home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Bősze Ádám műsorajánlója
Közmédia javallata
2014.04.04.
LXIX. évf. 14. szám
Bősze Ádám műsorajánlója

Bősze Ádám a Bartók rádió és a Kultikon szerkesztő-műsorvezetője. Stílusosan a komolyzenei csatorna stúdiójában beszélgettünk, miközben a korongon Dvořák, Beethoven, Bizet népszerű művei szólaltak meg.

Vásári Tamás műsora, A zenén túl egyike a kevés televíziós komolyzenei programnak. Zenetörténeti jelentőségéből kifolyólag is fontos számomra. A művész szellemesen mesél, és számos sztorival színesíti zenével kapcsolatos történeteit. Ezenkívül Vásári tanúja egy olyan időszaknak, amely már most zenetörténeti jelentőségű. Ő a magyar és a világ zenetörténetének részese: olyan nagy hírű művészekkel muzsikálhatott együtt, akik már nem élnek, vagy nem aktív muzsikusok. A műsornak ezért az „oral history” szempontjából is páratlan jelentősége van. (Hétfő, április 7-e, Duna, 15.25)

A Muráti Lili és Kabos Gyula főszereplésével forgatott 120-as tempó azért is érdekes számomra, mert még nem láttam. Kabos Gyula alakja viszont a kellemes élményekkel teli gyerekkoromat idézi. Meg tudta nevettetni az embereket, és példásan beszélte a magyar nyelvet. Irigylésre méltó kor volt: a rádió- és filmfelvételeken mindenki nagyon szépen használta anyanyelvünket. (Kedd, április 8-a, Duna, 21.50)

A Mesélő cégtáblák szerdai (április 9-ei) adását a hídépítőknek szenteli. A sorozatot nagyra értékelem, mert elfeledett és napjainkban is élő szakmákat mutat be. Egy kicsit hazabeszélek, mivel nekem is van egy szakmám: amellett, hogy a Bartók rádió műsorait vezetem, szakmunkás képesítésű antikvárius is vagyok. (Duna, 15.00)

Csütörtökre (április 10-ére) a Bartók rádió élő közvetítését szeretném ajánlani. Remélhetően parádés előadásnak lehetünk részesei: a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben a Nemzeti Filharmonikus Zenekart Kocsis Zoltán vezényli. A műsorból kiemelem egyik kedvencemet: Mozart C-dúr miséjét. (19.35)

Pénteken (április 11-én) A Hely című műsorra hívom fel a figyelmet. Az adás mindig izgalmas, ha a szerkesztők „elengedik” fantáziájukat. Az egyébként rövid műsor minden percében magával ragadja a hallgatóságot. (Kossuth rádió, 11.07)

December elejétől május közepéig a Bartók rádió minden szombat este a New York-i Metropolitanből közvetít előadást. Évek óta nekem jut a megtiszteltetés, hogy vezethetem ezt a műsort. Kivételek azért vannak, és ilyen lesz április második hétvégéje is. A MÜPA-ban a Budapesti Fesztiválzenekar játszik, és a műsorválasztás is példás. A rádióhallgatóknak páratlan élményben lehet részük, így várhatóan nem fog hiányozni a megszokott amerikai közvetítés. (19.45)

Vasárnap (április 13-án) virágvasárnap lesz. A Bartók rádióban minden évben két különleges nap van, amikor reggeltől késő estig a világ számos hangversenytermébe kapcsol: egyik ilyen az adventi koncert, a másik pedig a virágvasárnapi tematikus összeállítás. A műsorfolyamot Némethy Attila vezeti, s olyan kiváló előadók művészetében gyönyörködhetünk, mint Philippe Herreweghe, s olyan remek zeneszerzők alkotásait hallhatjuk, mint Penderecki.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..