home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Biztonság a gépjárműben
Lábadi Loránd
2019.11.29.
LXXIV. évf. 47. szám
Biztonság a gépjárműben

A gyors autók megszaporodásával a közlekedési balesetek száma is folyamatosan növekszik, szinte mindennap hallhatunk halálos balesetekről, melyek nagy részét meg lehetne előzni.

A gyorsaság az egyik olyan tényező, amelyet csak a vezető tud irányítani azzal, hogy betartja a sebességkorlátozást. Sajnos sokan nem veszik figyelembe, ezért a megengedettnél gyorsabban vezetnek, ami sokszor balesethez vezet, melyben olyanok is megsérülnek, akik szabályosan közlekednek. A balesetek nagy részénél a biztonsági öv használata megmentheti az utasok életét, de ugyanígy a fejtámla is fontos, és persze a légzsákról se feledkezzünk meg.

Előbb néhány szó a biztonsági övről, mivel talán ez a leglényegesebb. A gondolata a ’30-as években az Amerikai Egyesült Államokban született meg, ahol az autóipar rohamos fejlődésével a baleseti sérülések száma is rohamosan nőtt. Szükségessé vált egy olyan megoldás, amely megakadályozza a kiesést a járműből, valamint a súlyos és halálos sérüléseket. Ekkor először egy kétpontos biztonsági övvel kísérleteztek, de folyamatban volt a három, illetve a négy rögzítési pontos megoldás is. A kétpontos öv nem nyújtott kellő biztonságot, mert egy esetleges ütközéskor a felsőtest hirtelen előre-, majd hátracsapódásánál a fej és a mellkas sérülése végzetes volt. Mivel nem volt biztonságos, így használata nem lett kötelező, ezért senki sem kötötte be magát.

Az ’50-es években már megkongatták a vészharangokat, mivel példa nélküli növekedés mutatkozott a halálos balesetek számában, ezért az autógyárak nagy figyelmet szenteltek a biztonsági öv tökéletesítésének. A vezető gyárak közül a Volvo fejlesztései voltak a legmegbízhatóbbak, és itt lett először beszerelve 1959-ben a hárompontos változat. Innentől ezekben a típusokban szériafelszereltségként található meg, de a vásárlók ekkor még nem ismerték fel az életmentő tulajdonságát. A nagy fordulat 1968-ban következett be, amikor bebizonyosodott, hogy a balesetek több mint felénél a biztonsági öv mint fő faktor igenis hasznos, mivel nagy számban csökkent a halálos kimenetelű balesetek száma. Ekkor egy világszintű határozattal kötelezővé tették a beszerelését minden új gépkocsiba, és lassan, de biztosan a közvélemény is elfogadta. A határozat azonnal életbe lépett, és egy év elteltével már meg is hozta a várt eredményt, lényegesen csökkent ugyanis az elhalálozás.

A tengerentúlon valamivel később vezették be mint kötelező tartozékot, és a késlekedés sok áldozatot követelt. Végül mindenki belátta, hogy igenis életmentő funkciója van, és az emberekben tudatosodott a használata. Ma már szigorúan büntetik, ha valaki nem él vele, ezért aki beül egy gépkocsiba, annak az első dolga a biztonsági öv bekapcsolása legyen. Az újdonsült vezetőkben remélhetőleg gyorsan reflexszé válik ez a mozdulatsor.

A vezető és az utasok testi épsége szempontjából a fejtámla helyes használata szintén kulcsfontosságú. A helytelen beállítás végzetes kimenetelű is lehet egy ütközés során, ezért indulás előtt mindig ellenőrizzük, hogy a megfelelő helyzetben, illetve magasságban van-e. Ha a fejtámla nem éri el a fejtetőt, akkor állítsuk a megfelelő magasságba, így a nyak védve lesz. Az ülés háttámlája ne álljon túl alacsony szögben, legyen inkább egyenesebb, így a fejtámla érinti a fejet, ami szabályos. Az úgynevezett ostorcsapás-sérülés a fej hirtelen előre- és hátracsapódásakor következik be, nevét a karikás ostor jellegzetesen meglendített és visszarántott mozgásáról kapta. A fejtámla ma már alapfelszerelésként szerepel szinte minden gépkocsiban.

Napjainkban a biztonsági öv mellett a másik nagyon fontos eszköz a légzsák, melynek egyetlen feladata van: ütközéskor az utas fejét meg kell óvnia attól, hogy a műszerfalnak, kormánykeréknek, szélvédőnek vagy az ajtóoszlopnak csapódjon. Ennek a kidolgozásában egy másik nagy autógyártónak vannak nagy érdemei, a Daimler-Benz cégnek. Ezt az újítást 1980-ban mutatták be a Mercedes-Benz S osztályában, és nagy sikert értek el. Ekkor szinte minden autógyár elkezdte beszerelni a vezetőoldali, majd valamivel később a több ponton elhelyezett légzsákot. A biztonsági öv használata és a légzsák akár 70 százalékkal is csökkentheti a halálos kimenetelű balesetek számát. A légzsák három egységből áll: magából a zsákból, mely egy különlegesen összehajtott és elhelyezett nejlonalapú anyag, a szenzorból, mely pontosan érzékeli, mikor kell kinyitni a légzsákot, valamint a felfújórendszerből. A vezetői légzsák egy ütközés során megközelítőleg 300 kilométeres sebességgel, 50 milliszekundum alatt fújódik fel. Ennek az életmentő szerkezetnek a beépítése manapság már kötelező.

