home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Benépesült az új topolyai diákotthon
Kartali Róbert
2021.12.15.
LXXVI. évf. 50. szám
Benépesült az új topolyai diákotthon

Kellemes körülmények között, megfelelő felügyelet alatt élhetik mindennapjaikat a topolyai diákotthon új lakói. A 102 férőhelyes objektum tizenhárom évig épült, és mintegy 2 millió euróba került. A két hónapja zavartalanul működő intézményt hétfőn Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke, Szakállas Zsolt, a tartományi kormány alelnöke és Szatmári Adrián, Topolya Község polgármestere tekintette meg.

A Topolyai Mezőgazdasági Iskola az idei tanévtől kapta meg a feltételeket ahhoz, hogy beüzemelje az új diákotthont. Az intézménybe azonban nem csupán a mezőgazdasági iskola tanulói kérhették felvételüket, hanem a Topolyán működő másik két középiskola, a Dositej Obradović Gimnázium és Közgazdasági Középiskola, valamint a Sinkovits József Műszaki Középiskola tanulói is. Ebbe a három iskolába Vajdaság egész területéről járnak diákok, akik eddig mindennap utaztak, vagy lakást, szobát béreltek.

— Őszintén reméljük, hogy a tanulóknak jó alternatívát tudunk kínálni az új diákotthonnal, megkönnyítve a mindennapjaikat — mondta köszöntőjében a kollégiumban tett látogatáskor Barna Boglárka, az intézmény vezetője. Hozzátette, a következő generációk diákjai közül remélhetőleg egyre többen fognak az új diákotthon nyújtotta lehetőség miatt valamelyik topolyai középiskola mellett dönteni.

— A megépült diákotthon azért is fontos, mert nem csupán a várost, de az itt működő mindhárom középiskolát erősíti — összegezte Pásztor István. Mint mondta, a megvalósítás még 2008-ban indult el, akkor fizetett ki a Tartományi Nagyberuházási Alap egy nagyon jelentős előleget az akkori kivitelezőnek. — Akkor kezdődött az építkezés kálváriája, amely végül is, hála a Jóistennek, sikeresen fejeződött be, mert a döntéshozókban, a kormányban is és a vajdasági parlamentben megvolt az elhatározás, hogy nem hagyjuk itt szégyenszemre, félbehagyva ezt az épületet, hanem megpróbálunk forrásokat biztosítani. Elsősorban vajdasági és kisebb mértékben önkormányzati pénzekből sikerült befejezni, berendezni és birtokba venni. Ez durván 2 millió eurós beruházás, ami most száz gyerek számára teremti meg az itt élés, az itt tanulás lehetőségét. Fontos ez azoknak, akik eddig utaztak, vagy pedig szobát béreltek Topolyán. Azért is jelentős, mert itt van közel az iskola, a szülők számára pedig azért, mert biztosak lehetnek benne, hogy 24 órán át a hét minden egyes napján felügyelet alatt vannak a gyerekeik, odafigyel rájuk valaki, emellett pedig nemcsak laknak itt, hanem itt is étkeznek. Elmondható, hogy egy-egy családnak mintegy 50 euróba kerül a gyereknek az egyhavi itt-tartózkodása.

— Ez egy hosszú távú projektum volt, melynek most sikerült a végéhez érni, elsősorban a diákok örömére, a 100 férőhelyes objektumban ugyanis pillanatnyilag 80 diák van — emelte ki Szakállas Zsolt, a tartományi kormány alelnöke, tartományi oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi — nemzeti közösségi titkár. Összegzése szerint az intézmény első évében a beiratkozás sikeres volt, a következő iskolaévtől kezdve pedig a diákotthon minden bizonnyal teljes kapacitással üzemelhet. — A diákotthon a mezőgazdasági iskola keretében működik, viszont nemcsak a saját diákjait tudja fogadni, hanem az összes topolyai középiskolából jelentkezhetnek ide fiatalok, jövőre várjuk is őket. A rangsorolás központosított rendszer alapján történik. Egy pályázatot ír ki a minisztérium, jelentkeznek rá az érdeklődők, és a tanulmányi eredményük, valamint az egyéb kritériumok alapján rangsorolják őket. Bízom abban, hogy Topolyán is nagyjából eleget tudunk majd tenni az összes kérelemnek.

