home 2024. április 16., Csongor napja
Online előfizetés
Bőrápolás ősszel, télen
Szakáll Laura
2021.11.16.
LXXVI. évf. 45. szám
Bőrápolás ősszel, télen

A hidegebb évszakokban az arcbőr több törődést igényel. A környezeti hatások, a csípős levegő, a szeles időjárás, illetve a fűtés kiszáríthatja, így ősszel a megszokott arcápolási rutint intenzívebb, zsírosabb krémekkel érdemes kiegészíteni. A természetes növényi olajok pakolásba keverve vagy tisztán használva is segítségünkre lehetnek ilyenkor.

A szabadkai Harmat Ildikó eredeti szakmája gyógyszerésztechnikus. A patikában gyakran készített kenőcsöket, bőrápoló termékeket. Mindig is vonzotta a kozmetikumok világa, a természetes készítmények, a növények jótékony hatása. Negyvenhét évesen megvalósította az álmát: hivatást váltott, kitanulta a kozmetikusszakmát, lányával, Anitával közösen szalont nyitott, ahol elsősorban növényi alapú, természetes hatóanyagokat tartalmazó kozmetikumokat használnak.

— Azt tapasztalom, hogy bőrünk meghálálja, ha vegyszermentes kozmetikumokkal ápoljuk, ezért mindenkinek javaslom, próbáljon meg tudatosan vásárolni, akár a szakember véleményét is kikérve, hogy melyik az a kozmetikum, amely neki a leginkább megfelelne. A natúr kozmetikumoknak számos előnyük van, néhányat fel is sorolnék a teljesség igénye nélkül: nem tartalmaznak mesterséges színezőanyagot, illatanyagot és kémiai tartósítószereket, melyek bőrproblémákat is okozhatnak, vagy a bőrön át felszívódva terhelik a szervezetet, nem öregítik a bőrt, segítik annak természetes megújulását, rugalmasságának megőrzését, nem tömítik el a pórusokat, értékes növényi olajokat tartalmaznak, melyek tele vannak vitaminokkal, sőt, használatukkal a környezetünket is óvjuk. Télen a bőrünk faggyútermelése csökken, ezért a bőrünk is szárazabbá válik. Mindenképp természetes alapú krémet válasszunk. Én ilyenbe keverek a bőrtípusnak megfelelő hatóanyagokat. Télen tápláló, hidratáló, vitaminokban, antioxidánsokban gazdag, zsírosabb krémeket érdemes alkalmazni. Ne feledkezzünk meg a megfelelő mennyiségű és minőségű folyadékbevitelről sem, hiszen a bőrünk hidratáltságához ez is nagymértékben hozzájárul. Természetesen a kezünkkel is törődnünk kell, húzzunk kesztyűt, és ha csak tehetjük, kézmosás után rögtön kenjük be kézkrémmel. Száraz kezünket lefekvés előtt dörzsöljük be extraszűz olívaolajjal, húzzunk rá egy zacskót, és bugyoláljuk be meleg törölközővel. 20 perc, legfeljebb fél óra elteltével vegyük le a zacskót, és a felesleges olajat száraz törölközővel távolítsuk el. A testvajak is nagyon jót tesznek a száraz bőrnek, fontos, hogy fürdés után a még nedves bőrre vigyük fel őket. A téli időszakban bőrmegújító arckezeléseket végeztethetünk, ez általában a gyümölcssavas vagy a mikrodermabráziós kezelés. A gyümölcssavasat mindenkinek ajánlom, szebb, hidratált, megújult bőrt eredményez. Szalonunkban az adventi időszakban egy nagyon kellemes, Téli Rege nevű aromaterápiás kezelést kínálunk, mely az ünnepekre való ráhangolódásban segít.

* Milyen a helyes reggeli és esti bőrápolási rutin?

— A helyes bőrápolási rutin nem csupán a korosztályunktól, hanem a bőrtípusunktól is függ. Egy aknés, mitesszeres bőrű tinédzsernek reggel lemosógéllel, lemosóhabbal kellene letisztítania az arcát, langyos vizes lemosás után alkoholmentes tonikkal áttörölnie, és a bőrtípusának megfelelő hidratáló, fényvédős krémmel bekennie. Este is megtisztítjuk a bőrt: ha sminkelve volt, akkor micellás vízzel, sminklemosóval, majd tonik és éjjeli krém következik. Hetente egyszer ajánlatos leradírozni az arcbőrt. Ilyenkor lehet arcpakolást is feltenni, mivel a hatóanyagok könnyebben szívódnak fel, ha előtte eltávolítottuk az elhalt hámsejteket. Száraz, érzékeny bőr esetén a letisztításhoz arctejet használjunk, melyet szintén langyos vízzel mosunk le, én toniknak virágvizeket szoktam ajánlani, például rózsavíz rápermetezve az arcra, és még a nedves bőrre kerüljön rá a fényvédős nappali krém. Az esti tisztításnál, sminklemosásnál használhatunk jojoba-, argán- vagy mandulaolajat. A hidegen sajtolt növényi olajok gazdag hatóanyag-tartalmuk miatt számos bőrprobléma kezelésében tudnak megoldást nyújtani. Itt hangsúlyoznom kell, hogy nem mindegy, milyen bőrtípusra alkalmazunk valamilyen olajat. Mindig hidegen sajtoltakat vásároljunk, ezek ugyanis — ellentétben a finomított olajokkal — nem érintkeznek vegyszerrel, sértetlenül tartalmazzák a legtöbb vitamint, ásványi anyagot, a növényi hatóanyagok koncentráltan vannak jelen bennük. Az olajokat, vajakat mindig nedves bőrre vigyük fel, mert így tud felszívódni a sok értékes hatóanyag. Mivel ez utóbbi folyamat lassú, célszerű ezeket a termékeket éjszakára használni.

Shea: Kiváló hidratáló anyag, mely gyorsan felszívódik, összetétele alapján nagyon hasonlít az emberi bőrt védő természetes emulzióhoz, emellett A-, E- és F-vitamint tartalmaz, illetve gyulladásgátló hatása is van. Nagyon széles körben alkalmazható a hidratálástól az ekcémás bőr ápolásán, babaápoláson át a hajápolásig.
Jojoba: Minden olaj közül a legjobban hasonlít a bőr által termelt faggyúhoz. Viszonylag illatmentes, minden bőrtípusnál használható, hidratál, a smink eltávolítására is nagyon jó.
Argán: Magas az E-vitamin-tartalma, vegyes bőrre is alkalmazható, öregedésgátló, hajápolásban is nagyszerű.
Gránátalmamag: Az egyik legjobb öregedésgátló olaj, melynek még némi gyulladáscsökkentő hatása is van, szemkörnyékre is alkalmazható.
Búzacsíra: Rendkívül magas az E-vitamin-tartalma, szép aranysárga színű. Éjszakai arcápolónak vagy akár krémbe keverve is használhatjuk. Terhességi striák megelőzésére kiváló.
Avokádó: Érzékeny, vízhiányos bőrre való, segít megtartani a bőr rugalmasságát.
Makadámdió: A- és E-vitamin is van benne, finom, enyhe diós-mogyorós illatú. Táplál, regenerál, könnyen felszívódik.
Édesmandula: Nem karakteres az illata, nem túl zsíros olaj, de mégis tápláló. Ha már semmit sem visel el a bőr, akkor ezt még érdemes megpróbálni, némi rózsavizet aláspriccelve.
Olíva: Remek alapolaj szinte mindenre és mindenhova. Az extraszűz változatot válasszuk, mert az lesz hatásos.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..