home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Bővítik a gázvezetéket Szabadkán
Kartali Róbert
2021.10.29.
LXXVI. évf. 43. szám
Bővítik a gázvezetéket Szabadkán

A Zorka helyi közösségben zajlik jelenleg a gázvezeték-hálózat bővítése. A munkálatokat dr. Pásztor Bálint, Szabadka Város Képviselő-testületének elnöke Horvát Tímea, a szabadkai Gázművek Kommunális Közvállalat igazgatónője és Kern Imre alpolgármester, valamint Pletl Ádám, Zorka Helyi Közösség Közgyűlésének elnöke kíséretében tekintette meg. Az eseményen elhangzott, hogy a gázművek mérlegeli a csatlakozási díj részletfizetésének lehetőségét.

A Szabadkai Gázművek Kommunális Közvállalat összességében 10 kilométer hosszan bővíti a hálózatát évente, másfél hónappal ezelőtt Újfalu helyi közösség területén, most a Zorka helyi közösség területén, ezután pedig Kisradanovácon, Radanovácon, a Kér, Gát, Sándor és Sétaerdő helyi közösségekben.

— Igyekszünk megvalósítani a helyi közösségek elképzeléseit, és egyenrangúan fejleszteni — emelte ki Pásztor Bálint. Mint mondta, Zorkán 2,5 km hosszan történik a gázhálózat bővítése, ez összesen 4 utcát ölel fel, és a munkálatok befejezése után elmondható lesz, hogy a szabályozott, legalizált utcák többségében lesz gázhálózat. — Sajnos Zorkán és más helyi közösségben is sok olyan utca van, amely nincs legalizálva, ez egy olyan elsődleges jogi kérdés, amelyet meg kell oldani, anélkül sajnos nem lehet sem a gázt, sem a vizet, sem a csatornahálózatot bevezetni. Ezek olyan problémák, amelyekkel senki sem foglalkozott az elmúlt évtizedek során, most a jelenlegi városvezetőség igyekszik ezeket orvosolni.

— Keressük annak a lehetőségét, hogy a gázhálózatra való csatlakozás díját lehessen részletfizetéssel törleszteni — emelte ki Horvát Tímea. A közvállalat új igazgatónője elmondta, hogy ez iránt sokan érdeklődnek, hiszen a csatlakozási díj 110 000 dinárba kerül. Az igazgatónő azt is elmondta, hogy a 10 kilométeres gázvezeték-hálózat bővítési munkálatainak beruházási értéke csaknem 18 millió dinárba kerül. Továbbá a közvállalat azt várja, hogy a vkt következő ülésén módosítják a helyi utakról szóló határozatot. — Az eddigi határozat szerint november 1-jéig lehetett végezni terepi munkálatokat, a módosítással ez az időszak márciusig tarthatna. Ez nagyon fontos lenne azok számára, akiknél most van folyamatban a gázvezetékre való rákapcsolódás. Az idén 396 aktív munkalapunk van, több mint 300 fogyasztóval realizáltuk a bekötéseket, és 60 olyan érdeklődő van, akivel megkötöttük a szerződést, de a jövő évben várható a bekötés. Ha ezt a határozatot sikerül módosítani, és az időjárás is megengedi, akkor folytatni tudjuk a munkát, és remélhetőleg ezeknek a potenciális fogyasztóknak is megtörténik a gázra való csatlakozásuk — mutatott rá Horvát Tímea. A gáz árával kapcsolatban annyit mondott, hogy jelenleg 33,37 dinárba kerül köbméterenként.

A Zorka Helyi Közösségben a mostani beruházásnak hála mintegy 150 új potenciális fogyasztó csatlakozhat rá a gázhálózatra. A lehetőséget Pletl Ádám, a helyi közgyűlés elnöke köszönte meg. Mint mondta, a Szabadka peremén található városrész számára nagyon fontos ez a fejlesztés. Emellett arra is rávilágított, hogy a vkt szeptemberben elfogadta a Zorka Helyi Közösség általános szabályozási tervét, így épülhet a további infrastruktúra: a vízvezeték, a csatornahálózat és a gázvezeték is. Mint mondta, ez a terv volt az első feltétele annak, hogy fejlődni tudjanak.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..