— Az idei évben az önkormányzat egyik legfontosabb célja és prioritása az volt, hogy a diákotthon megkezdje működését, illetve hogy a helyi oktatási-nevelési rendszer részévé váljon — emelte ki nyilatkozatában Szatmári Adrián. Topolya Község elnöke elmondta, a diákotthon október folyamán nyitotta meg kapuit, miután beszerezték a szükséges engedélyeket és jóváhagyásokat. — 2019-ben kezdődtek meg a munkálatok, erre a célra az önkormányzati költségvetésből megközelítőleg 52 millió dinárt irányoztunk elő. A Tartományi Nagyberuházási Igazgatóság további 25 millió dinár értékben járult hozzá ennek a projektumnak a megvalósításához. A tartományi költségvetésből származó eszközöknek köszönhetően 2020-ban megvásároltuk a berendezést és a hiányzó felszerelést.

A község területén hamarosan egy újabb diákotthon is megnyitja kapuit — tette hozzá Topolya polgármestere. Mint mondta, folyamatban van a valamikori hotel épületének felújítása, az ingatlan egy része diákotthonként üzemel majd, mégpedig 59 férőhellyel. A most felépült intézményben a 80 tanulóból jelenleg 76 diák a mezőgazdasági iskola tanulója, ez értelemszerűen az intézmény közelségéből fakad.

— Az egykori hotel épülete a község központjában van, és biztos vagyok benne, hogy az a helyszín sokkal attraktívabb lesz a gimnázium, valamint a szakközépiskola tanulói számára — zárta szavait Szatmári Adrián.

— A diákotthon két napirendet követ, mivel a diákok délelőtti és délutáni váltásban is járnak iskolába — nyújtott betekintést a bentlakók életébe Barna Boglárka. — A délelőttösök reggel 6 órakor kelnek, iskola előtt reggelit kapnak. A délutáni váltás itt marad, ezek a diákok is megreggeliznek, utána rendet tesznek, mert a nevelők pontozzák a szobák tisztántartását. Ezután következik a tanulóidő, majd a csoportos foglalkozások a nevelőkkel. Ha a jegyek alapján a tanulónak szüksége van segítségre, akkor a nevelők azt megadják, vagy felkérik a jobb tanulókat, hogy segítsenek. Egyébként négy nevelőnk van, ők a nap 24 órájában felügyelnek. Amikor a délutáni váltás is visszatér az iskolából, akkor kezdődnek a különféle szakkörök. A legfelkapottabb a testnevelés, ezen belül is a labdarúgás és a röplabda. Vannak más aktivitások is, sőt, kérdőíveket küldtünk ki a diákoknak és a szülőknek is, hogy kapjunk visszajelzést, mire lennének még nyitottak, és az alapján alakítjuk ki a programokat. Most a testnevelés áll az első helyen, de az ünnepekre készülődve kidíszítették az egész diákotthont, és karácsonyi hangulatot teremtettek.

— Azt az időt, amelyet eddig az utazással töltöttem, most a tanulásra is fordíthatom — világított rá a diákotthon egyik új lakója, a dreai származású Deli Ivett. A Topolyai Mezőgazdasági Iskola másodikos tanulója szerint az intézmény nagymértékben megkönnyítette a mindennapjait, előtte sok időt vett el tőle az utazás. A szülei ugyanis Dreáról mindennap el kellett hogy vigyék egy köztes buszállomásig, és csak onnan tudott beutazni Topolyára. Mint mondta, a beilleszkedés könnyű volt, és tetszik neki a diákotthon. — A tanáraink figyelnek ránk, és nagyon kedvesek velünk, a szigor pedig megfelelő szinten van. Jók az aktivitások és az időbeosztás is.

Fényképezte: Kartali Róbert

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..