home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
„Búcsút nyertünk”
LENNERT MÓGER Tímea
2015.09.21.
LXX. évf. 37. szám
„Búcsút nyertünk”

Évente Kisboldogasszony ünnepén, szeptember 7-én és 8-án több ezer zarándok látogat el a doroszlói Mária, Keresztények Segítsége Egyházmegyei Kegyhelyre. Vajdaság csaknem minden településéről érkeznek hívők busszal, kocsival, kerékpárral vagy gyalog. A szentkúti búcsún az idén több magyarországi zarándokcsoport is részt vett Kalocsáról, Sükösdről, Sümegről, Vaskútról.

A zarándokok fogadását bűnbánati liturgia, gyónási alkalmak, esti dicséret, a járművek megáldása, előesti szentmise, a betegek kenetének kiszolgáltatása, gyertyás körmenet követte. Szentségimádással, virrasztó zsolozsmával, népáhítatossággal, rózsafüzérimával teltek a késő esti, éjszakai órák.

A Szentkút szabadtéri oltára, a kegytemplom és a kegykápolna is benépesült. Kupuszináról csaknem ötvenen érkeztek, gyalog. Évente eljönnek, Apatinon, Szilágyin keresztül, ahol a helyi hívek is csatlakozhatnak. Ők még este, a kísérő járműveken hazatérnek. Nem így a moholiak, akik Doroszlóra és hazafelé is gyalogolnak. Van közöttük, aki súlyos betegséggel küzd, de eljött imádkozni, virrasztani a gyógyulásért. A Bezdánból érkezettek közül négyen virrasztották át az éjszakát. Ők minden évben együtt imádkoznak hozzátartozóik, közösségük jövőjéért.

8-án reggeli dicséret, horvát és német nyelvű szentmisék előzték meg az ünnepi püspöki szentmisét. Számos egyházi méltóság, lovagrendek tagjai, máriászászló-vivő és Mária-hordozó csoportok csatlakoztak az ünnepi menethez. A nagymisét Msgr. dr. Márfy Gyula veszprémi érsek vezette. Szentbeszédében kiemelte a keresztény és az emberi értékek védelmének, a családok egységének fontosságát, szólt az Európát érintő népvándorlásról.


Kálóci Karola felvétele

A mise végén ft. Verebélyi Árpád, a házigazda, a Szentkút igazgatója köszöntötte a zarándokokat és a megjelent közéleti személyiségeket, többek között Pásztor Istvánt, a Tartományi Képviselőház és a Vajdasági Magyar Szövetség elnökét, Potápi Árpád Jánost, a Nemzetpolitikai Államtitkárság nemzetpolitikáért felelős államtitkárát, dr. Szilágyi Pétert, a Nemzetpolitikai Államtitkárság kabinetfőnökét, Pirityiné Szabó Juditot, a Nemzetpolitikai Államtitkárság főosztályvezető asszonyát, Hajnal Jenőt, a Magyar Nemzeti Tanács elnökét.

A búcsú világi programja a templomkapun kívül várta a zarándokokat, az elképzelhető legszínesebb módon. Árusítottak kegytárgyakat, cukorkát, ételt, ruhát és kézművestermékeket. Ahol mindig érdemes megállni nézelődni, az a negyvenéves szakmai múltat maga mögött tudó Schramm Tibor fazekasmester bódéja. Aki megéhezett, annak a szenttamási Citadella civil szervezet sátrát volt érdemes felkeresni, melyben lángost sütöttek. Csuzi Valéria elnök asszony elmondta, rendszeresen járják a búcsúkat és a különféle rendezvényeket. Így próbálják gyarapítani civil szervezetük kasszáját.

Aki bőségesebb falatokra vágyott, nem bánta meg, ha a kegyhely kapuján belüli hamburgersütödét választotta. Ott a doroszlói önkéntesek készítettek hamburgert és szolgáltak fel italt. Az árusításból befolyt összeget a kegyhely felújítására fordítják. A búcsú alatt, de előtte és utána is, a helyiek önkéntes munkája járult hozzá ahhoz, hogy mindenki — népi szóhasználattal élve — „teljes búcsút nyerjen” a doroszlói Szentkúton.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..