home 2024. május 04., Mónika napja
Online előfizetés
Bőven van tennivaló
Bacsik Lőrinc Natália
2024.01.30.
LXXIX. évf. 4. szám
Bőven van tennivaló

A csókai Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesületben A Szakkör foglalkozásaival indult a 2024. év, de még számos terv vár megvalósításra a lelkes tagság jóvoltából.

A szakköri tevékenységeket második alkalommal is kezdőknek hirdették meg, az érdeklődők a gyöngyfűzés, papírfonás, vesszőfonás, éremgyűjtés és natúr kozmetika közül választhattak. Mindegyik szakkörös foglalkozás Csókán, az egyesület székházában zajlik, kivéve a vesszőfonást, melyet Feketetó falu kicsiny közössége vállalt fel. Az alkotásokból májusban kiállítás készül.

A Csalogány asszonykórus február 24-ére vendégeskedni hívja a dalostársakat. A II. Népdalkórus Fesztiválon mintegy nyolcvan résztvevőre számítanak.


A kosárfonó csapat

A Tisza menti egyesületek gyermekcsoportjai részére tavasszal szerveznek néptánctalálkozót. A gyermek- és ifjúsági néptánctábor a Magyar Nemzeti Tanács kiemelt rendezvénye. Miután a tábort néhány évig a Móra-ház udvarában tartották meg, az egyesület vezetősége mindenképp azt szeretné, ha az idén júliusban, 6-a és 13-a között, visszatérnének a régi helyükre, Kanizsamonostorra, de ehhez szükség lenne az ottani táborház felújítására is. A tervek szerint az eseményre magyarországi és romániai vendégek is érkeznének.

Ebben az évben az egyesület névadójához köthető jubileumot is ünnepel a tagság. Móra Ferenc 1879. július 19-én, vagyis 145 évvel ezelőtt született, és kilencven évvel ezelőtt, 1934. február 8-án hunyt el. Már készülnek a tervek a megemlékezésekre.


Natúr kozmetikumok készítői

A Cs. Simon István Vers- és Prózamondó Találkozó a tizedik évébe lépett. Ráadásul az idén éppen október 19-e, Cs. Simon István születésnapja lesz a seregszemle dátuma. Az egyesület egyik alapítója és első elnöke fájdalmasan korán távozott az élők sorából, hiszen még csak most lenne nyolcvankét éves. A rendezvény 10. születésnapja jó alkalom arra, hogy a szervezők valami újdonsággal tegyék különlegessé ezt az alkalmat. Emellett a Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület vállalja, hogy ebben az évben is házigazdája lesz a budapesti Versünnep Fesztivál diákseregszemléje vajdasági elődöntőjének.


Gyöngyfűzők     

A gyűjtők, valamint a nemzeti történelmi és kulturális örökség szakosztály közreműködésével a jeles dátumok, magyar vonatkozású ünnepek, megemlékezések is helyet kapnak a civil szervezet éves programjában. A Százszorszép kézimunkacsoport ügyes kezű hölgyei tovább szorgoskodnak, hogy munkáikat különféle kiállításokon mutathassák be az érdeklődőknek, teadélutánokra járnak, illetve maguk is rendeznek hasonló összejöveteleket. A citerások és a hegedűsök oktatása is folytatódik, a csoportok tagjai a következő időszakban sem hagyják ki a bemutatkozási lehetőségeket. Említést érdemel még az évadzáró és a karácsonyi műsor, hiszen a „mórások” apraja-nagyja mindkettőben bemutatkozik, a szülőkre viszont az előkészületek során lehet számítani, hiszen akkor sem riadnak vissza, ha takarításról vagy az udvar rendezéséről van szó.   

Ez természetesen még nem minden, hiszen a felsoroltakon kívül is számos érdekes történés zajlik a csókai Móra Ferenc Magyar Művelődési egyesület székházában, s ezekről a beharangozókból és a Facebook-oldalról értesülhet a közönség. Aki pedig kedvet kapott, csatlakozzon a szakcsoportok munkájához!


A papírfonás kezdete (Fotók: A Móra Ferenc MME Facebook-oldala)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..