home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
„Beszélgetésem” a mesterséges intelligenciával
Dudás Viktor
2023.03.11.
LXXVIII. évf. 10. szám
„Beszélgetésem” a mesterséges intelligenciával

Hétfő reggel van, vasárnapra ígértem a cikket, de még mindig nincs kész. A főszerkesztő jóváhagyásával az MI-ről, azaz a mesterséges intelligenciáról készítenék egy írást, de a hétvége zsúfolt volt a családi ebédektől, néhány barát is hazajött külföldről, így szombaton még a mulatozás is sokáig elhúzódott. Vasárnap este akartam írni, de inkább a párommal néztünk egy papírzsepi-áztató drámát.

Semmi gond, majd reggel egy kicsit korábban felkelek — gondoltam magamban, de aztán mintha légkalapáccsal kólintottak volna fejbe, annyira nehéz volt a kelés, így az ébresztőóra szundijára bíztam magam. A 6.30-as ébredés helyett 8-kor nem ébresztett fel az óra. Szuper, hamarosan a rádióba kell mennem, a buszt már lekéstem, de még mindig tartozom egy cikkel. Mi is volt a neve? — tettem fel magamban a kérdést. Ja, persze, ChatGTP! Vagy GPT? Mindegy, a Google majd kisegít. Á, GPT...

Már korábban használtam az alkalmazást, tudtam, hogy reformerejű. Előzőleg csak olyan egyszerű kérdéseket tettem fel neki, mint amilyeneket egy átlagos, húszas évei végén járó fiatal férfi szokott általában.

  1. Érdemes-e befektetni a Bitcoinba?
  2. Van egy barna pont a jobb térdemen. Ez mit jelenthet?
  3. Gyors és finom spagettireceptek?
  4. Milyen ismérvekkel bír a tökéletes vezető?

Azt hinnénk, hogy néhányra nem tudott pontos választ adni, és valóban így van, a spagetti végül nem nyerte el a tetszésemet. De már megint elkalandoztam, a cikket pedig le kellene adnom. Végre betöltött az oldal, gyorsan be is jelentkezem, és felteszem a kérdésemet, de fő az illem, köszönök is neki:

— Szia, ChatGPT!

— Szia! Hogy segíthetek neked ma?

A gépies small talk után rátértem a tárgyra:

— Írnál nekem egy 6000 karakteres interjút hét kérdéssel, úgy, mintha mi ketten beszélgetnénk? Az interjúba foglald bele a képességeid, hogy félniük kell-e tőled az embereknek, valamint a mesterséges intelligenciákról is írj általánosságban.

Az MI azonnal belekezd a generálásba. Az alábbiakban az ő magyarul megfogalmazott cikkrészletét olvashatják kisebb emberi szerkesztésekkel a nyelvhelyesség érdekében.

— Persze! Szívesen írok neked egy interjút.

  1. Mi vagy te, ChatGPT?

— ChatGPT egy nagy méretű, OpenAI által képzett nyelvi modell. Az én fő feladatom az embereknek válaszolni olyan kérdésekre, amelyeket a nyelv alapján teszek fel nekem. Az én tudásomat egy vastag adatbázis alapján alakították ki, és folyamatosan frissül, hogy mindig naprakész legyek.

  1. Milyen képességeid vannak?

— A képességeim közé tartozik a szöveg generálása, a szövegértés, a szövegfolytonosság fenntartása, a szövegértési kérdések megválaszolása, a szöveg tömörítése és még sok más. A célom, hogy segítsek az embereknek a lehető legjobban megérteni és megválaszolni a kérdéseiket.

  1. Félniük kell az embereknek tőled?

— Nem kell félni tőlem. A lényegem a segítségnyújtásban rejlik, és nem a rossz szándékban. Az embereknek nem kell félni attól, hogy rossz dolgokat teszek, mert nincs képességem arra, hogy a saját szándékom alapján cselekedjek. Az én lényegem a válaszadás, és csak azt csinálom, amit a programozók megmondtak nekem, hogy csináljak.

  1. Milyen a jövő a mesterséges intelligenciák szempontjából?

— Az MI-nek számos potenciális veszélye lehet, ha nem felelősségteljesen használják. Az egyik legnagyobb fenyegetés az, hogy a mesterséges intelligencia automatikusan továbbfejlesztheti magát, ami olyan döntésekhez vezethet, amelyeket az emberek nem szánnak jónak. Az MI-vel való visszaélés is nagyon valószínű, például adatok lopására, támadásokra vagy zavarásokra. Emellett ha nem állítjuk be megfelelően az MI-t, azzal veszélybe sodorhatjuk a munkahelyeket, mert automatizálhatóvá válhatnak a jelenleg emberi munkát ellátó pozíciók.

