home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Bizonytalan a szemle jövője
Perisity Irma
2015.11.23.
LXX. évf. 46. szám
Bizonytalan a szemle jövője

November 8-án 16. alkalommal rendezték meg Palicson, a Nagyterasz kongresszusi termében a vajdasági amatőr festőművészek évi szemléjét.

A nagy múltra visszatekintő esemény további sorsa bizonytalan, a már agyonhangoztatott megszorítások miatt ugyanis az idén kitörölték ennek a rendezvénynek a pénzelését a tartomány költségvetéséből. A vajdasági alkotók nem számíthattak köztársasági anyagi támogatásra sem, mert az idén első alkalommal több mint 400 000 amatőr alkotó tevékenységét nem pénzeli a kultúrminisztérium, mondta Savo Mučibabić, a Vajdasági Amatőrök Szövetségének titkára a köszöntőjében. A tartományi szövetség, a palicsi Park Palić, a magyarkanizsai Ozorai Árpád MME, a Vajdasági Képzőművészeti Kör és a szabadkai Bunjevka ME segítségével nyílhatott meg immár másodízben Palicson ez a rangos vajdasági rendezvény.

Kenyeres Ivanka, a Vajdasági Képzőművészeti Kör elnöke sem sokkal derűlátóbb a fentiekkel kapcsolatban. A mindig optimista, mindig tettre kész alkotó megcsappant lelkesedéssel, de rendületlen hittel a következőket mondta lapunknak:

— Az ember bármennyire lelkesedik is valamiért, ha egyre gyakrabban kerül olyan helyzetbe, hogy nemcsak a szervezést, de annak apróbb kísérő eseményeit is a saját zsebéből pénzeli, megcsappan a tenni akarása. Mindenki, aki ismer, tudja rólam, hogy Vajdaság-imádó vagyok, a képzőművészetből igyekszem erőt meríteni a mindennapok átvészeléséhez, de valahogy már bennem is lohad a kedv. A lelkem fájdul bele, ha arra gondolok, mennyien voltak ma kíváncsiak a szemlére, illetve ha visszaidézem a rendszeresen megszervezett táboraink hangulatát, az új ismeretségek, barátságok kötését. Egyszerűen nem tudom elfogadni, hogy immár a művészet is csak a pénzről szól. Ez a szemle is csak azért jöhetett létre, mert a megnyirbált tartományi támogatás miatt a kiállítók maguk fedezték a költségeket, mi pedig jó házigazda módjára csak megszerveztük a rendezvényt. Hat vajdasági körzet nagyjából 50 helységéből 402 munkát bíráltak el, közülük pedig a látogatók most 134-et tekinthetnek meg. Remélem, ez a szemle nem az utolsó, és hiszem, hogy mi, vajdaságiak nem hagyjuk cserben a művészeinket — mondta Ivanka.

A bírálóbizottság — Tatjana Dimitrijević festőművész, Kerekes Sándor festőművész és Mile Ignjatović művészettörténész — osztályozta a kiállított műveket, majd odaítélte a díjakat, a dicsérő okleveleket és a különdíjakat.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..