home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Beltéri árnyékolók
Gyulai Özvegy Andrea lakberendező
2021.03.26.
LXXVI. évf. 11. szám
Beltéri árnyékolók

Napjainkban ha beltéri árnyékolókról esik szó, nem csupán a sötétítő függönyökre kell gondolnunk. Azokban az esetekben is, amikor nem megoldható a külső árnyékolás, szintén érdemes minőségi, belső térben alkalmazható textilárnyékolókat választanunk.

Mi a különbség a beltéri árnyékolók, illetve a sötétítők között?

A régebbi változatoknál a belül felszerelt árnyékolók csupán sötétítésre voltak alkalmasak, a napjainkban kaphatóak azonban sötétítenek is, valamint a nyílásokon beérkező hőt is képesek valamilyen mértékben felfogni, ezáltal hűsítik a lakás belső terét. Ha megfelelő beltéri eszközöket, textileket választunk, valójában teljes fényzárat is elérhetünk egy-egy helyiségben. Ám léteznek olyan megoldások is, amelyek segítségével a napsugarakat kiszűrjük, viszont a panorámát nem takarjuk el — az a döntő, hogy milyen szövetsűrűséget választunk, hiszen ezáltal változik az árnyékolás mértéke.

 

Mi a beltéri árnyékolók funkciója?

Amikor válogatunk, érdemes a funkciók szerint választani. Az egyik fő szempont a megfelelő fényzárás legyen, a belátás elleni védelem is lényeges szempont, és ne feledkezzünk meg a dekoratív megjelenésről sem. Érdemes továbbá az ingatlan, illetve a helyiség belsőépítészeti stílusirányzatát szintén figyelembe venni. A külső árnyékolóknak energiahatékony pozitívumai vannak: erősebben védenek a lakásba bejutó meleg ellen, illetve hideg időben attól, hogy a lakásból kijusson a meleg. Ha a teljes fényzár a cél, akkor válasszuk inkább az ablaknyílás két oldalán lefutó sínhez rögzített rendszert. A belső textilárnyékolók kevésbé ellenállóak az időjárási viszontagságokkal szemben, más típusú textilből készülnek, viszont bent tökéletesen helytállnak. Kisebb a helyigényük is. Az sem mellékes, hogy kézi és motoros vezérlésűt is választhatunk.

 

Reluxa és szalagfüggöny

Első gondolatunk a beltéri árnyékolók hallatán a reluxa és a szalagfüggöny, ám az évek során a kínálat rendkívüli módon szélesedett, korszerűsödött. Találhatunk lamellás és textilváltozatokat, illetve ezek kombinációját is. Reluxa esetében dönthetünk a lamellás, illetve a fából készült variációk mellett, a szalagfüggöny pedig lehet lamellás és textil kombinációja.

A rolettáknak sok formáját érhetjük el, funkció és helyigény függvényében. Találkozhatunk még sáv- és firenzei rolókkal, melyek a roletták elvéhez hasonlóan működő beltéri árnyékolók. Fontos momentum, hogy a korszerű beltéri árnyékolókhoz felszerelt elemek utánpótlása megoldható, valamint az idővel elhasználódott textileket szükség esetén cserélni is tudjuk.

 

Roletta

A roletták évszázados múltra tekintenek vissza, ez az egyik legnépszerűbb és legelterjedtebb megoldás. Modern utódaik használata sokkal kényelmesebb, valamint a megjelenésük is látványosabb. Már nem a régi, rugós elven működnek, így nincs túlfutó, ferdén feltekeredő textil vagy visszacsapódó felhúzózsinór. Ezek a roletták mennyezetre vagy oldalfalra szerelhetőek, de álmennyezetbe szerkesztett vályú esetén teljesen láthatatlanok maradnak. Fontos, hogy ha minőségi darabokat vásárolunk, akkor azok szerelését bízzuk szakemberre.

 

Sávrolók

A sávroló egyre nagyobb ismeretségnek örvend, és találhatunk belőle minimalista stílusú darabokat, melyek színválasztéka egyedülálló. Előnye az eltolható fényáteresztés, mely akár teljes fényzárat is eredményezhet, ha szükségünk van rá. Tokozott szerkezetét oldalfalra, mennyezetre és fix nyílászáró elé is szerelhetjük.

 

Firenzei roló

Ez az egyik legexkluzívabb típus, mely egyedi megjelenésű. A fény beeresztése a reluxához hasonlóan működik. A roló két, párhuzamosan futó, áttetsző anyagból áll, s ezeket fényzáró textillapok teszik zárhatóvá. Mindenképp látványos elemről van szó, és ugyanúgy feltekerhető, mint egy roletta. Ez a roló azért kapta ezt a nevet, mert kifinomult, mediterrán hangulatot megidéző jellemzőkkel bír. Rendkívüli módon alkalmazkodik az art deco irányzathoz és a klasszikus berendezést kedvelők vagy a polgári otthonok lakberendezéséhez is.

 

Tisztítás, karbantartás

Ez az egyik legfontosabb kérdés, amikor vásárlásra adjuk a fejünket. Előfordul, hogy valami ráfolyik, rálöttyen, és bizony a textil magába szívja a szennyeződést. Ezeket az árnyékolókat semmiképp sem dobhatjuk a mosógépbe — kézzel, szappanos vízzel oldható meg a mosásuk. Ha nem kerül rájuk szennyeződés, akkor semmiféle karbantartást nem igényelnek, csupán porszívózás alkalmával átfutunk a textileken, a tokszerkezetet pedig nedves törlőkendővel áttöröljük.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..