home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Brüsszelnek ez nem fontos
Talpai Lóránt
2021.04.01.
LXXVI. évf. 13. szám
Brüsszelnek ez nem fontos

Eljárást indítottak az Európai Bizottság döntése ellen — A légitársaságoknak kártalanítaniuk kell az utasokat — Dél-amerikaiak milliói költöznének az USA-ba

Eljárást indítottak az Európai Bizottság döntése ellen

Az Európai Unió Bíróságán indított eljárást a Minority SafePack (MSPI) kezdeményezőbizottsága az Európai Bizottság (EB) elutasító döntése ellen —tudatta a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ). Az EB január 15-én közölte, hogy nem irányoz elő új jogi aktusokat a kisebbségi jogok európai uniós kodifikációját szolgáló MSPI európai polgári kezdeményezés kilenc pontja kapcsán. Az MSPI kezdeményezőbizottsága — melyet Hans Heinrich Hansen, az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) korábbi elnöke és Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke vezet — jogi és procedurális hiányosságokra hivatkozva kérte most az EB-határozat megsemmisítését. „Amellett, hogy a bizottság döntésével hátat fordított a több mint egymillió aláírónak, Európa ötvenmilliónyi, kisebbségben élő polgárának és az Európai Parlament háromnegyedes többségének, jogi kötelességét sem teljesítette. Az uniós törvényszéknek benyújtott részletes dokumentációban a jogi és procedurális hiányosságokra világítunk rá, és a döntés megszületéséig, amely akár másfél-két évig is elhúzódhat, folytatjuk munkánkat az uniós kisebbségvédelmi törvények megszületéséért” — idézte Vincze Loránt RMDSZ-es EP-képviselőt, az MSPI európai aláírásgyűjtését koordináló FUEN elnökét az RMDSZ közleménye.

 

A légitársaságoknak kártalanítaniuk kell az utasokat

Az Európai Unió Bírósága azt az ítéletet hozta, hogy az EU tagállamaiban működő légitársaságoknak kártalanítaniuk kell a sztrájk miatt törölt járatok utasait. „Ha egy légitársaság dolgozói béremelésre irányuló sztrájkot hirdetnek, az nem minősül olyan rendkívüli körülménynek, amely felmenthetné a légifuvarozót kártérítési kötelezettsége alól” — olvasható a luxemburgi testület sajtóközleményében. Az ítélet hátterében a Scandinavian Airlines System (SAS) alkalmazásában álló pilóták 2019-ben megtartott, hétnapos sztrájkja állt. A SAS a járatainak mintegy 70 százalékát kényszerült törölni, mivel nem tudott megállapodni a pilótákkal a 13 százalékkal magasabb fizetésemelésről. Egy utas 250 euróra vonatkozó kártérítési igényt nyújtott be egy Malmö és Stockholm közötti járat törlése miatt, a társaság azonban ezt rendkívüli körülményekre hivatkozva visszautasította. A SAS úgy érvelt, hogy 117 millió eurót kellene kifizetnie, ha a kárpótlás az összes — mintegy 380 000 — utast érintené. A légitársaság álláspontját a svéd bíróság is támogatta.

 

Dél-amerikaiak milliói költöznének az USA-ba

42 millió ember indulna el az Egyesült Államokba Latin-Amerikából és a karibi térségből — írta cége internetes oldalán, egy friss felmérésre hivatkozva, Jim Clifton, a Gallup amerikai közvélemény-kutató vállalat igazgatója. „Latin-Amerika és a Karib-tenger térségének 33 országában nagyjából 450 millió felnőtt él, és a Gallup megkérdezte tőlük, hogy elköltöznének-e véglegesen egy másik országba, ha tehetnék” — írja Clifton. A megkérdezettek 27 százaléka válaszolt igennel, azaz nagyjából 120 millióan vándorolnának el egy másik országba — derült ki a kutatásból. Clifton hozzátette: azok közül, akik véglegesen elhagynák az országukat, 35 százaléknyian — azaz körülbelül 42 millióan — mondták azt, hogy az Egyesült Államokba akarnak menni.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..