home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Bosszúállók: Végtelen háború
Brasnyó Zoltán
2018.05.17.
LXXIII. évf. 19. szám
Bosszúállók: Végtelen háború

Dráma, látvány, végzet

A Bosszúállók harmadik epizódja igen különleges ötvözete a drámai fordulatoknak, a 100 millió dolláros vizuális effektparkoknak és a hamisítatlan Marvel-hangulatnak. Két küldetést is teljesít. Minden karakternek egyenként néhány perces ragyogást és premier plánt szentel, illetve összegereblyézi az eddigi részek próféciáit, utalásait és történetszálait.

Minden, amit eddig láttunk, a Végtelen háborúhoz vezetett, az egész történet ebben a két és fél órás filmben teljesedik ki. Azaz csak tenné, ha nem lenne még legalább egy folytatása majd a jövőben. Ez a monumentális, rajongói fan service valójában egy évente két-három epizódban folytatódó sorozat „évadzárójának” első fele. Az eredeti képregényt, melynek egyébként roppant részletes előzménye, sőt, epilógusa is volt, lazán kezelték az írók, valamint Anthony Russo és Joe Russo rendezők.

A The Infinity Gauntlet című képregénysorozat még a ’90-es évek legelején jelent meg először, és mindmáig az egyik legnépszerűbb Marvel-sztori. Jim Starlin, George Pérez és Ron Lim könyvében viszont teljesen más motivációi voltak Thanosnak, az antihősnek. Jó néhány nagyon fontos szereplő pedig egyszerűen kimaradt a filmadaptációból. Ilyen például az Ezüst Utazó vagy a Fantasztikus Négyes. Mindez nem véletlen, hiszen ezeknek a karaktereknek a filmes jogai még mindig a 20th Century Foxnál vannak. A Disney viszont még az idén vagy akár jövőre is felvásárolhatja a céget. A szereplőkön túl a sztori is sokban változott az eredetihez képest, főleg azért, hogy nézőbarátabbá, fogyaszthatóbbá tegyék.

A Marvel-moziverzum még mindig nem tett bátrabb lépéseket a vallást és a sci-fit egymással szürreálisan ötvöző, főként a világűrben játszódó Marvel-képregények ösvényén. A Végtelen háború eredeti sztorija éppen egy ilyen alkotói korszakban íródott annak idején. Az új filmes adaptáció nem lesz túl kegyes azokkal, akik nem nézték meg az előző filmeket. A kezdők nem értenek majd számtalan apró részletet, párbeszédet, sőt, bizonyos hősök motivációját sem. Ezért akit érdekel ez a világ, előbb nézze meg a teljes eddigi sorozatot. Ha rákattan, akkor lesz igazán telitalálat az új film. Egy percre sem unalmas, de azért meg kell hagyni, az előző részekhez képest itt több a semmibe nézés és a csendes mélázás. Mindez viszont elviselhető, és nem állítja meg azt az orkánerejű szélvihart, amelyet látunk.

A végtelen kövek megszerzésével az őrült titán, Thanos egy csettintésre megsemmisítheti a világot — őt kell megállítania Amerika Kapitánynak, Thornak, Vasembernek és a többieknek. Thanos az első, aki az eddigi csetlő-botló főgonoszoktól eltérően valóban veszélyes: nem hiába szólt minden róla is az elmúlt tíz év Marvel-filmtermésében. Motivációja mögött persze ott van a keserűség és a hideg matematikán alapuló logika is: mi más módon lehetne elejét venni a túlnépesedésnek, mint kiirtani az univerzum lakóinak felét? Mindazzal együtt, amit eddig láttunk a Marvel-filmek sorában, csak a Végtelen háború teljes történetének végleges lezárása után lehet majd igazán értékelni ezt az alkotást.

A befejezés persze csalós, hiszen éppen annyira hősies, kielégítő és mindent lezáró, mint amennyire nem az. Inkább az a kérdés, hogyan folytatódik, mennyire elfogadható, netán ámulatba ejtő bravúrt kapunk majd egy vagy két év múlva. A Végtelen háború végén keserűséget, gyászt, kétségbeesést, ám egyúttal megnyugvást is érzünk majd. Ez egyszerre akció, vígjáték, dráma, thriller és háborús film. A Marvel-moziverzum csúcsa. Az utalások alapján pedig Captain Marvelnek, a teljes Marvel-képregényvilág egyik legerősebb karakterének jut majd a feladat, hogy helyreállítsa a dolgok erkölcsi rendjét. A Végtelen háború tehát a legkevésbé sem csalódás. Egy szuperhősfilm haladóknak, vagyis a valódi rajongóknak. És afelé is jó úton jár, hogy minden idők legtöbb pénzt termelő mozija legyen.


Nyitókép: Gamesradar.com

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..