home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Bemutatták a Déryné ifjasszony című tévéjátékot
2022.09.20.
LXXVII. évf. 37. szám
Bemutatták a Déryné ifjasszony című tévéjátékot

Szeptember 19-én az Uránia Nemzeti Filmszínház adott otthont a Déryné Program Déryné ifjasszony című előadásából készült tévéjáték premierjének. Herczeg Ferenc művének színpadi és mozgóképes változatát is a Kossuth- és Jászai Mari-díjas Vidnyánszky Attila rendezte, a producer a Déryné Program igazgatója, a Jászai Mari-díjas Kis Domonkos Márk.

A Déryné Program egyik alappilléreként megalakult Déryné Társulat 2020 szeptemberében mutatta be Herczeg Ferenc: Déryné ifjasszony című drámáját, amely a vándorszínészet hőskorába, a magyar nyelvű színjátszás születésének reményekkel és sikerekkel, nélkülözéssel és küzdelmekkel teli világába kalauzol.

A történet filmváltozatát 2021 áprilisában kezdték el rögzíteni olyan különleges helyszíneken, mint a Nemzeti Színház Gobbi Hilda Színpada, vagy a vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert. A közel száz fős stáb káprázatos látvány- és fantáziavilágot teremtett, melynek hatását tovább fokozza a kiváló színészi játék, melyet a Déryné Társulat színészeinek hangszeres játéka tesz még virtuózabbá.

A Déryné Program hitvallása: Színház mindenkinek! A hiánypótló kezdeményezés célja, hogy azok a térségek is minőségi színházi élményekkel gazdagodjanak, ahol a kultúrához való hozzáférés kevésbé biztosított.

A tévéjátékban a színpadi adaptációhoz hasonlóan a Jászai Mari-díjas Tarpai Viktória alakítja a címszerepet, partnerei Janka Barnabás, Szemerédi Bernadett, Széplaky Géza, Fabók Mariann, Horváth Márk, Dánielfy Gergő, Vas Judit Gigi, Havasi Péter, Turi Bálint, Losonczi Kata, Dányi Krisztián, Ivaskovics Viktor, Habodász István, Kárpáti Barnabás, Gulyás Gabriella.

A vajdasági származású Szemerédi Bernadettet a Grófné szerepében láthatjuk.

A színházi előadás mellett a tévéjáték díszleteiért is Csiki Csaba volt a felelős, míg a fantasztikus jelmezeket Kiss Zsuzsanna álmodta meg a produkciókhoz.

A jövő évtől Kárpát-medencei hatókörűvé válik a Déryné színházi program – mondta el a tévéjáték budapesti díszbemutatója előtti sajtótájékoztatón Pataki András, a Kulturális és Innovációs Minisztérium művészetért és közösségi művelődésért felelős helyettes államtitkára. 

Vidnyánszky Attila a Nemzeti Színház vezérigazgatója, a Déryné ifjasszony tévéjáték rendezője kiemelte, a filmmel Déryné és a magyar nyelvű színjátszás kezdeteinek nagy alakjai előtt is tisztelegni kívántak, hiszen ezeknek a csodaemberkéknek köszönhetők a mai kőszínházak is.

Kis Domonkos Márk, a Déryné Program igazgatója és a tévéjáték producere emlékeztetett arra, hogy szeptember 27-én lesz Déryné Széppataki Róza halálának 150. évfordulója, ennek kapcsán számos programmal tisztelegnek a 19. századi színművész emléke előtt.

A Déryné Program az idén csaknem 900 előadást valósít meg, ami összesen 400-500 ezer kilométer utazást jelent. A projekt 2023-tól Kárpát-medencei hatókörűvé válik: a Ferenczy István-alprogram Erdélyt és Kárpátalját célozza meg, a Kaszás Attila-alprogram a Felvidék és Ausztria településeit fedi le, míg a Soltis Lajos-alprogram a Délvidék, Horvátország és a Muraköz régióiba juttatja el a színházi élményeket.

Forrás: Színház Online, MTI

Fotók: Déryné Program Facebook oldal (https://www.facebook.com/deryneprogram)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..