home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Bővíteni a tudás tárházát
(re)
2005.07.13.
LX. évf. 28. szám
Bővíteni a tudás tárházát

Dudás ÁgnesA pedagógus számára az a legnagyobb elismerés, ha diákjai szemében látja lobogni a tudás utáni vágy tüzét, az értelem és az érzelem kibontakozását az apró lelkekben. Mert oktatatni, a jóra nevelni nem könnyű feladat. Dudás Ágnes a szabadkai Gróf Széchenyi István Általános Iskola...

Dudás Ágnes

A pedagógus számára az a legnagyobb elismerés, ha diákjai szemében látja lobogni a tudás utáni vágy tüzét, az értelem és az érzelem kibontakozását az apró lelkekben. Mert oktatatni, a jóra nevelni nem könnyű feladat.
Dudás Ágnes a szabadkai Gróf Széchenyi István Általános Iskola informatika-szakos tanára, a médiatár vezetője erre a nemes feladatra vállalkozott, amikor elhatározta: tanítani fogja a jövő nemzedékét.
- 1994-ben fejeztem be Szabadkán a Tanítóképzőt - meséli. - A Gróf Széchenyi István Általános Iskola kihelyezett tagozatát, egy kombinált osztályt vezettem Kelebián, ahol másodikosokat és negyedikeseket oktattam. Nem volt könnyű feladat egy kezdő pedagógus számára, de jó alapnak bizonyult. Még abban az évben indult Szabadkán a Tanítói Egyetem, amelyet 1997-ben végeztem el. Ezt követően 2000-ben a nagybecskereki Mihailo Pupin Műszaki Egyetemen Informatika-szakon magisztrátust szereztem, így jelenleg a műszaki tudományok magisztere vagyok
A fiatal tanárnő különösképpen az informatikának, vagyis a számítógépes ismereteknek az oktatásba való beillesztését, a módszertannal történő ötvözését tartja igazi kihívásnak.
Minél többet nyújtani
- Számomra olyan ez, mint egy kísérlet, amelynek az a célja, hogy a diákoknak minél több tudást és információt adjunk át a számítógépek világából. Ezt azért tartom nagyon fontosnak, mert a későbbiekben az élet szinte minden területén fel tudják használni az itt szerzett tudást. Az általuk választott hivatás majdnem mindegyike megköveteli a számítógép ismeretét, ugyanakkor a komputer szórakozásra és adatgyűjtésre is kiváló. Az órán - az alapismeretek mellett - megtanuljuk, hogyan lehet például a CD-t felhasználni: hogyan tudjuk általa felfrissíteni és gazdagítani a tananyagot, bővíteni tudásunk tárházát.
Médiatár - az oktatás szolgálatában
Dudás Ágnes tizenegy munkaévéből ötöt tanítóként dolgozott. Amikor létrehozták a médiatárat, ő lett a vezetője.
- A médiatár szerepe elsősorban az, hogy felkészítse a tanárokat a különböző segédanyagok felhasználására a tanítási egységek mellett. Ezek olyan segédanyagok,, amelyek segítenek a diákok számára könnyebben elsajátítani az iskolai órán átvett tananyagot. A médiatár nem csupán a felhalmozott segédanyagokat biztosítja a tanárok számára, hanem újakat is létrehoz a már meglévők mellé, természetesen a tanárok és a diákok szükségleteihez mérten. Meglehetősen nagy számú magyar nyelvű CD-t sikerült a médiatár számára biztosítanunk, és ezeket sokszor fel is használják tanáraink a tanórák során.
Ehhez nagyon fontos a szoros együttműködés a tanárok és a médiatárban dolgozók között. Jelenleg az ún. fóliatár kialakításán dolgozunk. Ezek a segédanyagok az írásvetítőnél használatosak. A fóliára írott anyagokat rendszerezzük és bővítjük. Ez túlnyomórészt az alsó tagozatok tananyagát tartalmazza, osztályonként és tananyagokként csoportosítva. Ha egy tanár a médiatárból segédeszközt kíván kölcsönözni, akkor azt az óra előtt közösen megbeszéljük. Elmondja, hogy mi az, amire szüksége van, és együtt dolgozzuk ki az óra menetét.
Informatika - közkívánatra
- Mindemellett informatikát is tanítok az első és második, illetve ötödik és hatodik osztályban. Az alsósokra különösen büszke vagyok, mert csodálatos eredményeket érnek el, szinte mindent megértenek, önállóan rajzolnak és játszanak a számítógépen. Az új oktatási reform előlátta a Játéktól a számítógépig elnevezésű fakultatív tantárgy bevezetését az általános iskolákban. Nálunk, a központi iskolában él ez a program, és igen közkedvelt a tanulók körében. Úgy érzem, akkor teljesedik ki igazán az életem, amikor az óráimon össze tudom kapcsolni a tanítói pályámon szerzett módszertani tapasztalataimat az informatika oktatásával.
Figyelemmel kísérik az útjukat
- Helyszűke miatt az iskola könyvtára egy helyiségbe szorul, így a médiatár egyik részlegében szakkönyveket is kénytelenek vagyunk tárolni - tudtuk meg Dudás Ágnestől, aki könyvtáros szakvizsgával is rendelkezik. - Így a médiatáros munkáját képezi a szakkönyvek számba vétele és kiadása is. Iskolai adatbázissal is rendelkezünk, amelyben helyet kapnak diákjaink fényképei és személyes adatai, továbbá számot vezetünk afelől, hogy a végzős diákjaink továbbtanulnak-e, ha igen, melyik középiskolában, milyen sikerrel stb. Az idén 124 nyolcadikos ballagott, és 138 elsős iratkozott be a következő tanévre. Végzőseink közül az idén 95-en felvételiztek valamelyik középiskolába. Nálunk évek óta az a gyakorlat, hogy nyolcadikosainkat felkészítjük a felvételi vizsgákra. Állandó segítséget nyújtunk nekik, amennyiben nehézségeik adódnának a beiratkozásuk alkalmával.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..