home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Bibliaiskola
Balázs Szilvia
2017.11.27.
LXXII. évf. 47. szám
Bibliaiskola

Ez a címe a Mária Rádió műsorának, melyben Mester Imre hitoktató a Szentírás rejtelmeibe vezeti be a hallgatókat.

A műsor nagy népszerűségnek örvend, rendszeresek a telefonos kapcsolások, sok a hozzászólás, vélemény, és ez alapján úgy látszik: a hallgatók nemcsak olvassák, hanem meg is élik a Bibliát.

* A Mária Rádióban hétről hétre hallgatható a Bibliaiskola. Bevallom őszintén, amikor először kapcsoltam rá, felmerült bennem, hogy meddig lehet egy ilyen adást készíteni, mennyit lehet beszélni a Bibliáról anélkül, hogy ismételnénk magunkat. Néhány műsor után viszont már láttam, hogy ez kimeríthetetlen téma. Honnan származik az ötlet egy ilyen adás elindítására?

— Az ötlet Palatinus István atyától, a Mária Rádió műsorigazgatójától származik, szinte napra pontosan négy évvel ezelőtt, 2013. novemberében Magyarországon részt vettünk a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének IX. Kongresszusán, és nem máshol, mint Budapesten, az Országház első emeleti termében kezdtünk el erről beszélgetni István atyával a szünetben. Egy-két héttel később újra tanácskoztunk, megállapodtunk, milyen legyen a műsor jellege, és hogy a neve Bibliaiskola legyen. Azért is támadt ez az ötlet, mert korábban — lassan húsz éve — elkezdtem a Jézus feltámadása plébánián bibliaórákat tartani, aztán egy ideig Magyarkanizsán is, a Szent Őrangyalok-plébánián. Ezeknek a bibliaóráknak az alapanyaga a Hitéletben mellékletként megjelent Szabad Világosság című füzetsorozat volt, melyet a Keresztény Értelmiségi Kör közreműködésével jelentettek meg. Ez a füzetsorozat körülbelül hetven leckét tartalmazott, vagyis majdnem két évre előre megvolt az anyag. Ez persze nem csak hetven műsort tett ki, hiszen volt olyan, hogy egy leckét több adáson át dolgoztam fel. Később nagyobb hangsúlyt kaptak a Biblia könyvei, jelenleg pedig egy olyan sorozatban vagyunk, amelyben a Rózsafüzér titkait elemezzük. A Rózsafüzér minden titka Jézus életének egy-egy mozzanatát hozza elénk. És azért foglalkozunk most ezzel, mert az idei évben volt a Szűzanya fatimai jelenésének 100. évfordulója, ahol a szívügyünknek ajánlotta a Rózsafüzér imádkozását.


Mester Imre (a szerző felvétele)

* A hallgatók rendszeresen bekapcsolódnak a műsorba. Milyenek a visszajelzések? Mennyire tudják elsajátítani, befogadni, amit a műsorban hallanak?

— Ezek alapján nagyon nehéz megítélni, hogy mennyire tudják befogadni vagy megjegyezni, amit hallottak. A visszajelzések általában örömteliek, de az is lehet, hogy csak én jegyzem meg őket: amikor a hallgatók megértenek valamit, ami eddig nem volt világos számukra a Szentírással kapcsolatban, vagy amikor egy olyan tanítást kapnak, amely egy-egy helyzetben sokat segít nekik. Ilyenkor telefonálnak, SMS-t küldenek, és ezzel nekem is nagy örömet szereznek, mert látom, hogy a műsor nem hiábavaló.

* Te magad is fiatal vagy még, honnan ered ez az érdeklődés a Biblia iránt? Tudjuk, hogy manapság nem divatos vallásosnak lenni, Bibliát olvasni. Te hogyan fedezted fel, illetve szeretted meg a Szentírást?

— Ezt talán arra vezethetném vissza, hogy gyerekként előbb a ministrálást szerettem meg a templomban, utána meg ott volt a szabadkai kálvária, mely a mi templomunk, a Jézus feltámadása templom közvetlen közelében található, és itt ismerkedtem meg Palatinus István atyával. Huszonöt éves voltam akkor, és meghívott az ifjúsági hittanra, melyet abban az időben ő tartott a szabadkai székesegyház plébániáján. Valójában ezeken az órákon kezdtem el én is megérteni azt, hogy a Biblia sokkal mélyebb üzenetet hordoz annál, amit az emberek gondolnak. Nagyon sok konkrét tanítást tud adni a mindennapjainkkal kapcsolatban is. Így kezdtem megszeretni ezt a könyvet. Utána a szabadkai püspökség Teológiai-Katekétikai Intézetében elvégeztem a hitoktatóképző főiskolát, ott pedig főleg Rokay Zoltánnak, a bibliaismeret-tanáromnak köszönhetek nagyon sokat, mert ő olyan élvezetesen és bő humorral átszőve tanított a Bibliáról, hogy azt nem lehetett nem megszeretni még jobban.

* Vannak, akik azt vallják, hogy ha nagyon rossz élethelyzetbe kerülnek, kilátástalan a jövőjük, akkor elég, ha csak fellapozzák a Bibliát, és máris megoldást, útmutatást találnak. Olyanokkal is találkoztam, akik már szinte kívülről tudják a Szentírást, és könnyedén megtalálják azokat a sorokat, amelyek egy-egy helyzetben vigaszt, segítséget nyújtanak. Neked mennyi időbe telt „megtanulni” a Bibliát?

— Hála Istennek, még nagyon sok mindent nem tudok a Bibliáról, messze nem ismerem az egész szöveget fejből. Ha úgy vesszük, mondhatom, hogy húsz éve tanulmányozom intenzívebben.

* A Mária Rádiót elsősorban az idősebb korosztály hallgatja. Mennyit tudsz átadni a tapasztalataidból a fiataloknak? Őket hogyan tudod megszólítani? Van egyáltalán érdeklődés a fiatalok részéről?

— A Mária Rádiónak van egy ifjúsági műsora, melynek az a címe, hogy Krisztussal a mindennapjainkban. Elsősorban Kovács Géza kollégám szokta vezetni, viszont minden hónap negyedik szombatján általában én. A kérdésedre talán az volna a legkonkrétabb válasz, hogy a fiataloktól nem szokott visszajelzés érkezni. Ez az interjú arra is lehetőség, hogy felhívjam a fiatalok figyelmét, hogy szombatonként 14 órától a Mária Rádióban van egy meglehetősen színvonalas ifjúsági műsor, és érdemes hallgatni. Egyébként hitoktatóként dolgozom a Vegyészeti-Technológiai Iskolában, és ott néha nagyon kellemesen meg tudnak lepni a 15—19 éves korosztályhoz tartozó fiatalok azzal, hogy ismerik a Bibliát, tudnak belőle részleteket, és ez hatással is van az életükre.

* Akkor nem maradt más hátra, mint közölni az olvasókkal, hogy mikor hallhatják a Bibliaiskolát a Mária Rádióban.

— A Bibliaiskola általában élőben szól keddenként 20.15-től 21 óráig, és minden kedves hallgatót szeretettel várok, akár „csak” hallgatóként, akár úgy, hogy bekapcsolódik a műsorba telefonon, üzenettel.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..