home 2024. május 22., Júlia napja
Online előfizetés
Biden: nem vált be Putyin számítása, nem sikerült megosztani a NATO-t és a G7 csoportot
2022.06.27.
LXXVII. évf. 25. szám
Biden: nem vált be Putyin számítása, nem sikerült megosztani a NATO-t és a G7 csoportot

Nem vált be Vlagyimir Putyin orosz elnök számítása, a NATO és a világ legfejlettebb iparú demokráciáit összefogó G7 csoport nem vált megosztottá Oroszország Ukrajna ellen indított háborújának hatására — jelentette ki Joe Biden amerikai elnök vasárnap a G7 csoport németországi csúcstalálkozójának helyszínén, az Olaf Scholz német kancellárral folytatott megbeszélésén.

Az amerikai elnök és a német kancellár több órán keresztül tárgyalt a Bajorország tartományi Elmau kastélyszállóban (Schloss Elmau) vasárnap délután kezdődő csúcstalálkozó előtt. Megbeszélésük sajtónyilvános részén Joe Biden köszönetet mondott Olaf Scholznak Németország Ukrajna melletti kiállásáért. Mint mondta, Putyin arra számított, hogy a NATO-t és a G7 csoportot megosztja az Ukrajna elleni orosz támadás, de ez nem történt meg, és az egység továbbra is megmarad.


Joe Biden (fotó: Tanjug/ AP Photo/ Alex Brandon)

Sojgu orosz védelmi miniszter szemlét tartott az Ukrajnában harcoló orosz hadsereg-csoportosulásnál — közölte vasárnap az orosz katonai tárca. A beszámoló szerint Sojgu különös figyelmet fordított a hadművelet teljes körű támogatásának megszervezésére és az orosz katonák számára az ideiglenes állomáshelyeken szükséges életkörülmények megteremtésére. A miniszter kamerák előtt az Orosz Föderáció Hőse Aranycsillaga és Bátorságrend kitüntetéseket is átadott.

Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a vasárnapi hadijelentésben elmondta, hogy június 25-én Szeverodonyeck és Borivszke város mellett Voronove és Szirotyin települések is a Moszkva által függetlenként kezelt Luhanszki Népköztársaság ellenőrzése alá kerültek. Közölte, hogy az elmúlt nap folyamán precíziós levegő-föld rakéták és Kalibr manőverező robotrepülőgépek nagy erejű csapást mértek az ukrán szárazföldi erők 169. kiképzőközpontjára a Csernyihiv megyei Deszna falu közelében, a légi támadócsapatok 199. kiképzőközpontjára a Zsitomir megyei Teterevkánál, valamint az ukrán fegyveres erők 184. kiképzőközpontjára a Lviv megyei Sztarics közelében. Állítása szerint a csapás következtében az ukrán stratégiai tartalékhoz tartozó 65. és 66. gépesített gyalogsági dandár és a 46. légi mozgékonysági dandár teljesen elvesztette harci hatékonyságát, így ezen alakulatoknak a harci övezetbe való átcsoportosítása meghiúsult.


Igor Konasenkov (fotó: Wikipedia)

Konasenkov szerint a légi-, rakéta- és tüzérségi csapások következtében több mint 720 „nacionalista” életét vesztette, 12 harckocsi és egyéb páncélozott harcjármű, valamint 16 speciális katonai jármű pedig üzemképtelenné vált. Mint mondta, az ukrán fegyveres erők újabb sikertelen kísérletet tettek arra, hogy légi- és rakétacsapást hajtsanak végre a Kígyó-sziget ellen, melynek helyőrsége sértetlen maradt, viszonyt Pancir-Sz légvédelmi rakétarendszerekkel lelőttek egy Szu—25-ös repülőgépet és 12 rakétavető lövedéket.

Az orosz védelmi minisztérium összesítése szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta összesen 215 repülőgépet, 132 helikoptert, 1363 drónt, 350 légvédelmi rakétarendszert, 3809 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 682 rakéta-sorozatvetőt, 3012 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 3864 speciális katonai járművet veszítettek.


Szentkirályi Alexandra (fotó: Szentkirályi Alexandra/ Facebook)

A budapesti vizes világbajnokságon érmeket átadó két ukrán gyerek sorsa is ékes bizonyítéka annak, hogy a béke az egyetlen megoldás, a háborúnak minél előbb véget kell érnie — közölte a kormányszóvivő vasárnap a Facebookon. Szentkirályi Alexandra a vizes vb megható pillanataként értékelte, hogy menekült gyerekek akasztották az aranyérmet az ukrán szinkronúszócsapat nyakába.

Az ukrán—magyar határon 6243 ember lépett be vasárnap Magyarországra, a román—magyar határszakaszon 5920-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek — közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) hétfőn az MTI-vel. Vonattal 372 ember, köztük 55 gyerek érkezett az ukrajnai háború elől menekülve Budapestre.

Összefoglalta: Tancsik Richárd

Forrás: MTI, Tanjug, Reuters, Guardian

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..