home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Betyárok, lovak és lovasok
Tóth Tibor
2021.10.07.
LXXVI. évf. 40. szám
Betyárok, lovak és lovasok

Vasárnap a ludasi vásártéren immár 10. alkalommal rendezték meg a környék egyik legtömegesebb rendezvényét, a Ludasi Betyárnapot, melynek keretében bográcsfőző versenyt és lovasjátékokat tartottak, valamint tombola is színesítette a több ezer látogató részvételével megszervezett eseményt.

Már a kora reggeli órákban a bográcsok alá gyújtottak a szakácsok, és ötven csapat versengett abban, melyikük készíti el a legfinomabb marha- és birkapörköltet vagy disznópaprikást. Egy nagyobb társaság betyárruhában birkapörköltet főzött.

— A birkapörköltet hagyományos módon készítjük, ahogy a pásztorok a pusztán. A húst egy kicsit megperzseljük, egy kis sót, borsot, paprikát adunk hozzá. Az idősebb birka négy-öt, a fiatalabb két-három óra alatt fő meg, de ez attól is függ, milyen intenzíven főzzük. Mi pásztorosan, saját levében rotyogtatjuk. Igaz, hogy itt versenyt is tartanak, de számunkra a részvétel, a társaság, az ízes, délvidéki muzsika és a hely romantikája fontosabb, a helyezés teljesen másodlagos. A lényeg, hogy együtt vagyunk, jól érezzük magunkat. Szinte egész Vajdaságot bejártuk már, a Ludasi Betyárnapra minden évben visszatérünk. A hagyományőrzők összetartanak, hiszen fontos bemutatni a fiataloknak a betyárviseletet, a hagyományokat, a viselkedésmódot, a szokásokat, ez mind hozzátartozik a magyar kultúrához — mondta Sz. Kovács Tibor, aki több társával együtt Kiskunhalasról érkezett Ludasra.


A betyárok

A megnyitóünnepségen elsőként Aladics Tibor, Ludas Helyi Közösségének tanácselnöke nem öltönyben és nyakkendőben, ahogy megszokhattuk, hanem az alkalomhoz illően, kék betyárruhában szólt a jelenlévőkhöz.

— Örömömre szolgál, hogy az idén is ekkora az érdeklődés ez iránt az oly kedves esemény iránt, amely már három napja tart. Pénteken külföldi vendégeink érkeztek, hiszen nemcsak a főzőversenyt és a lovasnapot, hanem a Kárpát-medencei Ludasok találkozóját is megszerveztük. Nagy tisztelettel köszöntöm testvértelepüléseink, a romániai Marosludas és a magyarországi Ludas képviselőit is. A lovasjátékok lebonyolításában nagy segítségünkre van Gyarmat Szilvia, aki az adai Nyergelj, fordulj! Lovas-, Rekreációs és Hagyományőrző Egyesület elnöke. A szervezet évről évre kitart mellettünk, és az egész műsort hibátlanul vezényli le. Jótékonysági tombolát is kínálunk, melynek bevételét a régi orvoslakásra, a mai civil házunkra fordítjuk, a civil szervezeteink által használt létesítményben ugyanis egy boltívet szeretnénk kiépíteni. Ennek megvalósulása esetén a két nagyterem eggyé olvadna, és egy sokkal tágasabb helyiséget kapnánk, melyben nagyobb rendezvényeket is megvalósíthatnánk. Emlékezni szeretnék egy ludasi barátunkra, egy igazi betyárra, Kocsmár Györgyre. Valamikor az ő kezdeményezésére indult ez az esemény, de sajnos már nincs közöttünk, viszont mi folytatjuk azt, amit ő elkezdett — mondta Aladics Tibor.


A betyárok bort lopnak

Dr. Pásztor Bálint, a városi képviselő-testület elnöke hangsúlyozta, nagyon gyorsan múlik az idő, mert mintha tegnapelőtt lett volna a Fokhagymafesztivál, ma pedig újra Ludason vagyunk a betyár- és lovasnapon.

— Ez a két rendezvény nagyon jó példája annak, egy kis közösség miként tudja elérni, hogy a környék apraja-nagyja ellátogasson a településre, és a híre nagyon messze eljusson. Ludas ma nemcsak Szabadka város, hanem fél Vajdaság központja is, hiszen a többi közt Adáról, Szenttamásról, Magyarkanizsa községből, a Szabadkához tartozó települések szinte mindegyikéről vannak itt főzőcsapatok és látogatók egyaránt. Ez egy olyan rendezvény, amely idegenforgalmi, gasztronómiai és sok más szempontból a környék központjává teszi ma Ludast — mondta Pásztor Bálint, majd megnyitotta a rendezvényt.


A rendezvényt dr. Pásztor Bálint nyitotta meg

A lovasjátékokra tizennégy ló és lovasa nevezett be. A versenyszámoknak találó elnevezést adtak a szervezők, hiszen a programban szerepelt A betyárok lovat lopnak, A betyárok birkát lopnak, A betyárok bort lopnak, A betyárok pálinkát lopnak, A betyárok szablyával rendet vágnak elnevezésű játék, de nem maradt el a fogatos kocsikázás és a lószépségverseny sem. Az öt szám végén a bírók összeadták a pontszámokat, melyek értelmében a győzelmet a Csikós Attila — Pajo Belančić-kettős szerezte meg, a második helyen Milan Ćopić és Dobó Roland, a harmadikon pedig ifj. Gyarmat István és Bajúsz Gábor végzett.

— Szinte mindig benne vagyunk az első háromban, már több alkalommal nyertem, így nem lepett meg, hogy a legjobbak lettünk. Egyik versenyszám sem volt nehéz, a megszokottak voltak, melyeket már jól begyakoroltunk. Gyakran járunk hasonló jellegű rendezvényekre a környékben. Lovakat kiskorom óta tartok, ez nálunk családi hagyomány — mesélte a magyarkanizsai Csikós Attila.


A gyerekek zsákban ugráltak

— Minden nagyon szép volt, barátkoztunk, versenyeztünk, nagyon elégedett vagyok, elismerésem a szervezőknek, kifogástalan munkát végeztek. Nem vártam első helyet, de természetesen nagyon örülök, hogy mindenkit legyőztünk. Jövőre szeretnénk újra visszajönni — mondta Pajo Belančić.

A szervezők a gyerekekre is gondoltak, ők zsákban ugrálásban és kötélhúzásban versengtek egymással, a legügyesebbek csokoládét és más ajándékokat vehettek át. Óriási érdeklődés övezte a tombolasorsolást, melynek fődíja egy elektromos kerékpár volt a Vajdasági Magyar Szövetség jóvoltából.

A lovasprogramok megtekintése közben megéhezett és megszomjazott látogatók többféle ízletes harapnivaló és ital közül válogathattak, valamint körbejárhatták a gazdag kirakodóvásár kínálatát is. A Ludasi Betyárnapot Ludas Helyi Közössége és a Ludasi Közösségfejlesztő Egyesület szervezte.

A szerző felvételei a helyszínen készültek. Az eseményről a Hét Nap Facebook- és weboldalán fotógaléria tekinthető meg.

Ketten pónilóval indultak a versenyen

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..