home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Beszerezett-e minden tankönyvet?
(T.T., tv.)
2011.09.07.
LXVI. évf. 36. szám

Véget ért a csaknem két és fél hónapos nyári vakáció, és szeptember elsején elkezdődött a tanítás. Szerbiában mintegy 920 ezer diák lépett be az iskola kapuján, közöttük 76 ezren elsősök, akik először ültek be az iskolapadba. A magyar első osztályosok 1950-en vannak. A tanévkezdés az idén is több ez...

Véget ért a csaknem két és fél hónapos nyári vakáció, és szeptember elsején elkezdődött a tanítás. Szerbiában mintegy 920 ezer diák lépett be az iskola kapuján, közöttük 76 ezren elsősök, akik először ültek be az iskolapadba. A magyar első osztályosok 1950-en vannak.
A tanévkezdés az idén is több ezer dinárjába kerülhet a családoknak, a taneszközök és a tankönyvcsomagok beszerzése nem filléres költség, könnyítés viszont, hogy a legtöbb magyar elsős már az első iskolai napon megkapta az MNT beiskolázási csomagját. Az MNT aktivistái összesen 1950 csomagot osztottak ki 26 vajdasági község magyar első osztályosainak.
A Vajdaságban használatos magyar tankönyvek sora új kiadványokkal is gyarapodott, amelyek szeptember és október folyamán kerülnek forgalomba. A tankönyvkiadó vállalat minden tantárgyhoz biztosítani szeretné a megfelelő magyar tankönyveket, ezenkívül a szerb oktatási minisztérium engedélyével több magyarországi szakközépiskolai tankönyv is forgalomban van a tartományban.
Beszerzett-e minden tankönyvet? - kérdeztük a héten olvasóinktól.
GALAI Kornélia királyhalmi varrónő:
- A tankönyvbeszerzésben segítségünkre van az iskola. A rendelés minden évben szervezett formában történik, lehetővé tették a szülők számára a több részletben való kifizetést. Ez nagy segítség... Igaz, évek óta nem szállítják ki egyben a megrendelt könyveket. Sokszor szeptember folyamán jutottak hozzájuk a diákok, de volt már rá példa, hogy csak hónapok múlva kapták kézhez őket. Gyakran új formában jelenik meg a tananyag, ezért a tankönyveknek kb. csak a felét tudjuk beszerezni az előző generációtól. Ebben az évben is így vettük át a könyveket a volt 8. osztályos tanulóktól, a gyakorlófüzeteket viszont megrendeltük. Reméljük, hamarosan kézhez is kapják őket a gyerekek, hogy zavartalanul tanulhassanak.
VÁSÁRHELYI Teréz ludasi lakos:
- Nem. Elsősorban azért, mert amióta középiskolás a gyerekem, ez már az ő dolga, és meg is oldja nélkülem. Másodsorban, mert a középiskolásoknak nem olyan egyszerű a könyvek beszerezése, hogy az ember bemegy a gyerekével a könyvesboltba, ott becsomagolnak nekik két iskolatáskányi tanszert, fizet, majd otthon szépen nyugodtan borítóba csomagolnak minden könyvet szeptember elsejéig.
A középiskolában részben komplikáltabb a dolog, mert a beszerzendő tanszerek, tankönyvek a szakiránytól, a tanár követelményeitől és az üzletek nyújtotta lehetőségektől függnek. Részben pedig egyszerűbb, mert tankönyvhiány esetén fénymásolják a diákok a könyveket - ma már lehetőség van erre -, sőt a lapokat, mint egy könyvet, szépen összefűzve kapják kézhez. Persze ez sem olcsó mulatság, de az a fontos, hogy van megoldás. A gyerekek felmérik a lehetőségeket, és alkalmazkodnak. Még egy olyan népszerű és minden évben megnyíló szakra is, mint a közgazdasági, magyar nyelvű új könyveket hiánytalanul beszerezni szinte lehetetlen. De az iskola, a tanárok és a diákok jó szervezéssel megoldják a problémát: az általános tantárgyakhoz előveszik az általános iskolában használt könyveket, a nyelvekhez vesznek újakat, szaktantárgyhoz használhatják az iskolakönyvtár könyveit, elkérik a felettük járók előző évi tanszereit, sokat jegyzetelnek, szóval megoldják. A lényeg a tudás megszerzése, és az érettségire való felkészülés. Persze, a költségekben érintett vagyok.
SZALAI Eszter hajdújárási tanítónő:
- Harmadikosokat tanítok. Nagyon szerencsés helyzetben vannak a diákjaim, mivel már harmadik éve ingyenes tankönyvcsomagot kapnak. A mai nehéz körülmények között jól meg kell becsülni az ajándékot. A szülőknek csak az idegen nyelvű tankönyveket kellett megvásárolniuk, már az előző tanév végén megkapták őket a nebulók. Az állami tankönyvkiadótól rendelt többi tankönyv is megérkezett az iskolakezdésre. Még pár napot kell várni a másik kiadótól rendelt tankönyvre. Elégedett vagyok, és bízom abban, hogy az elkövetkezőkben is idejekorán megkapják a gyerekek a könyveket.
FODOR Melinda királyhalmi anyuka:
- Én egy kétgyermekes anyuka vagyok. A lányom most indul negyedikbe, a fiam pedig elsőbe. A lányom 2001-ben született, s akkor az iskolakezdéshez nem kaptunk semmilyen támogatást. A 2004-ben született fiam viszont ingyenesen kapja a tankönyveket, és melléjük még egy csomagot is ajándékoztak neki, ami megkönnyítette az iskolába indulást. A csomagot a Magyar Nemzeti Tanácstól kapták, dr. Korhecz Tamás, az MNT elnöke adta át őket egyesével a gyerekeknek, nagyon sok szép és minőségi tanszerrel. Van benne rajzfelszerelés, füzet, tolltartó, tornazsák, vagyis minden, amire egy elsősnek kell. Mivel két iskolás gyermekem van, így nagy segítség ez a támogatás. Csak a könyvek, ha meg kellett volna vásárolni őket, 6000 dinárba kerültek volna. Két gyermek esetén minden költség megduplázódik, és a mai fizetésekhez viszonyítva ez nagy anyagi kiadás. Remélem, lesz még ilyen támogatás, ami nagy könnyítés nekünk szülőknek az iskolakezdéskor.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..