home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Bogarason (is) lesz iskolakönyvtár!
HORVÁTH András
2010.04.07.
LXV. évf. 14. szám
Bogarason (is) lesz iskolakönyvtár!

A bogarasi kisdiákok és tanítóik is rendkívül megörültek az adományoknakÁtadták az Együtt a gyermekekért! akció során összegyűjtött könyv- és pénzadományokatBizonyára sokan emlékeznek rá - hiszen korábban többször is beszámoltunk róla -, hogy a zentai Helyi akcióterv a gyermekekért és a TM-...

A bogarasi kisdiákok és tanítóik is rendkívül megörültek az adományoknak

Átadták az Együtt a gyermekekért! akció során összegyűjtött könyv- és pénzadományokat
Bizonyára sokan emlékeznek rá - hiszen korábban többször is beszámoltunk róla -, hogy a zentai Helyi akcióterv a gyermekekért és a TM-People International Kft. december hónapban Zentán nagyszabású könyvgyűjtési és jótékonysági megmozdulást szervezett a községbeli óvodák és általános iskolák könyvtárai könyvállományának gyarapításáért, különös tekintettel a bogarasi általános iskolára, melynek eddig még nem volt iskolakönyvtára.
Ehhez a kezdeményezéshez több helyi közintézmény, magáncég és magánszemély is csatlakozott, a városban több program helyszínén is gyűjtötték a könyveket és az adományokat az aktivisták, több saját programot is szerveztek, köztük egy rendkívül izgalmas irodalmi fórumot, mely a huszonegyedik század embere számára a könyv és az olvasás fontosságát hangsúlyozta, képzőművészeti pályázatot hirdettek meg, melynek pályamunkáiból kiállítást szerveztek, sőt, a legjobbakat el is árverezték, majd december végén egy kiváló hangulatú, rendkívül nagyszabású gálaműsor keretében neves vajdasági művészek is hozzájárultak az akció sikeréhez.
Nemrég Zsíros-Jankelić Anikó köztársasági parlamenti képviselő asszony, a Helyi akcióterv a gyermekekért vezetője és Máriás Endre, a TM-People International Kft. igazgatója ünnepélyes keretek között átadták Bogarason a helyi általános iskolának az eddig összegyűjtött adományokat, így most már biztos, rövidesen a bogarasi iskolában is megnyílhat a könyvtár, az ottani gyerekeknek is lesz mit olvasniuk. Elmondásuk szerint ugyanis valamennyien nagyon szeretik ezzel tölteni a szabad idejüket, feltéve, ha sikerül olvasnivalóhoz jutniuk. A jövőben ez egész biztosan nem okoz majd problémát, hiszen az intézménynek már most csaknem ötszáz könyve van, az állomány pedig feltehetően folyamatosan gyarapszik majd.
Zsíros-Jankelić Anikó köztársasági parlamenti képviselő asszony lapunknak nyilatkozva elmondta: az Együtt a gyermekekért! akciót rendkívül sikeresnek értékeli, hiszen valamilyen formában szinte az egész közösség részt vett benne és hozzájárult ahhoz, hogy minél több könyvet és pénzadományt gyűjthessenek össze. Kifejtette azt is, hogy az első nekifutásra átadott csaknem ötszáz könyv és több mint negyvenezer dinárnyi pénzösszeg már biztos alapja lehet az iskolakönyvtár megvalósításának. Az intézmény illetékeseivel abban egyeztek meg, hogy a pénzt mindenekelőtt a könyvtár polcainak megvásárlására fordítják majd. Hangsúlyozta azonban, hogy az akció ezzel nem ért véget, hiszen az akcióterv bizottsága úgy határozott: az egész 2010. évet a terv megvalósításának szenteli, tehát egész évben várják a felajánlásokat. Az adományozók adományukat vagy közvetlenül a bogarasi iskolába, vagy közvetett úton a zentai önkormányzat illetékes szervéhez is eljuttathatják.
Az akció vezetői, Zsíros-Jankelić Anikó és Máriás Endre a bogarasin kívül több Zenta községbeli iskolát is meglátogattak egyéb ajándékokkal. Előbb Kevibe mentek, ahol az ottani iskola vezetői és dolgozói az intézmény tornatermének a felszerelésében számítanak a segítségükre. Első lépésként most a Tartományi Sport- és Ifjúsági Titkárság ajándékát, egy labdacsomagot adtak át az iskolának. Zsíros-Jankelić Anikó elmondta, reméli, hogy már ez a segítség is hozzájárul ahhoz, hogy a diákok megszeressék az egészséges életmód szempontjából rendkívül fontos mozgásmechanizmusokat, illetve mind többen megismerkedjenek a különféle sportokkal. Újságírói kérdésre válaszolva kiemelte azt is, hogy a zentai önkormányzat nemrég benyújtott egy pályázatot ezen általános iskola tornatermének a felszereléséhez szükséges eszközbeszerzések támogatására. Remélik, hogy kedvező elbírálásban részesül majd a pályázatuk, minek eredményeként bővíthetik az intézmény tornatermének a felszereltségét.
Ezt követően a zentai általános iskolákat is meglátogatták, és oda is értékes könyvcsomagot vittek. Tudni kell ugyanis, hogy a zentai önkormányzat még 2006-ban testvérvárosi kapcsolatot teremtett a niši Mediana községgel, és ezt az együttműködést most már a gyermekekre is sikerült kiterjeszteni. Ennek hála nemrég tíz zentai diák elutazhatott az ottani, rendkívül nagyszabású Festival Dečjeg Stvaralaštva elnevezésű rendezvényre. Ebből az alkalomból az ottani önkormányzat illetékesei sok szép könyvet ajándékoztak a zentai iskoláknak, így most a képviselő asszony ezeket a köteteket adta át a Zenta községbeli oktatási intézmények vezetőinek.
Zsíros-Jankelić Anikó arra a kérdésre válaszolva, hogy szerinte mennyire készek manapság az emberek az összefogásra egy-egy jó cél érdekében, elmondta: kellemes meglepetés volt látni, hogy milyen sokan akartak közreműködni a megmozdulás sikere érdekében, legyen szó akár a könyv- vagy a pénzadományozókról, akár azokról a fiatal alkotókról és művészekről, akik részt vettek a még decemberben Zentán megtartott jótékonysági gálán. Kiemelte, mindenkinek nagyon hálásak, akik segítettek nekik, és továbbra is szívesen fogadják az adományokat, ezután is számítanak mindenki együttműködésére, hiszen az az elvük, hogy csak együttes erővel lehet sikert elérni.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..