home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Búcsú egy legendától
Lábadi Loránd
2019.06.17.
LXXIV. évf. 24. szám
Búcsú egy legendától

A Forma—1 a Monte-Carlói Nagydíjon megemlékezett egy pilótáról, aki távozott az autóverseny király kategóriájából, ezúttal végleg.

Niki Lauda, azaz Andreas Nikolaus Lauda nevét szinte mindenki ismeri, aki egy kicsit is foglalkozott a technikai sport talán legnézettebb versenysorozatával.

1949-ben született Bécsben, egy gazdag családban, és talán ezért is ellenezték a szülők, hogy autóversenyző legyen. Első szereplése 1968-ban egy hegyi futamon volt, második lett. 1971-ben banki kölcsön segítségével — mivel a családja megtagadta tőle a támogatást — helyet vásárolt magának a Formula—2-ben, ezek után pedig a Formula—1-ben kapott lehetőséget. Az 1971. évi Osztrák Nagydíjon nem sikerült neki helyezést elérnie, a szezon is nagyon rosszul alakult, Lauda nem szerzett pontot. Ezek után nem akartak vele szerződést kötni, így egy újabb banki kölcsön volt a megoldás, és bevásárolta magát a BRM-istállóba. 1973-ban egy BMW Coupéval megnyerte élete első versenyét, a nürburgringi 24 órás versenyt, majd a Belga Nagydíjon 5. lett, és pontot szerzett. A csapatfőnök fizetést ajánlott neki. 1974-ben Enzo Ferrari elhívta a csapatához, és ettől kezdve a karrierje felfelé ívelt. Az odaadó munkát kevés pénzért, de nagy elismerés ellenében végezte, és elkezdte az akkor mély válságban levő csapat felvirágoztatását. A versenytaktikát ő dolgozta ki, műszaki téren pedig elképesztő újításokat vezetett be, segített az autók megépítésében, javaslatot tett a tesztelések kivitelezésére. Első ferraris versenyén, az Argentin Nagydíjon 2. lett, de a spanyolországi versenyt a dobogó legfelső fokán fejezte be. Luca Cordero di Montezemolo csapatfőnök nagyon meg volt vele elégedve.

1976-ban a Nürburgringen egy ütközés során életveszélyes sérüléseket szenvedett, és nagy mennyiségű mérges gázt lélegzett be a lángba borult Ferrariban. Hat héttel a szörnyű baleset után újra autóba ült. 1978-ban átszerződött Bernie Ecclestone csapatához, a Brabhamhoz, ahol Alfa Romeo motorok voltak használatban, és nagyon rossz eredményeik voltak. Laudának sikerült két futamgyőzelmet szereznie, illetve három második és két harmadik helyezést, de a többi versenyén kiesett. Az ismertté vált Fan Car, mellyel megnyerte a Svéd Nagydíjat, nagy felháborodást keltett a versenyzők körében, mivel a porszívó alapelvére építve növelte az autó tapadását a vákuumhatás segítségével, és a földre „szívta” a járművet. A módszernek volt egy rossz oldala, hiszen a kocsi hátuljából távozó levegőhöz némi por és kavicsdarab is keveredett, melyet a mögötte haladó versenyző kapott. Niki Lauda 1980-ban bejelentette, hogy kiszáll a Forma—1-ből, majd saját légitársaságot alapított. Emellett mint szakkommentátor dolgozott a televízióban. 1982-ben Ron Dennis, a McLaren csapatfőnöke helyet kínált neki a csapatban, Lauda el is fogadta az ajánlatot, de némi gond merült fel a fizetést illetően, mert a kért 3 millió dollárt sokallta a csapat, de amikor Lauda megnyerte a Nyugat-amerikai Nagydíjat, 4 millió dolláros szerződést kínáltak neki. 1984-ben a TAG turbómotornak köszönhetően megnyerte a világbajnoki címet Alain Prost előtt. 1985-ben 14 pontot szerzett, és a 10. helyen végzett. Még ebben az évben végleg visszavonult, és a Lauda Air légitársasággal foglalkozott, mely egyébként szinte mindig a csőd szélén állt.

1992-ben Montezemolo, az éppen mélyponton levő Ferrari főnöke felkérte tanácsadónak, de még Lauda sem tudta kisegíteni a csapatot. Ezután a Jaguar is alkalmazta, mivel azonban ez sem volt gyümölcsöző együttműködés, innen is távozott. A Mercedes AMG F1 csapat fő tanácsadója volt az utolsó pillanatig, itt ugyanis megtalálta az együttműködéshez szükséges kölcsönös akaratot. A csapatnál 10 százalékos részesedése volt, és rengeteget tett azért, hogy Lewis Hamilton ide igazoljon. Állandóan próbált segíteni a pilótáknak, akik figyelembe is vették, amit mondott. 2016-ban megvásárolta az Amira Air vállalatot, mely azóta a Lauda Motion nevet viseli. Mivel Laudának pilótaengedélye is volt, gyakran ő maga vezette a gépet. 1997-ben és 2005-ben is új vesét kapott, 2018-ban pedig tüdőtranszplantáción esett át. A majdnem végzetes balesete óta mindig sapkát viselt, és a rajta látható hirdetésekért is jelentős összegeket kapott.

Niki Lauda 172 nagydíjon indult, és 3 világbajnoki cím, 25 győzelem, 54 dobogós helyezés, 24 első rajtpozíció, valamint 24 leggyorsabb kör fűződik hozzá. 2019. május 20-án, hetvenévesen, Zürichben elhunyt, úgyhogy immár egy újabb név bővíti azoknak a nagy F—1-es pilótáknak a névsorát, akik már sajnos nincsenek közöttünk.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..