home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Bronz a világbajnokságról
Tóth Tibor
2014.01.22.
LXIX. évf. 4. szám
Bronz a világbajnokságról

A közelmúltban, a marokkói Rabatban véget ért ifjúsági asztalitenisz világbajnokságon a zentai Makszuti Anetta és a bajsai születésű, ám a Novi Sad csapatában játszó Truzsinszki Viktória bronzérmet nyert.

Anettának ez nem az első érme világversenyekről, ugyanis 2012-ben az ifi Európa-bajnokságon egy horvát lánnyal párosban bronzérmet nyert, tavaly pedig szintén az ifjúsági kontinensviadalon csapatban, ugyancsak harmadik helyet szerzett.

Mikor kezdtél el asztaliteniszezni, és mikor jöttek az első eredmények?

— Az általános iskola első osztályában kezdtem el ezzel a sportággal foglalkozni. Bátyám akkor már játszott, egyszer elmentem őt megnézni, s annyira megtetszett az asztalitenisz, hogy azóta — immár 11 éve — én is űzöm. Harmadik osztályban indultam először versenyeken, ezek még kisebb megmérettetések voltak, ahol több érmet szereztem, majd később jöttek a nagyobb és komolyabb versenyek.

Hogyan zajlott a világbajnokságra való felkészülés?

— Az ausztriai Schwechatban, a Werner Schlager Akadémián töltöttünk egy hetet, ahol több ország legjobbjaival készülhettünk a kontinenstornára. Ez az egy hét nagyon sokat segített az Eb-re való eredményes felkészülésben.

Truzsinszki Viktóriával indultatok párosban, akivel 2012-ben felnőtt országos és tartományi bajnoki címet nyertetek.

— Vikivel jól ismerjük egymást, három versenyen játszottunk már együtt. Az ő párja igazából a topolyai, de szintén a Novi Sadban játszó Fenyvesi Anna Zsófia, és ők együtt korábban kiváló eredményeket értek el. Az edzők azonban észrevették, hogy az utóbbi időben az itthoni versenyeken sem úgy jönnek az eredmények, az Eb-n második kiemeltként már a második fordulóban búcsúztak, s úgy gondolták, hogy nekünk kettőnknek több esélyünk lenne a világbajnokságon. Jól kiegészítjük egymást, Viki ütőjén soft borítás van, azzal lestoppolja és előkészíti a labdákat, én pedig befejezem az akciót.

Az első fordulóban a horvát Jeger—Rakovac-kettőst, 1 : 2-ről 3 : 2-re fordítva győztétek le, majd a német Kraft—Lem-mer-kettősnél 3 : 1 arányban bizonyul-­tatok jobbnak.

— A horvát páros egyik tagja második az európai ranglistán, és a másik is benne van a tízben — őszintén szólva, nem mi voltunk e mérkőzés esélyesei. A második fordulóban a németeket — egyikük serdülő Eb-t nyert korábban — simán vertük, majd a negyeddöntőben a fehérorosz Arluszkaja—Barakov-kettős következett. Egyikük védőjátékos, és valamelyest tartottunk ettől az összecsapástól. Négy órával a meccs előtt már a teremben melegítettünk, nagyon izgultunk, hiszen ez a mérkőzés választott el minket a biztos éremtől. Az első két játszmát 12 : 10-re nyertük, az utolsó pontokig küzdöttünk. Vezetésünk birtokában azzal biztattuk egymást, hogy még nincs vége, ebben a tempóban kell végigjátszanunk a meccset, nehogy meglepjenek bennünket riválisaink. Végül a másik két játszmát is megnyertük, és az elődöntőbe jutással már biztosítottuk a bronzérmet. Dragan Kljajić, a válogatott edzője a negyeddöntő előtt azzal nyugtatott minket, hogy már a nyolc közé jutás is szép eredmény. Azt tanácsolta, ne izguljunk, próbáljuk meg elengedni a kezünket, s elmondta mire figyeljünk oda.

Az elődöntőben egy kínai páros várt titeket.

— Velük nagyon nehéz felvenni a versenyt. Úgy álltunk oda az asztalhoz, hogy mindent megpróbálunk, de akárhogy is próbálkoztunk ellenük, csak a pofonok jöttek. Egy játszmát elvettünk tőlük, küzdöttünk, de jobbak voltak.

A Zentai Gimnázium végzős tanulója vagy. Érettségi után merre tovább?

— Valószínű, hogy Újvidéken tanulok tovább, azonban még nem tudom, hol folytatom a pályafutásomat. Az edzőmmel majd beszélgetünk még erről. Oda megyek, ahol a feltételek a legjobbak lesznek, ahol az egyetem mellett edzeni is tudok. Idén a Zenta felnőtt csapatával szeretnénk megnyerni az újabb bajnoki címet, és jó lenne kijutni a portugáliai felnőtt Európa-bajnokságra — zárta a beszélgetést Makszuti Anetta, a Zenta világbajnoki bronzérmes asztaliteniszezője.

Olvassa el BorúsMargit Truzsinszki Viktóriával készült interjúját is: Aki Bajsa hírnevét öregbíti

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..