home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Búcsúzó dánok, boldog ausztrálok
Tóth Tibor
2022.11.30.
LXXVII. évf. 48. szám
Búcsúzó dánok, boldog ausztrálok

Kiestek a dánok, továbbjutottak az ausztrálok. Tunézia története legszomorúbb győzelmét aratta. Hatalmas szívvel küzdő Mexikó, lengyel továbbjutás a tű fokán át.

Tunézia—Franciaország 1:0

Hiába győzte le Tunézia a világbajnokot, az előző körben pedig hiába játszott döntetlent az Eb-elődöntős Dániával, ez sem volt elég a D csoportból való továbblépéshez. A biztos továbbjutás tudatában a franciák a tartalékcsapattal léptek pályára, így nem meglepő, hogy az 58. percben az afrikaiak Kazri pontos lövésével megszerezték a vezetést. A tunéziai öröm azonban mindössze néhány percig tartott, hiszen a csoport másik mérkőzésén Ausztrália vezetést szerzett, és mint kiderült, megnyerte a mérkőzést Dánia ellen, azaz hiába verte Tunézia a világbajnokot, búcsúzni kényszerül a világbajnokságtól.

 

Ausztrália—Dánia 1:0

Óriási meglepetés történt a D csoport másik mérkőzésén, miután Ausztrália minimális győzelmet aratott az Eb-elődöntős és egyik titkos esélyesnek kikiáltott Dánia felett. A félidő első felében Dánia kezdeményezett többet, az ausztrálok csak az első 45 perc hajrájában próbálkoztak néhány lövéssel. A második félidő dán nyomással indult, komolyabb helyzetig azonban nem jutottak a skandinávok, mert a déli félteke képviselőinek védelme hatékonyan működött. Egy órai játék után Ausztrália egy villámgyors ellentámadás végén Leckie góljával megszerezte a vezetést, ezért a másik meccsen hiába szerzett vezetést Tunézia, a franciák mögött Ausztrália a továbbjutó. A hátrányban lévő dánok hármat cseréltek, továbbra is meddő mezőnyfölényben játszottak, jelentősebb helyzet nélkül. Az idő múlásával egyre több hibát vétettek a dánok, még egyenlíteni sem tudtak, és kiestek a további küzdelmekből. Ausztrália 2006 után másodszor jutott tovább csoportjából.

A D csoport végeredménye: 1. Franciaország 6 (6:3), 2. Ausztrália 6 (3:4), 3. Tunézia 4, 4. Dánia 1 ponttal.

 

Lengyelország—Argentína 0:2

Argentína már az első perctől kezdve jobban akarta a győzelmet, de az első félidőben sehogy sem akart a labda a lengyel kapuba kerülni, még Messi büntetőjét is védte Szczesny. Már a folytatás első percében Mac Allisternek sikerült az, ami Messinek nem, és vezetéshez juttatta a dél-amerikaiakat, majd a 67. percben Julián Álvarez is bevette a lengyel kaput. Győzelmével Argentína csoportelsőként jutott tovább, de továbbment a védekező felfogásban játszó, a támadásokat nélkülöző Lengyelország is.


Ángel Di María (Szalai Attila rajza)

 

Mexikó—Szaúd-Arábia 2:1

Hatalmas szívvel és óriási akarattal harcoltak a mexikóiak, hiszen győzelmükkel, a másik mérkőzéstől függően, továbbjuthattak a csoportból. A mexikói nyomás a 47. percben érett góllá, amikor H. Martín szerzett előnyt a zöld mezeseknek, majd 6 perc múlva Chávez is megadásra késztette a jól védő és több bravúrt is bemutató szaúdi kapust. Ekkor Mexikó pontszámban már beérte Lengyelországot, viszont a gólarány még mindig a lengyeleknek kedvezett. A mexikói nyomás fokozódott, az aztékok minden erejükkel támadták ellenfelük kapuját, hiszen két gól hiányzott nekik ahhoz, hogy jobb gólkülönbségüknek köszönhetően megelőzzék a lengyeleket. A másik mérkőzésen szerzett második argentin gól azt jelentette, hogy Mexikó és Lengyelország mutatói mindenben megegyeznek (ilyen esetben a kevesebb sárga lap dönt, ami a lengyeleknek kedvezett volna), így már csak egy gólra lett volna szükség ahhoz, hogy a közép-amerikaiak történetük során először bekerüljenek a nyolcaddöntőbe. Sorakoztak a támadások, egyik lehetőség a másikat követte, gólt mégis egy ellentámadás után Aldavszari révén a szaúdiak szereztek. Mexikó búcsúzott, de a mai meccsen mutatott játékával rászolgált volna a továbbjutásra.

A C csoport végeredménye: 1. Argentína 6, 2. Lengyelország 4 (2:2), 3. Mexikó 4 (2:3), 4. Szaúd-Arábia 3 ponttal.

Újabb két nyolcaddöntő párosítása vált ismertté: Argentína Ausztráliával, Franciaország Lengyelországgal játszik a legjobb nyolc közé jutásért.  

 

A csütörtöki program:

Kanada—Marokkó (16)

Horvátország—Belgium (16)

 Costa Rica — Németország (20)

Spanyolország—Japán (20)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..