home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Benzinhiány
Talpai Lóránt
2022.12.08.
LXXVII. évf. 49. szám
Benzinhiány

Kevés az üzemanyag a töltőállomásokon — Kezdeményezés a különleges bíróság felállítására — Ukrajnának joga van megvédeni magát

Kevés az üzemanyag a töltőállomásokon

Súlyosbodik az üzemanyaghiány a magyarországi benzinkutakon. Egyre több olyan töltőállomás van, ahol minimális mennyiségű üzemanyagot lehet venni, vagy teljesen kifogyott a készlet. A hiány egyik oka, hogy a MOL százhalombattai finomítója műszaki hiba miatt csökkentett kapacitással termel. Ha a helyzet változatlan marad, akár már ebben a hónapban szükségessé válhat a hatósági ár felülvizsgálata. Az árképzés átértékelése már nem lenne olyan fájdalmas, hiszen normalizálódik a piac, az olaj hordónként 80 dollár körüli ára jóval alacsonyabb annál, mint amikor egy éve ársapkát kapott a normál benzin és a normál gázolaj. Emellett mérséklődnek a gázolaj európai jegyzésárai is.


(Szalai Attila rajza)

 

Kezdeményezés a különleges bíróság felállítására

Az Európai Bizottság különleges bíróság felállítását kezdeményezi az ENSZ támogatásával, hogy kivizsgálják és büntetőeljárás alá vonják az ukrajnai háborúért, illetve a háborúban elkövetett bűncselekményekért felelős embereket — közölte Ursula von der Leyen, a brüsszeli testület elnöke. Közleményében hangsúlyozta: az Európai Bizottság megkezdi az együttműködést a nemzetközi közösséggel annak érdekében, hogy a lehető legszélesebb körű támogatást szerezze meg a különleges bíróság létrehozására. Hozzátette: a testület továbbra is támogatja a háborús és emberiesség elleni bűncselekmények kivizsgálására 2002-ben megalakított hágai központú Nemzetközi Büntetőbíróság működését. „Oroszországnak fizetnie kell borzalmas bűneiért, beleértve az önálló Ukrajna elleni agresszióval elkövetett bűncselekményekért is” — fogalmazott. Az Ukrajna által elszenvedett kárt 600 milliárd euróra becsülik — mondta a testület elnöke, majd hozzátette: Moszkvának és oligarcháinak kártalanítaniuk kell Ukrajnát, és fedezniük az ország újjáépítésének költségeit.

 

Ukrajnának joga van megvédeni magát

A NATO készenlétben van, és kész megvédeni minden centiméternyi szövetséges területet — jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár egy bukaresti konferencián, mely a NATO-tagországok külügyminiszteri találkozójával egyidejűleg folyt. A Mircea Geoană NATO-főtitkár-helyettes által alapított román civil szervezet, az Aspen Institute és a German Marshall Fund konferenciáján Stoltenberg arra emlékeztetett, hogy az ukrajnai háború kezdete óta kettőről négyre emelték a szövetséges harccsoportok számát a térségben, ezek közül egy Romániában van. „A NATO és a szövetségesek nem vesznek részt az ukrajnai konfliktusban, de olyan mértékű támogatást nyújtunk Ukrajnának, amelyre eddig nem volt példa, hiszen Ukrajnának joga van megvédeni magát” — mondta a főtitkár.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..