home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Bikram: jógi, guru, szexuális ragadozó
Brasnyó Zoltán
2019.12.14.
LXXIV. évf. 49. szám
Bikram: jógi, guru, szexuális ragadozó

A Netflix nemrég robbantott egy újabb dokumentumfilmes atombombát, Bikram: jógi, guru, szexuális ragadozó címmel. Az Egyesült Államokban szinte minden háztartásban ismert emberről, sőt a populáris kultúrában is rendkívül elterjedt figuráról, Bikram Choudhury jógaoktatóról és szupersztárról szól, azaz Bikram tündökléséről és (majdnem) bukásáról.

Szexuális zaklatásért többen is feljelentették, majd elmenekült az USA-ból, és Mexikóban, valamint Spanyolországban próbál még több hívőt szerezni, akik vallási áhítattal tekintenek rá és jógamódszereire. Bikram múltja, Amerikába érkezése és első sikerei is részletesen be vannak mutatva, életét egykori tanítványai, sőt ő maga narrálja — persze azokból az időkből, amikor még úgy tűnt, minden rendben van.

Bikram egy olyan újnak tűnő, huszonhat figurából álló jógagyakorlatsorral szerzett óriási népszerűséget, amelyről a film végére kiderül, egyáltalán nem is tőle származik. A végletekig kimerítette saját és vendégei testét, akik egy idő után özönlöttek sajátos jógaszertartásaira. Sztárok sora fordult meg nála: George Clooney, George Harrison, Quincy Jones, Michael Jackson, sőt még az idős Frank Sinatra is a vendége volt. Egy teremben nem ritkán több száz jógázó követte a mester instrukcióit, később pedig a tanárképző programja keretében utaztatott jógaoktató aspiránsokat, fejenként akár 10 000 dollárért is.
 


 

Senki sem kérdezte meg tőle, miért hobbija a sok-sok méregdrága luxusautó, az ékszerek és az elnöki lakosztály, amikor hitvallása és az általa terjesztett életfelfogás szöges ellentétben állt a magamutogatással. Ő maga azt állította, hogy az egykori elnök, Richard Nixon személyesen adott neki zöldkártyát, valamint több jógabajnokságot is megnyert hazájában. A film készítői, illetve a később ellene indított peres eljárás főügyésze persze kiderítette, hogy sem a Nixon-féle zöldkártya-adományozásra, de még a bajnoki címekre sincs bizonyíték — ez utóbbi azért is vicces, mert Indiában csak jóval később kezdtek versenyszerűen jógázni.

Bikram osztotta az igét, szenvedélyes személyisége pedig egyre több követőt hozott neki. A saját maga által kreált párhuzamos valóságban többször hangoztatta, hogy ő a világ legokosabb embere, valamint a kor legnagyobb gondolkodója. Legyőzhetetlen félistenként jellemezte magát hallgatóságának, miközben folyamatosan sértegette és kigúnyolta tanítványait. A bántó megjegyzések ellenére személyisége mágnesként vonzotta az embereket. Ő maga azt állította, sohasem alszik, ezért a tömeges jógaoktatásokon egy-egy hölgyet éjjel a szobájába hívott, hogy régi bollywoodi filmeket nézessen vele. Olyankor pedig rendszerint — a tanúk, vagyis az áldozatok elmondása szerint — visszaélt helyzetével.

Végül nem is az állítólagos nemi erőszakért és zaklatásért ítélték el, hanem egykori alkalmazottja, Micki Jafa-Bodden perelte be hátrányos megkülönböztetésért és zaklatásért. Bikramnak 7 millió dollárt kellett volna kifizetnie, ám megszökött az országból, anélkül, hogy végül szexuális zaklatásért és nemi erőszakért is felelhetett volna. Aztán persze jöttek a perek, női áldozatai sorra bukkantak fel, és mesélték el a történetüket. Máig nem tért vissza az USA-ba, Spanyolországban szervezi jógaoktató szeánszait, melyeken továbbra is tömegek vesznek részt. Mexikóban, illetve hazájában, Indiában is sűrűn megfordul.

Bikram többször is hangoztatta, követeli, hogy a Netflix tüntesse el a „jó hírét bemocskoló” dokumentumfilmet. Ez valószínűleg sohasem történik meg, ezért bátran ajánlom mindenkinek a Bikram: jógi, guru, szexuális ragadozó című alkotást, mely éppen azt mutatja be, hogy nincs szükség kimagasló intelligenciára ahhoz, hogy valaki tömegeket hipnotizáljon és befolyásoljon. A következmények pedig sokszor helyrehozhatatlanok.


Nyitókép: Imdb.com

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..