Az említett biztonsági felszerelések sokat segítenek abban, hogy mindenki életben maradjon, de ehhez még szükség van a sebesség okos megválasztására is, ami szintén nagyon lényeges.

Ne lépjük át a megengedett korlátot, gondoljunk mások biztonságára is, mert valószínűleg ők is gondolnak a miénkre.

A légzsák elsősorban frontális ütközéskor a leghatékonyabb, de az oldalirányú erőhatással szemben is nyújt némi védelmet. A legújabb kísérletek, majd a fejlesztések ma már főleg az oldallégzsákok tökéletesítésére korlátozódnak, melyeket az ülésekbe és az ajtókba építenek be. A működése az érzékelők segítségével indul be. A felfújás akkor kezdődik el, amikor egy bizonyos ideig olyan gyorsulási vagy lassulási értéket mérnek, amely túllépi a megadott paramétereket. A nátrium-azid és a salétromsó rendkívül gyors reakciója nitrogéngázt termel, mely pillanatok alatt felfújja a zsákot. A biztonságos életmentéshez használni kell az övet is, mely ütközéskor 25 centiméterre a kormánykeréktől fogja meg a testet, ennyi helyre van ugyanis szüksége a légzsáknak, hogy teljes mértékben felfújódjon, és hatásos legyen.

A legújabb fejlesztések eredménye az úgynevezett függönylégzsák, mely a ’90-es évek végén terjedt el. Ez már ugyanúgy megvédi a hátsó és az első ülésen ülőket is egy ütközés alkalmával, vagy ha felborul a jármű. A vizsgálatok bebizonyították, hogy ez az új eszköz akár 70%-kal is csökkentheti a fejsérüléseket, egyszersmind védelmet nyújt az üvegszilánkoktól és egyéb veszélyes anyagoktól.

A műszerfal alatt is található egy légzsák, mely a térdet védi meg egy nagyobb ütéstől, de a testet megtartja, így az nem csúszik ki az övből, tehát az eredeti állapotban marad, és a légzsákok szinte körbefogják a vezetőt.

A következő a gyerekülés, mely szintén nagyon lényeges, mivel a gyermekek biztonságos utazása sok család számára fontos, hiszen mindennap be kell vásárolni, a gyereket óvodába, iskolába kell vinni. Az üléseknek több típusa ismert, szinte lehetetlen mindet felsorolni, de nem is fontos, mivel ha üzletben vásároljuk őket, akkor be vannak vizsgálva, tehát biztonságosan alkalmazhatóak. A beszerelés azonban már nagy odafigyelést igényel, mivel ha kihagyunk egy rögzítési pontot, az akár tragédiához is vezethet. Ezért lépésről lépésre kövessük a gyártó utasításait, és akkor semmi baj nem lesz. A sofőr mellé gyerekülést beszerelni a jármű szokásos haladási irányával ellentétesen csak akkor szabad, ha az üléshez tartozó légzsák működését előzetesen megakadályoztuk. A további szabályokról tájékozódjunk, és tartsuk is be őket.

Az utazás alkalmával a mobiltelefon használata törvényileg tilos ugyan, de nagyon sok vezető ügyet sem vet rá. A telefonálás vagy az üzenetküldés elvonja a figyelmet, és nem tudjuk követni a közlekedésben gyorsan bekövetkező változásokat, ami balesethez vezethet, ezért soha ne telefonáljunk vezetés közben.

A felsorolt eszközökön kívül vannak még más megoldások is, melyek a testi épségünket hivatottak megvédeni, de ezek már automatikusan végzik a dolgukat. Az ABS megakadályozza a gépjármű megcsúszását egy esetleges erőteljes fékezéskor, továbbá az egyenesben tartásról is gondoskodik. Az ESP a kanyarban korrigálja a kocsi alul- vagy túlkormányozottságát, és automatikusan szabályozza a motor fordulatszámát. Az abroncsnyomás-ellenőrző már szerepel a felszerelések között, de egy újabb tervezet szerint, melyet az Európai Bizottság kötelezővé szeretne tenni, még további tizenegy újdonság kerülhet a listára. Az automata vészfék, az indításgátló alkoholdetektor, a fáradtságérzékelő, az eseményrögzítő, az automatikus stopjelzés, illetve a biztonsági öv modernizálása is szempont lesz. A sávtartó asszisztens, az intelligens sebességszabályzó, a tolatókamera, valamint a hatékonyabb ütközésvédelem és a biztonsági szélvédő szintén kötelező lehet. Ezek az újdonságok a gépjárműben utazók testi épségét óvják, és a szakemberek a súlyos balesetek számának csökkenését várják tőlük.

Az utak minőségének javítása, valamint a gépkocsik sebességének megnövelése gyorsabb ütemben történt, mint ahogyan a biztonsági felszerelések fejlesztése haladt. Nem lehet elégszer hangsúlyozni: az emberi tényező valamennyi esetben kulcsfontosságú, tehát igyekezzünk betartani a szabályokat.


Még több kép!

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..