home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Bor minden mennyiségben
Tóth Tibor
2022.02.02.
LXXVII. évf. 4. szám
Bor minden mennyiségben

Az 1997-ben alakult, több mint kétszáz tagot számláló Temerini Kertbarátkör huszonnegyedik alkalommal rendezte meg a Vince-napi Nemzetközi Borfesztivált és Borkóstolót, melyre 523 minta érkezett. A temerini sportcsarnok megtelt borkedvelőkkel, akik jobbnál jobb fehér-, vörös-, rozé és desszertborokat kóstolhattak.

A népszerű rendezvényen a kistermelők és a családi borászatok mellett nagyobb pincészetek is részt vettek. A versenyre benevezettek háromnegyed literes palackban három bormintát adtak le, a palackon feltüntették a termelő nevét, lakhelyét, a bor fajtáját és évjáratát. Egy kóstolójegy 25 dinárba került, tehát 100 dinárért négyféle nedűt kóstolhattak meg az érdeklődők.

Barna Rozália nem készít bort, viszont a Kertbarátkör kézimunkacsoportjának tagjaként besegít a munkába.

— A bírálóbizottságtól arról értesültem, hogy az idei borok nagyon jól sikerültek, sok aranyérmet osztottak ki, különösen a fehérek igazán zamatosak. Sokan idejönnek az asztalhoz, és kóstolgatnak, nálam leginkább az Irsai Olivér és a cserszegi fűszeres fogy. Még nem lehet egész palack bort vásárolni, a díjátadás után azonban már igen.


A borászok és a borkedvelők nagy számban jelentek meg

Nézelődés közben összefutottam Snejder Sándorral, a Kertbarátkör alelnökével, aki egy pohár borral a kezében számolt be a legfontosabb tudnivalókról.

— A XXIV. Vince-napi Nemzetközi Borfesztivál és Borkóstoló már két hete tart, hiszen az esemény a minták átvételével kezdődött, majd megtörtént az értékelésük. A rendezvény keretében nemzetközi borbíró-találkozót is tartunk, melyen a bírák ismerkednek, tapasztalatot cserélnek. Ritkán jön össze egy helyen 80 borbíró négy-öt országból. 523 minta érkezett, amivel a járványhelyzetre való tekintettel rendkívül elégedettek vagyunk — hallottam az alelnöktől, majd mindehhez Kovács Róbert, a Kertbarátkör elnöke hozzáfűzte, a borok Szlovákiából, Magyarországról, Erdélyből, Horvátországból, Moldáviából, valamint Szerbia egész területéről érkeztek Ništől Szabadkáig és Zombortól Versecig.


Az idei versenyre több mint ötszáz minta érkezett

A bírálóbizottság a nedűk osztályzása után 23 nagy aranyérmet, 185 aranyérmet, 157 ezüstérmet, 110 bronzérmet és 48 köszönőlevelet adott át a borászoknak. Horváth László, a bírálóbizottság elnöke huszonnégy éve kóstolja és bírálja a mintákat.

— 2021-ben kitűnő borokat készítettek a termelők, amihez csak gratulálni tudok nekik. A nyári szárazság jót tett a szőlőnek, az eső pedig akkor érkezett, amikor a növénynek a legnagyobb szüksége volt rá. Igaz, hogy a szárazság miatt valamelyest kevesebb szőlő termett, viszont a borok minősége kiváló. A mai fesztiválon a fehérborok voltak túlnyomó többségben, de vörösből is akad szép számmal.


A legnagyobb kínálat fehérborból volt

Kovács Nándor muzslyai borász négy évvel ezelőtt 300-400 tőkével kezdte a szőlőtermesztést. Elmondása szerint kevesebb szőlő lett, de a borok a nyári melegnek és a legjobbkor érkezett csapadéknak köszönhetően rendkívül jó minőségűek.

— Az ültetvényem 2021-ben kezdett teremni, így még nem nagy mennyiséget szüreteltem le, viszont az idén már ötödik évesek lesznek a tőkék, és kedvező időjárás esetén teljes termést várok, tehát sokkal nagyobb szőlőmennyiségre számítok. A minőségi bor iránt megvan a kereslet, mindig annyit készítünk, amennyit el tudunk adni, és saját magunknak is félreteszünk valamennyit. Túl nagy mennyiségben nem gondolkodhatunk, mert a bornak még nincs meg a kívánt, nagyobb mennyiséget felvenni képes piaca. A fehér-, a vörös-, a rozé és a sillerbor nálunk a legkelendőbb.


A temerini fúvószenekar

A magyarországi Jánoshalma több mint nyolcan évvel ezelőtt országzászlót adományozott Temerinnek, és a Kertbarátkör huszonöt évvel ezelőtti megalapításában is nagy szerepe volt. A Bács-Kiskun megyei település Gazdaköre rendszeres vendége a borfesztiválnak, ezúttal is nagyobb küldöttséggel utaztak Temerinbe. Farkas László, a jánoshalmi Gazdakör elnöke, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Bács-Kiskun megyei szervezetének alelnöke értékelésében kiemelte, hogy a szőlőtermesztést és a borászatot tekintve az elmúlt év Magyarországon és Vajdaságban is kiemelkedőnek számít.

— A nyári időszak tartósan aszályos volt, viszont a szőlőszemek telítődésekor érkezett az eső, ami nagyon jó hatással volt a termésre. Jánoshalmán a borászattal foglalkozó kistermelők száma csökken. A borászat Magyarországon lassan kémiává alakul, tehát rengeteg olyan elemet képvisel, amelyet egy egyszerű házi borászatban nem biztos, hogy minden esetben végre tudnak hajtani. A kisebb borászok igyekeznek, megtanulták, hogyan kell kezelni a borokat, milyen eljárási módokat kell alkalmazniuk, hogyan lehet ízletes vörösbort és rozét előállítani. Temerinben és Magyarországon ritkán találni olyan nedűt, amelyre azt mondjuk, hogy ihatatlan. Az ország uniós csatlakozásával a magyar borászat új irányt vett, és tapasztalataim szerint az Európai Unió piacán szükség van a jó minőségű termékeinkre — mondta Farkas László, hozzáfűzve, hogy Jánoshalmán március végén, április elején harminckettedik alkalommal tartanak borversenyt. Az egyik héten bírálják a mintákat, a következő héten van az eredményhirdetés, és borbált is szerveznek.

A XXIV. Vince-napi Nemzetközi Borfesztiválon és Borkóstolón többek között részt vett Mladen Zec, Temerin polgármestere és Pásztor Róbert, a Temerini Községi Képviselő-testület elnöke is. A rendezvény művelődési műsorral és a díjak, elismerések átadásával ért véget. A nagy vándorserleget az inđijai Lang borászat nyerte a 2021. évi chardonnay-jával.


100 dinárért négyszer lehetett kóstolni

Fényképezte: Tóth Tibor

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..