home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Boris Tadić kilépett a Demokrata Pártból
(—)
2014.02.05.
LXIX. évf. 6. szám
Boris Tadić kilépett a Demokrata Pártból

Jelentős politikai átrendeződések zajlottak le a múlt héten. Boris Tadić kilépett a Demokrata Pártból, s külön listán indul a választásokon, Čedomir Jovanović a haladókkal szövetkezne, Saša Radulović lemondásban levő gazdasági miniszter pedig civilekkel méretteti majd meg magát. A hét híre ettől függetlenül a Topolya—Bácsfeketehegy között kialakult közlekedési káosz volt, a már-már Bruce Willist és a Die Hard sorozatot überelő mentési akcióban csupán az időtényező volt sokkal hosszabb, mint az amerikai katasztrófafilmekben.

Tadić kilépett

Elsőként a Večernje novosti szellőztette meg, hogy Boris Tadić vélhetőleg szakítani fog a Demokrata Párttal, s önálló listával vesz részt a választásokon. Csütörtökön a volt köztársasági elnök aztán hivatalosan is bejelentette, hogy távozik a DP-ből. Indoklása szerint azért, mert a demokraták olyan embereket szólítanak be a táborukba, akikkel ő nem tud azonosulni. Többek között azt fájlalja, hogy Zoran Živković egykori kormányfő, aki Điniđić meggyilkolása után mint demokrata párti funkcionárius vezette az országot, a közelmúltban kilépett a DP-ből, most pedig azzal szövetségre lépve méretteti meg magát a választásokon. (Večernje novosti, Beta, B92)

Vučić komolyan mérlegelt

Zoran Stojiljković, a Belgrádi Egyetem Politikatudományi Karának tanára a B92-nek adott nyilatkozatában úgy értékelte, hogy Aleksandar Vučić igen komolyan mérlegelte az előrehozott választások kérdését. Stojiljković szerint maga Vučić azzal számol, hogy hat-tíz évig lehet hatalmon, ugyanakkor egy igen nehéz időszakát éli az ország. A komoly válság, a munkanélküliség, a korrupció azok a kérdések, amelyekkel nap mint nap szembesülni kell. Emiatt célszerűbb most megtartani a választásokat, így vélhetőleg a következő négy év elég lesz arra, hogy a reformok eredményei is éreztessék hatásukat — nyilatkozta többek között a professzor. (B92)

Hét fizetés a lakás berendezésére

A Blic napilap arról cikkezett, hogy egy átlagos lakás berendezése minimum 3200 eurót kóstál abban az esetben, ha olcsóbb terméket vásárolunk, amely így is hét átlagfizetésnek felel meg. A napilap a vásárlói szokásokról a kereskedőktől érdeklődött, akik elmondák, hogy a vevők elsősorban a hűtőgép és a mosógép tekintetében általában a jobb minőségű eszközöket vásárolják, s főleg a bútorokon próbálnak meg takarékoskodni. (Blic)

Radulović megindokolta

Saša Radulović gazdasági miniszter lemondását azzal indokolta meg, hogy alapvető célkitűzései közül egy sem teljesült, mert az első miniszterelnök-helyettes kabinetje minden reformot megakadályozott. A Danas napilap úgy tudja, hogy Radulović polgárok csoportjaként a választásokon is indulni fog, a jelöltek pedig gazdasági szakemberekből fognak majd állni. A választási lista vélhetőleg az „Elég volt!” nevet fogja viselni. (Tanjug, Danas)

Čedomir Jovanović és a haladók

Čedomir Jovanović, a liberálisok vezetője a párt főbizottságának az ülésén a Szerb Haladó Párttal való együttműködés lehetőségéről értekezett, ugyanakkor hozzátette: ez akkor lehetséges, ha gyökeres változások következnek be az új kormány politikai irányvonalában. (Kurir)

Káosz az utakon

A hét híre minden bizonnyal a Topolya és Bácsfeketehegy között kialakult közlekedési káosz volt. Jöttek, láttak és mentettek itt a miniszterek, sőt Novak Đoković is. A hét hőse azonban Predrag Bandić, a légierő tábornoka volt. Az egész sajtót bejárta az a fényképfelvétel, ahogyan a tábornok egy kislányt mentett ki a hó fogságából. Arról már jóval kevesebb sajtóértesülés látott egyébként napvilágot, hogy az elakadt autókkal együtt a fosztogatók is megjelentek. Egyelőre ilyen hírek nem Észak-Bácskából, hanem a Bánságból érkeztek. Az Óécskát (Stajićevo) Perlasszal (Perlez) összekötő úton elakadt járműveket ugyanis feltörték, s számos értéket tulajdonítottak el belőlük. A legrosszabbul mindenképpen azok jártak, akiknek a kerekeit gurították el ismeretlen tettesek. (Blic, Telegraf)

 

 

 

 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..