home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Beruházások és tervek Csókán
Tóth Lívia
2019.12.15.
LXXIV. évf. 50. szám
Beruházások és tervek Csókán

Év végi összegzésként a Csóka községben elvégzett, illetve megvalósulás előtt álló munkálatokról beszélgettünk Zombori Csaba alpolgármesterrel. Habár számos tételt kellett szóba hozni, a felsorolás a mezőgazdasági földek tagosításával kezdődött, melyet a 2017. év folyamán indítottak el Csóka kataszteri községben.

— Ez az eljárás igen költséges, bonyolult és hosszadalmas, ezért az illetékes bizottság és albizottságai a mai napig tevékenykednek, a munka pénzelését pedig az állami földek bérbeadásából finanszírozzák. A tagosítás mellett újrakategorizálják a termőföldeket, korszerű digitális topográfiai alapon jelenítik meg a parcellákat, így a termelők a koordináták szerint azonosíthatják azok határait, és térítés nélkül elvégezhetik a tulajdonjogi viszonyok rendezését is. Ezeket a tevékenységeket kiterjesztettük az építkezési telkekre. A mezőgazdaság fejlesztéséhez tartozik a határban levő utak rendezése is. Tavaly úgynevezett sárlerázókat létesítettünk, az idén Padén, Tiszaszentmiklóson és Szanádon a forgalmasabb dűlőutakat, a homokágyas alap kialakítása után, zúzott kővel borítjuk be. A befektetés értéke mintegy 8 millió dinár, az összeg felét egy sikeres pályázatnak köszönhetően a tartományi mezőgazdasági titkárság folyósítja. A felsoroltak mellett Csóka Önkormányzata pénzt különített el arra a célra, hogy megtérítse a mezőgazdasági termelők terménykár-biztosításának 30 százalékát.

* Mivel a község gazdasági helyzetére, illetve a lakosság demográfiai összetételére való tekintettel a költségvetésben hangsúlyosan vannak jelen azok a tételek, amelyek a szociális és az egészségügyi ellátást hivatottak támogatni, ezzel a témával folytattuk beszélgetésünket. 

— A szociális politika egyik fő megvalósítója az önkormányzat által alapított Szociális Központ, melynek fenntartására 5,5 millió dinárt irányoztunk elő. Az intézmény az általános tevékenységén túl az idősek gondozásával is foglalkozik a község minden területén. A működési költségek mellett még mintegy 22 millió dinárral támogatjuk a szociális politikát, 13 millió dinárral az utazó diákokat, akiknél az utazási költség 30 százalékát fizetjük ki. Községünk minden egyetemi hallgatója havi 5000 dináros ösztöndíjban részesül, valamint a fejlődési rendellenességgel élő gyermekek napközis ellátását is fedezi az önkormányzat. A községi költségvetésben másfél éves ütemezésben előirányoztuk a csókai egészségház 13,5 millió dináros adósságának a kiegyenlítését, mely összeget az intézmény keretében működő gyógyszertár halmozta fel. Alapítói jogunkkal élve, nyilvános pályázat lebonyolítása után, egy vállalkozót bíztunk meg a csókai, tiszaszentmiklósi és padéi gyógyszertárak üzemeltetésével. A polgárok részéről aggodalomra nincs ok, mivel továbbra is beválthatják a receptjeiket. Egyébként az új egészségügyi törvény értelmében a Vajdaság területén működő egészségházak alapítói joga a tartomány hatáskörébe kerül át, ennek ellenére önkormányzatunk továbbra is hozzájárul az intézmény korszerűsítéséhez: kidolgoztuk a csókai egészségház központi épülete felújításának tervdokumentációját, a befektetés értéke mintegy 33 millió dinár lesz, valamint új ultrahangos készüléket is vásárolunk 5,7 millió dinár értékben. 


Dűlőutak rendezése a határban

* A község támogatja a területén tevékenykedő egyházakat, időnként a nagyobb felújítási munkálatok társfinanszírozását is vállalja. Ily módon újult meg az elmúlt években a csókai és a szanádi pravoszláv templom. E téren milyen tervek megvalósulása várható a közeljövőben?

— A tiszaszentmiklósi Szent József katolikus templom tornya és hajója 5,2 millió dinár ráfordításával újult meg, a munkálatok nemrégiben fejeződtek be. Nagyobb befektetésre van szükség a műemléki védettséget élvező csókai Szentháromság katolikus templom kerítésének a javításához, mert törekedni kell az eredeti állapot visszaállítására. Az első szakasz 5,8 millió dinár lesz, valamint 3,2 millió dinár értékben a tiszaszentmiklósi pravoszláv templom hidroizolációs munkálatait is szeretnénk elvégezni. A felsorolt beruházások összértéke 14,2 millió dinár, az egyházra az összeg 10 százalékának kifizetése hárul. 


A csókai katolikus templom

* A megvalósult és betervezett infrastrukturális fejlesztésekről hosszú lista van az alpolgármester úr előtt. Lássunk ezekből a tételekből is néhányat.

— Új burkolatot kapott a csókai zöldpiac 4,2 millió dinár ellenében. A község által alapított kommunális közvállalat telephelyének kihelyezésére, pontosabban egy új ingatlan vásárlására 8 millió dinárt különítettünk el a költségvetésben. Befejeztük a csókai ivóvízhálózat felújításának 5/a szakaszát (15 millió dinár), következik az 5/b szakasz (22 millió dinár), emellett 2,5 millió dinárt irányoztunk elő a padéi ivóvízhálózat karbantartására, és elkészült Tiszaszentmiklós szennyvízelvezető csatornahálózatának és szennyvíztisztítójának a tervdokumentációja. Aszfaltburkolat került a feketetói Dózsa György utcára, és tervbe vettük a Padét a tiszai híddal összekötő útszakaszon egy új híd kiépítését az Aranka folyón. A Tiszaszentmiklós és Hódegyháza közötti helyi jellegű út felújítására is nagy szükség mutatkozik, és el kell mondanom, hogy a VMSZ lobbizott érte, ami azt eredményezte, hogy a beruházás valószínűleg hamarosan elkezdődik. Ugyancsak rendkívül fontos a Feketetót Oroszlámossal összekötő 104-es közút, éppen ezért ki kellett dolgozni a Csóka községhez tartozó, Feketetó és Egyházaskér közötti szakaszának a részletes területrendezési tervét. A községi képviselő-testület a folyó év márciusában meghozott határozatával jóváhagyta az M-24-es út részletes területrendezési tervének a módosítását a tiszai híd és a csókai benzinkút között, amire az útszakasz korszerűsítése, illetve a Zenta—Csóka kerékpárút kiépítése miatt van szükség.


A termőföldek térképe

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..