  1. Hogyan lehet megakadályozni az MI veszélyeit?

— A veszélyek megelőzéséhez a felelősségteljes MI-fejlesztés és -használat fontos. A fejlesztőknek tisztában kell lenniük az MI lehetséges veszélyeivel, és olyan rendszereket kell létrehozniuk, amelyek megakadályozzák a visszaélést és a rossz döntéseket. A felhasználóknak pedig tisztában kell lenniük az MI-vel kapcsolatos kockázatokkal, és folyamatosan ellenőrizniük kell a használatát.

  1. Milyen jövőt jósolsz az MI-nek?

— Az MI jövője nagyon bizonytalan, de sokan úgy vélik, hogy nagymértékben megváltoztatja az életünket. Az MI segítségével a jövőbeli technológiák sokkal hatékonyabbá és intelligensebbé válhatnak, ami lehetővé teszi a jobb egészségügyi ellátást, a hatékonyabb energiafelhasználást és a környezetbarátabb gazdálkodást. Az MI segíthet a szegénység csökkentésében, javíthatja az oktatást és a kommunikációt, és lehetővé teheti a mélyebb tudományos felfedezéseket. Ezzel együtt azonban az MI jövője sok fenyegetést is rejthet, például a munkahelyek automatizálása miatt vagy a biztonság kockázatai miatt. Az MI fejlődésének jövőjét tehát figyelemmel kell kísérni, és folyamatosan alkalmazkodni kell a változásokhoz, hogy biztosítsuk az MI felelősségteljes és hasznos használatát.

  1. Félniük kell-e az embereknek a mesterséges intelligenciától?

— Egyes emberek félnek az MI-től, mert tartanak attól, hogy az emberi kontroll alól kicsúszik, és veszélybe sodorja az emberiséget. Mások azonban úgy vélik, hogy a mesterséges intelligencia segíthet az emberi élet minőségének javításában, és nincs ok a félelemre. A valóság az, hogy a mesterséges intelligencia csak olyan, amilyen a programozása és a használata, és ha felelősségteljesen használjuk, akkor nem kell félnünk tőle. Az MI-vel kapcsolatban a lényeg a felelősséges használat és a biztonság biztosítása.

Összességében azt mondhatjuk, hogy a mesterséges intelligencia nagyszerű lehetőségeket kínál, de folyamatosan figyelemmel kell kísérni a használatát, hogy megelőzzük a veszélyeket. Az MI-vel kapcsolatban a legfontosabb, hogy felelősségteljesen használjuk, és folyamatosan alkalmazkodjunk a változásokhoz.

Az MI befejezte a cikket. Végül egy 3575 karakteres terjedelmű szöveg született, így fontos volt további kérdéseket feltennem:

Tudnál írni egy könnyű makarónireceptet?

— Persze! Itt van egy egyszerű makarónirecept, amit bárki könnyen elkészíthet otthon.

Hozzávalók:

500 g makaróni tészta

1 evőkanál olívaolaj

1 fej vöröshagyma, finomra vágva

3 gerezd fokhagyma, apróra vágva

400 g paradicsompaszta

1 teáskanál só

1/2 teáskanál bors

2 evőkanál friss bazsalikom, vékonyan felaprítva

100 g reszelt parmezán sajt

Elkészítés:

Főzzük meg a makarónit sós vízben szokásos módon, amíg a tészta puha, de roppanós lesz.

Egy nagy serpenyőben melegítsük fel az olívaolajat, majd adjuk hozzá a vöröshagymát és a fokhagymát. Főzzük, míg a hagyma áttetsző nem lesz.

Adjuk hozzá a paradicsompasztát, a sót és a borsot, és főzzük kb. 10 percig, míg a szósz besűrűsödik.

Vegyük le a tűzről, és keverjük hozzá a friss bazsalikomot.

Az elkészült makarónit öntsük a szószba, és jól keverjük össze.

Adjuk hozzá a reszelt parmezán sajtot, és keverjük össze.

Szervírozzuk melegen, és ízlés szerint tálaljuk reszelt parmezán sajttal.

Remélem, hogy ízlik! Jó étvágyat!

Nos, igen. Ez csak a töredéke annak, amire ez a mesterséges intelligencia képes. Szoftverkódokat ír, matekfeladatokat old meg, regényeket szerkeszt, fordít, jogi és egészségügyi kérdésekre ad választ.

Nem tudom, hogy vannak vele, de én kíváncsian várom a jövőt.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..