home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Búcsújárás Kisboldogasszony napján
Balázs Szilvia
2022.09.08.
LXXVII. évf. 36. szám
Búcsújárás Kisboldogasszony napján

Szűz Mária születésének napján több kegyhelyen tartanak búcsújárást, de számos népszokás is kötődik ehhez az ünnephez.

A jeruzsálemi hagyomány szerint Szűz Mária születésének helye a Bethesda fürdő közelében található, édesanyja, Szent Anna tiszteletére emeltek itt templomot az V. században, ennek felszentelése történt szeptember 8-án, és emlékére ünneplik Mária születését is éppen ekkor.

Számos hagyomány és népszokás tartozik nemcsak ehhez az ünnephez, hanem a Nagyboldogasszony és a Kisboldogasszony közötti időszakhoz is. Ilyenkor kezdődött például a dióverés, és úgy tartották, hogy a kotlóst is ilyenkor a legjobb ráültetni a tojásokra. Sok helyütt ez volt az az időszak, amikor kiszellőztették a dunnákat, az ágyneműt, és elkészítették télire a házat. Kisboldogasszony napjának hajnalát általában a szabadban töltötték sokan, a néphagyomány szerint ugyanis a felkelő Napban az arra érdemesek megláthatták a kisded Szűz Máriát a bölcsőben. Éppen emiatt volt szokás szitán vagy rostán át nézni a napot is. Kisboldogasszony napja a dologtiltó napok közé tartozott. Tilos volt fonni és egyéb, ház körüli, nagy munkákat végezni.


fotó: Szalai Attila

A népi megfigyelés szerint a régóta gyülekező fecskék szeptember 8-án végképp útra kelnek, hogy tavaszig melegebb égtájakon találjanak maguknak otthont. Éppen ezért emlegetik gyakran Mária ünnepét Fecskehajtó Kisasszony napjaként is. Őseink szerint ez a nap jelképezte a nyár végét, és az ősz kezdetét. Úgy tartották, hogy ekkor adódik az utolsó esély az őszi búza elvetésére azoknak, akik még nem végeztek vele.

Szegeden úgy vélekedtek a II. világháború előtti időszakig, hogy a paprikaszedést ilyenkor ildomos elkezdeni. Ha hosszú, meleg ősz volt, szép, mélypiros színű paprikákat függeszthettek az emberek az eresz alá. Azóta azonban az éghajlati változások miatt ez a hagyomány is feledésbe merült lassacskán, hiszen a nyarak egyre forróbbak, és a paprikaszedéshez már augusztus elején-közepén hozzá kell látniuk a gazdáknak.

Szent II. János Pál pápa a következőképp fejezte ki gondolatait az ünnep kapcsán:

„Ma, szeptember 8-án tartjuk a Boldogságos Szűz Mária születésének liturgikus ünnepét, aki az egész világ megváltásának hajnala és reménye. Ez a Mária-ünnep mélyen gyökerezik a hívők szívében és áhítatában […], mert tudatában vannak annak, hogy az ő születésével vették kezdetüket Isten tervében azok az üdvözítő események, amelyek aztán oly szoros kapcsolatot teremtettek Mária és az ő Fia között.”

Örvendezzünk tehát, ahogy megemlékezünk Megváltónk Anyjáról. Ahogy Damjáni Szent Péter mondotta: Valóban, ha Salamon és vele együtt egész Izrael népe a templom felszentelését oly bőséges és fényűző áldozattal ünnepelte meg, milyen és mennyi örömöt hoz majd Szűz Mária születése a keresztényeknek? Mert az ő méhébe, mint a legszentebb templomba, szállt le Isten a saját személyében, hogy emberi alakot nyerjen, és látható formában lakozzék kegyesen az emberek között.

A gyermek Máriának ajánljuk hát ma alázatos imádságunkat a világért és az Egyházért.

(Forrás: Magyar Kurír, keresztenyelet.hu, A Szentek élete)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..