home 2024. április 16., Csongor napja
Online előfizetés
Brnabić: mindennek vége, ami a Rio Tintót illeti
Szerbiai RTV
2022.01.20.
LXXVII. évf. 3. szám
Brnabić: mindennek vége, ami a Rio Tintót illeti

A szerb kormány ülése után most már biztossá vált, visszavonták a Jadar projektre vonatkozó területrendezési tervet, ezentúl ez nem létezik - jelentette ki Ana Brnabić szerb miniszterelnök az ülés utáni sajtótájékoztatóján.

A környezetvédelmi szervezetek követeléseit és az összes többi kérést teljesítettük - hangsúlyozta a kormányfő.

Ana Brnabić bejelentette, hogy a kormányülésen megsemmisítették a Jadar projektet. A szerb miniszterelnök hozzátette, a Rio Tinto céghez kapcsolódó összes engedélyt is hatályon kívül helyezték, érvénytelenítették. Ezzel vége, mindennek ami a Rio Tintót illeti – szögezte le Brnabić.

Fotó: TANJUG/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/bg

Ana Brnabić egyébként már korábban bejelentette, hogy mégsem nyit lítiumbányát a Rio Tinto az országban. A kormányfő rámutatott, számára mindig is az volt a fontos, hogy mit akarnak az emberek.

A brit-ausztrál Rio Tinto cég egyébként lítiumbányát nyitott volna Szerbiában, és 4-5 év múlva kezdte volna meg a kitermelést. A bányaipari óriásvállalat jelentős lítium-lelőhelyet tárt fel még 2004-ben a nyugat-szerbiai Nedeljice közelében. Többen ellenezték a beruházást, az elmúlt hónapokban Szerbia-szerte tüntettek emiatt. Sokan attól tartottak, hogy a bányászat miatt káros anyagok, például higany, kátrány és kénsav kerülhet a levegőbe és a vízbe.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..