulizni gyerekkel is lehet!

Pezsgő, éjfélkor koccintás, zene, tánc és persze éjszakázás — ez bizony a szilveszter, a gyermekes szülők egyik réme. Nincs ugyanis mindenki abban a helyzetben, hogy a nagyszülőkre vagy a bébiszitterre hagyhassa a gyerekét, amíg ő önfeledten búcsúztatja az óévet. Ennek ellenére még korántsem biztos, hogy le kell mondani a szilveszteri mulatságról. Mert bulizni a gyerekekkel otthon is lehet.

Minél nagyobbak a gyerekek, annál inkább vágynak a felnőttes dolgokra: szilveszterkor is legszívesebben addig maradnának fenn, amíg a szüleik. A kérdés tehát: Hogyan bulizhatunk együtt?

A kicsiknek tartsunk előbulit

A két—három évesek biztosan nagyon boldogak lesznek, ha azt mondjuk nekik, hogy ezen az estén bulizhatnak és tovább fennmaradhatnak. Az előbulira azonban fel kell készülni, főleg, ha utána tovább folytatódik az óévbúcsúztatás egy felnőttpartival.

A kicsiknek még nincs kifejlett időérzékük, amikor sötétedik, már azt hiszik, hogy este van — így ügyesen „be tudjuk csapni” őket. Azaz megtehetjük, hogy délután hatra időzítjük a gyerekpezsgős koccintást, és előrehozzuk a szokásos esti teendőket (fürdést, pizsamába öltözést stb.), ezáltal a buli miatt a lefekvési idő sem tolódik el nagyon.

Gyerekparti az ovisoknak

Meghívhatjuk a barátainkat, akiknek szintén van gyermekük. Ha a kicsik nagyjából egykorúak, csak jóra számíthatunk. Ilyenkor nem kell megszabni, hogy mikor menjenek ágyba, addig bulizhatnak, amíg ki nem dőlnek. Egy évben egyszer ez legyen megengedve. Közben a felnőttek is jól érzik magukat, hiszen baráti körben, jó hangulatban telik az óévbúcsúztató.

A nagyobbak bevonhatóak a készülődésbe

Öt—hat éves korban már eléggé ügyesek ahhoz, hogy segítsenek nekünk. Délután együtt süthetünk-főzhetünk, díszíthetjük a lakást, miközben például a szilveszteri hagyományokról, babonákról beszélgetünk velük. Az idő múlását persze valószínűleg még ők sem fogják fel teljesen, ám az apával, anyával, testvérrel közösen eltöltött bulira egészen biztosan sokáig emlékezni fognak.

Éjfél, a vízválasztó

A hét—kilenc évesek már gond nélkül ébren maradnak éjfélig, azaz a koccintás pillanatáig. Ahhoz, hogy ne legyen bonyodalom, előre beszéljük meg a szabályokat. Mondjuk meg a gyerekeknek, hogy délután pihenniük kell egy kicsit annak érdekében, hogy éjfélig ébren tudjanak maradni, és azt is célszerű elmondani, hogy a koccintás — természetesen gyerekpezsgővel — után várja őket a pihe-puha ágyikó. Mi, szülők ezután még kötetlenebbül folytathatjuk a lazítást, ünneplést.

Ők is dönthetnek

Ha a gyerekek már kamaszkorúak, maguk döntsenek — de természetesen előzetes egyeztetés után — arról, hogy hol fognak bulizni — otthon vagy a barátaiknál. A gyerekek ebben a korban már igénylik ezt a fajta szabadságot, és — minden szülői aggodalom, félelem ellenére — lehetővé is kell tennünk számukra a döntést.

Adjuk meg a módját!

Egy-egy szilveszteri parti arra is jó lehet, hogy gyermekünket megtanítsuk kulturáltan és vidáman szórakozni. Ha úgy döntünk, hogy otthon ünnepelünk, akkor is adjuk meg a módját: öltözzünk fel csinosan, ezzel is érzékeltetve, hogy ez a nap más, mint a többi.

Ha a szülőknek jár egy kis lazítás, miért ne engednénk meg a gyereknek is? Persze a bulizás formája, szokása, szabálya, határa mindenkinél más és más. Ennek ellenére adjuk át magunkat a kikapcsolódásnak, hogy a szilveszter csupa-csupa vidámság legyen — kicsiknek és nagyoknak egyaránt!

Forrás: kiskegyed.hu

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..