home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Bizsergő szívtájék
Szerda Zsófia
2022.04.28.
LXXVII. évf. 17. szám
Bizsergő szívtájék

Április 21-én kezdődött meg Temerinben a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók XXVI. Találkozója, melyet a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet, valamint a temerini Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület szervezett. Kiállításmegnyitóval s a házigazda Jáccunk Trupp Éjjeli menedékhely előadásával indították útjára a rendezvényt.

Az idén tíz társulat méretteti meg magát a találkozón. A helyiek mellé érkezett, illetve érkezik még előadás Szabadkáról, Újvidékről, Zentáról, Palicsról, Nagykikindáról, Topolyáról, Muzslyáról, Tóbáról és Kupuszináról. Az első napon a Lukijan Mušicki Művelődési Központ galériájában a temerini amatőr színjátszás történetéből nyílt kiállítás, melyet Oláh Tamás teatrológus, dramaturg ajánlott az érdeklődők figyelmébe.

— Hiszek abban, hogy az élő színház nem eltakarni, feledtetni akar, hanem felfed és elemez, és mint ilyen, eredendően emberközpontú. A Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók Találkozóin az elmúlt években gyönyörködtető és megrázó, zsigeri és mélységesen emberi alakításokat láthattam a legkülönbözőbb társulatok előadásaiban. Az emberlét minden öröme és fájdalma olyan naiv egyszerűséggel, mégis elsöprő intenzitással mutatkozott meg előttem a színen, amilyennel a hivatásosok színpadjain talán nem is szembesülhet az ember. Mára már világos számomra, hogy ez az intuitív erő, ez a zavarba ejtő hitelesség nem tanítható. Lehetsz operett-táncosnő, bonviván, bohóc, karakterszínész vagy éppen a lélektani realista hagyomány elkötelezett követője, de elsősorban ember vagy, s előttünk, a nézők előtt emberi mivoltodban mutatkozol meg. A különféle színiiskolák ugyan megtaníthatnak arra, miként kontrolláld mozdulataidat és tartsd kordában érzelmeidet, hogy tested a kívánt módon reagáljon az egyes helyzetekben, de ha közben léted nem formálódik jelenlétté, ha nincs ott a bizsergés a szíved táján, ahogy a temeriniek néhai rendezője, Szabó Péter bácsi fogalmazta meg, akkor a játékod fabatkát sem ér. Temerinben szerencsére már több mint száz éve bizsereg a szív tája — hangsúlyozta Oláh Tamás.

Az esemény ünnepélyes megnyitóján Varga Flórián, a temerini Szirmai Károly MME elnöke, Pásztor Róbert, Temerin Község Képviselő-testületének elnöke s Kudlik Zoltán tartományi művelődési, tájékoztatási és vallási közösségi segédtitkár üdvözölte az egybegyűlteket, majd a temerini amatőr színjátszók mutatkoztak be.

A szemle április 30-án az ünnepélyes díjátadó gálaműsorral és a szabadkai Népszínház Magyar Társulatának vendégjátékával, Kai Hensel Klamm háborúja című monodrámájával zárul László Sándor színművész előadásában. 

Fényképezte: Szerda Zsófi

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..